Vianočné PEČIE CELÉ SLOVENSKO bude VESELÉ: Ako si poradia CELEBRITY s vianočnými koláčikmi?
10. 12. 2023, 20:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:23)

Zdroj: RTVS/ Pečie celé Slovensko
Fanúšikovia šou Pečie celé Slovensko sa môžu tešiť na špeciálnu vianočnú epizódu obľúbenej relácie, ktorú odvysiela Jednotka v nedeľu 17. decembra o 20.30 h. Toto vás v nej čaká...
Zdroj: RTVS/ Pečie celé Slovensko
Zdroj: RTVS/ Pečie celé Slovensko
Zdroj: RTVS/ Pečie celé Slovensko
Galéria k článku
Na Vianoce do pekárskeho stanu aj tento rok zavítajú známe tváre z televíznych obrazoviek: speváčka Katarína Koščová, moderátor Martin Nikodým, herečky Dominika Kavaschová a Jana Kovalčiková, herec a scenárista Andy Kraus a herec a zabávač Peter Marcin.
Zdroj: RTVS/ Pečie celé Slovensko
Vianočný špeciál Pečie celé Slovensko vás pobaví, ale aj niečo nové naučí. Rovnako ako aj známe tváre, ktoré sa podujali spolu na Vianoce niečo napiecť.
O titul vianočného majstra pekára zabojujú v dvoch pekárskych výzvach. V technickej výzve sa potrápia s prípravou včelích úlikov a v kreatívnej výzve ukážu svoje nápady a originalitu pri príprave vianočných rolád od výmyslu sveta. Čo myslíte, ako to dopadne?
Včelie úliky
30 kúskov
NA SUŠIENKY: 100 g hladkej múky ● 30 g práškového cukru ● 30 g mandľovej múky ● vanilínová aróma ● 50 g masla ● kôra z 1/2 citróna ● 2 žĺtky
NA ÚLIKY: 100 g práškového cukru ● 160 g pomletých sušienok ● 60 g mletých lieskovcov ● 40 g masla ● 2 PL rumu ● 60 g tmavej čokolády 70 % ● 40 ml sladeného kondenzovaného mlieka ● kakao a práškový cukor na vysypanie formičiek ● práškový cukor na posypanie
NA KRÉM: 125 g masla ● 80 g práškového cukru ● 3 PL vaječného likéru
Na sušienky preosejeme múku a práškový cukor do misy, pridáme mandľovú múku, pokrájané maslo, vanilínovú arómu, nastrúhanú citrónovú kôru a žĺtky. Vypracujeme cesto, ktoré necháme 15 minút odležať. Potom rozvaľkáme na hrúbku 2 mm, vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C do svetlohneda. Po upečení odložíme 30 koliesok a zvyšné zomelieme. Na úliky dáme do misy práškový cukor, pomleté mandľové sušienky, pomleté oriešky, maslo, rum, čokoládu nasekanú najemno, kondenzované mlieko a vypracujeme na súdržnú hmotu. Navážime si 15 g guľky, ktoré dáme zachladiť. Na krém všetky suroviny spolu vyšľaháme nahladko. Formičky na osie hniezda vysypeme kakaom a práškovým cukrom. Naplníme vychladenými guľkami, do stredu urobíme pomocou tvarovača dierku, vyklopíme z formy, uložíme do stojana na úliky, naplníme krémom a priložíme koliesko sušienky. Keď úliky stuhnú, preklopíme ich a pred podávaním zľahka posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 12 minút
Zdroj: MILAN_KRUPCIK/RTVS
Pečie celé Slovensko - včelie úliky
Vianočný cannoli stromček od Lucie
1 kus
NA CESTO: 500 g hladkej múky ● 40 g bravčovej masti ● 30 g kryštálového cukru ● 4 g mletej škorice ● 1 g soli ● 200 ml sladkého vína Marsala ● 1 l oleja na opekanie
NA INSERT (želé): 3 červené jablká ● 4 g škorice ● 40 g cukru ● šťava z 1 pomaranča ● 50 ml rumu na flambovanie ● 200 g čerstvých sliviek ● 50 g kryštálového cukru
NA KRÉM: 1 200 g ricotty ● 360 g práškového cukru ● 10 g škorice ● 10 g perníkového korenia
NA KARAMEL: 150 g cukru ● 40 ml smotany sladkej 40 % ● 20 g masla
NA KROKANT: 300 g blanšírovaných lieskovcov ● 120 g cukru
Na cesto roztopíme bravčovú masť. Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na dve polovice, zabalíme do fólie a dáme do chladničky vychladiť. Na mäkký karamel upálime cukor, pridáme ohriatu smotanu a za stáleho miešania aj maslo. Hladký karamel dáme bokom vychladiť. Na krokant opečieme lieskovce v trúbe pri 160 °C asi 10 minút. Z cukru upálime karamel a cikcakovito nalejeme na orechy. Po stuhnutí polámeme a nasekáme nahrubo. Nasypeme do vychladnutého karamelu, premiešame a do zmesi budeme namáčať hotové upečené cannoli trubičky ešte pred plnením. Na krém necháme ricottu v utierke cez noc stiecť, aby sa zbavila prebytočnej vlhkosti. Potom si ricottu a cukor rozdelíme na polovicu, do jednej polovice primiešame škoricu a do druhej perníkové korenie. Nezabudneme na soľ. Všade jej treba aspoň štipku. Na insert povaríme slivky s cukrom, rozmixujeme a na miernom ohni varíme do konzistencie lekváru. Očistené jabĺčka nakrájané na menšie kúsky dáme na panvicu, pridáme ostatné ingrediencie okrem rumu, podusíme, nech trochu zmäknú, zredukujeme, a potom prilejeme rum a oflambujeme. Zapaľujeme pomocou špajle a mimo variča, len výpary. Olej na vyprážanie zohrejeme na 180 °C. Cesto rozvaľkáme asi na hrúbku 3 mm a vykrajujeme kolieska. Tie postupne navinieme na trubičky a pomocou vody zlepíme do tvaru trubičiek. Vyprážame zo všetkých strán dozlatista a vyberieme. Po vychladnutí namáčame kraje trubičiek v karameli s krokantom a naplníme. Do stredu nastriekame insert. Kde dáme slivkový, tam z bokov plníme ricottu s perníkovým korením, a tie s jablčným insertom plníme ricottou so škoricou. Canolli ukladáme do tvaru stromčeka vzostupne a priečne prekladáme. Karamel, do ktorého sú namáčané okraje canolli, pomáha pri zlepovaní a stabilite stromčeka.
Čas prípravy: 45 minút
Čas opekania: 2 minúty/1 kus
Zdroj: MILAN_KRUPCIK/RTVS
Pečie celé Slovensko - Vianočný stromček z canoli