Čo jedia chudé ženy?
21. 1. 2009, 9:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:38)

Zdroj: Rebecca
Nemyslite si, že za celý deň iba jeden biely jogurt a šalátový list. Už dávno neplatí, že za štíhlou postavou je prísna diéta. Príbehy Martiny, Miroslavy a Evy vás presvedčia, že môžete jesť, na čo máte chuť, a pritom zostať štíhle.
Snažím sa nevynechávať žiadne jedloMartina Zacharová (34), audítorka, teraz na materskej dovolenke
Od šestnástich rokov je takmer vegetariánkou, nejedáva žiadnemäso, s výnimkou rýb. Štíhla je vďaka dobrému metabolizmu, pohybua zdravému jedlu v primeraných porciách.
Martinu poznajú jej priatelia ako propagátorkuzdravého, v ideálnom prípadebiostravovania. Jedálny lístok začalameniť pred tromi rokmi, keď sa jej narodilsyn. „Nekupujeme iný chlieb a pečivonež celozrnné,nepijeme mlieko,ale doprajeme sisyry a jogurtovéprobiotické nápoje.Väčšinu jedálvarím zo zeleniny,vrátane strukovín. Radšej než zemiakymáme cestoviny a ryžu basmatialebo parboiled. Naturálku som zatiaľnepresadila,“ hovorí Martina. V rámcimožností vyhľadáva biopotraviny –od ovocia a zeleniny (zatiaľ dostupnév obmedzenom výbere) cez ryžu, cestoviny,strukoviny, múku, sušienky ažpo alternatívy mlieka. S úsmevom priznáva:„Partner občas frfle, napríklad,keď sú palacinky zo špaldovej múky,ale objavila som bio bielu múku a už jespokojný.“
Nezakladá si len na výberepotravín, ale snaží sa nevynechávaťžiadne jedlo. Každé ráno vypije nalačnoveľký pohár vody a potom prídu raňajky,bez ktorých nedokáže naplno fungovať.Na výber je hrianka so zdravounátierkou a zeleninou, cottage cheeses celozrnným chlebíkom, raz za čas vajíčka,niekedy ovsená kaša s javorovýmsirupom – ale uvarená v ryžovom alebosójovom mlieku. Najmä dopoludnia sidáva pozor, aby nezabudla piť. Strážisi celodenný príjem tekutín 1,5 – 2litre a to nedosiahne, ak si „neodpijesvoje“ dopoludnia.So synom súcelé dopoludnievonku a v pohybe,takže keď houloží na popoludňajšíspánok,konečne príde rad na ňu.
Pomôckouv stave hrozného hladu je kuchárkaHneď to bude od MUDr. Bukovského,ktorá ju už veľakrát zachránila. Uvarísi obľúbené cestoviny, tofu, zapečenúbrokolicu so syrom, zeleninové polievky,tuniakový šalát, ratatouille, rizoto,mexické placky so zeleninovo-fazuľovouzmesou, raz za čas dusenú alebopečenú rybu so zeleninou. Po siedmejhodine príde teplá večera, ktorá sačasto podobá na obedové menu, takžena ďalšie maškrty už nie je miesto.A keby aj, poruke má vždy kúsok syra.Martininým prehreškom voči zdravejstrave je jesienka do kávy, ktoráje balzamom na nervy, keď má „blbýdeň“. „A ešte vyprážaný syr, ktorý sidám len výnimočne, ale keď ho zjems chuťou a v dobrej pohode, tak mi padne na úžitok."Čo mám vždy v chladničke?Tvrdý syr, parmezán,čerstvé aleboaspoň drvenéparadajky, ryžovéalebo sójové mlieko,jablkový džús,strukovinovúnátierku a mliekodo kávy.Recept na indickú zeleninovú panvicu:Na panvici rozpálim trochu oleja, na ktorompodusím na krúžky nakrájaný pór. Keď zmäkne,pridám mrazenú zeleninovú zmes Bio Wok,podlejem 2-3 lyžicami vody a prikryjem na párminút, kým zmäkne. Ochutím 2-4 lyžičkamiindickej zmesi korenia (karí, štipľavé podľa chuti,podľa možnosti bez glutamanu sodného).Občas premiešam. Pred dovarením pridám dvelyžice smotany (môže byť sójová), ktorá vytvoríkrémovú omáčku. Podávam s ryžou.Chuť na sladké sa zahnať nedáMiroslava Michalíková (36), riaditeľka PR agentúry
„Obdivujem ľudí, ktorí majú z jedlaradosť a neterorizujú okolie výčitkamialebo naopak, neustálymjedením,“ tvrdíMiroslava a priznáva,že aj ona vyskúšalaniekoľko diét. No keďžetrvali asi jeden deň,radšej sa k žiadnej nehlási. Dlhé rokybola zástankyňou delenej stravy, aleuž ju nepovažuje za trendovú. Ako sastravuje dnes? Ráno začína veľkým poháromvody a veľkou kávou, ktorú jejuvarí partner z lásky. „Raňajky potešia,ak ich netreba jesť hneď, rýchlo a skororáno.“
V lete nedá dopustiť na zeleninua najradšej má chlieb s rastlinnou nátierkous morskou soľou a paradajky.V zime jej chutia cestoviny a obilninovákaša. Cez víkendy sa stravuje u kamarátovalebo príbuzných, a keď náhodouvarí, sú to ryby, zeleninové jedlá a všetkydruhy hustých polievok z fazule, šošovicea hrachu. Má rada veselé, ľahkéa praktické večere. Je to ideálny časna vychutnanie si dobrých syrov, šalátov,lahodného paté a pohára bielehovína. Miroslava často pracuje aj v nocia chodí neskoro spať, takže v čase krízyzje niečo sladké alebo kešu orechy.„Chuť na sladké sa nedá zahnať, trebajej podľahnúť. Považujem to za signáltela, že mu niečo chýba. S nesmiernouradosťou si lejem do kávy alebo čajusladené kondenzované mlieko, mámzásobu celozrnných sušienok a chodímsa pozerať do zásuvky v obývačke, čitam nie sú čokoládové bonbóny.“
K jejfavoritom na tanieri patria paradajky,avokádo, celozrnný chlieb so slanýmmaslom, ryžový nákyp, žemľovka, lečo,zapekaná treska a zemiaky s maslom.Mäso na ňom často bývať nemusí. Akoreaguje na povzdych mnohých žien, žeje chudá a môže zjesť všetko? „Usmejemsa, že nevedia, čo hovoria.“Čo mám vždyv chladničke?Biely jogurt, celozrnnýchlieb, syry,salámy, rajčiny,papriku a víno.Recept na moje obľúbené lečo: Dobrú ostrúklobásu opečiem na panvici bez oleja. Pokrájamtučnú červenú papriku a paradajky a prihodímich na panvicu. Keď všade vonia lečo a leto, zohrejemchlieb a otvorím biele víno. Je to ľahké,zdravé, aromatické jedlo.Nikdy som nedržala žiadnu diétuEva Benediktová (45), account manager v reklamnej agentúre
Šťastná to žena, ktorá zdedí dobrý metabolizmus po rodičoch a nikdynevyskúšala žiadnu diétu. Aj napriek tomu si Eva vychutná obľúbenúsviečkovú na smotane s domácimi knedľami len občas.
„Hneď po prebudení si dám veľký pohárčistej vody, ku ktorej si ešte potmenasypem do úst štyri tabletky chlorely(riasa) a k tomu dve živé probioticképilulky,“ takto neštandardne začínasvoj deň manažérka Eva. Ranný kolobehpokračuje kávou, ktorú si musí daťdo ôsmej, lebo potom ju ako správnu„závisláčku“ od kofeínu začne bolieťhlava. „Skutočne raňajkovať začnemaž v práci. Pred obrazovku počítača sirozložím celozrnné pečivo s maslom,šunku, ovocie alebo jogurt s ovsenýmivločkami a pracovný deň sa môže začať,“hovorí Eva. Obeduje zasa v obľúbenejreštaurácii s pestrým, aj vegetariánskym menu.
Počas víkendov sa u nichvarí to, čo si objedná jej desaťročná dcéra.Tá sa práve prehupla z fázy cestovinydo fázy „wienerschnitzel“ a najradšejby jedla čerstvé kuracie rezne ráno, naobedaj večer. V ich obedovom menuvšak nikdy nechýba čerstvá polievka.
Eva zdedila svojvýkonný metabolizmuspo otcovi,takže nikdy nedržaladiétu a nemusísledovať, kedy čozje. Keď na ňu príde hlad, je to signál,že telo potrebuje energiu, a potomho zaženie jogurtom s ovsenými vločkamialebo celozrnným pečivom, a topokojne aj o polnoci. Dôsledná je všakv dodržiavaní pitného režimu. Rannúčistú vodu a kávu nahradí v práci dvomilitrami čaju, večer si občas vychutnádeci suchého bieleho vína alebo pohárdobrého piva a pred spaním vypije eštedva poháre čistej vody.
„Vo svojej domácnosti som už dávnozaviedla embargo na biely cukor, bielychlieb, pečivo a všetky zbytočne sladenéa kolové nápoje,ale aj všetky haraburdy(tak hovorímevšetkým týmčokotyčinkám, čipsom,cukríkom...).Sladíme hnedým cukrom, ja osobne lenumelým, jeme celozrnné produkty a pijemečistú filtrovanú vodu. Ale hlavnesa veľa hýbeme, športujeme a chodímena dlhé a rýchle prechádzky,“ prezrádzaEva recept na to, ako byť štíhla a pritomsa dobre najesť.Čo mám vždyv chladničke?Jogurty, hydinovúšunku, jablká,víno, syr.Recept na moje obľúbené chlebíky: V hlbokejmiske rozšľahám dve vajíčka, osolíma do zmesi namočím nakrájaný chlieb. Opečiemho na rozpálenom oleji z obidvoch strán a dámsi ho so zeleninou alebo s kečupom.