Protikvasinková diéta
26. 5. 2008, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:58)

Zdroj: Nový Čas pre ženy
Každá žena sa aspoň raz v živote stretne s kvasinkovou infekciou. Máloktorá však vie, že dôležitou súčasťou liečby je aj úprava stravy. Kvasinka, ktorá je pôvodcom kandidózy, sa normálne nachádza na pokožke, v pošve i v tráviacom trakte.
Ak sa naruší prirodzená rovnováha vášho organizmu, napríklad oslabenou imunitou, stresom, užívaním antibiotík, cukrovkou či hormonálnymi zmenami, vznikne infekcia. Prirodzená ochrana tela vo forme laktobacilov sa znižuje a vy začnete pocitovať nepríjemné svrbenie, ktoré môže byť sprevádzané výtokom z pošvy. Kvasinkovú infekciu treba dôkladne preliečiť s odbornou pomocou lekára. Vhodným krokom či už pri samotnej liečbe, alebo len preventívne je zdravý protikvasinkový jedálny lístok.
5 základných pravidiel
1. Žiadny cukor a konzervy.
2. Veľa čerstvej zeleniny, výborná je kyslá kapusta.
3. Žiadne výrobky z bielej múky.
4. Veľa tekutín.
5. Podpora imunity vitamínmi a biokultúrami. Nevhodné potravinyZákladným pravidlom je zriecť sa cukru a všetkého, čo cukor obsahuje. Výnimkou nie sú ani konzervované výrobky. Vyhýbajte sa taktiež plesňovým syrom. Cukor sa skrýva v mnohých potravinách a nenájdete ho výlučne len v oddelení so sladkosťami. Prísun vitamínovVitamíny predstavujú dôležitú súčasť tejto diéty, pretože pomáhajú nášmu telu bojovať proti infekcii a zmierňovať jej následky. Ide predovšetkým o vitamíny C, E a B. Imunitnému systému pomôže aj zinok, ktorý má pozitívne účinky na ničenie škodlivých kvasiniek.
Sladkosti
všetky druhy cukru, med, sirup, sušienky, umelé sladidlá, výrobky s cukrom a s instantným kakaom, sušené ovocie atď.
Zelenina
konzervovaná zelenina, hotové výrobky zo zemiakov, kečup, sójová omáčka sladená cukrom
Ovocie
konzervované ovocie, džemy, kompóty, sladké druhy ovocia ako banány, hrozno, broskyne, koncentrované šťavy z hrušiek a jabĺk
Nápoje
malinovky, instantné čaje a nápoje, alkoholické nápoje
Obilniny
výrobky z bielej múky, biela ryža, prípravky na zahusťovanie omáčok
Živočíšne produkty
jedlá s marinádou, ovocné jogurty, produkty s konzervačnými látkami, omáčky s cukrom Vhodné potravinyZáklad tvorí zelenina podľa ročného obdobia a šaláty z nej. Ako veľmi účinní bojovníci proti kvasinkám sa osvedčili cesnak, zázvor, jogurty s acidofilnou kultúrou, panenský olivový olej a bylinky ako rozmarín, tymián a majorán. Nezabúdajte, že denne musíte vypiť aspoň dva litre vody.
Hríby
shitake, kremenáče, václavky, šampiňóny
Korenie
čierne korenie, škorica, soľ, ocot, vanilka, bylinky, ostré druhy horčíc, chren
Nápoje
mätový čaj, čaj lapacho, zelený čaj bez príchute, minerálne vody, zeleninové šťavy
Semená, orechy
vlašské orechy, slnečnicové semená, tekvicové semená, lieskovce
Obilniny
nekvasený celozrnný chlieb, pohánka, grahamová múka
Živočíšne produkty
všetky druhy mäsa okrem bravčového, ryby, plody mora, mlieko, vajcia