Reklama

10 faktov, ktoré ste o esprese netušili: Hneď druhý bod vás možno vyvedie z dlhoročného omylu

Ilustračná snímka

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Prinášame vám 10 užitočných vecí, ktoré by ste o svojej obľúbenej káve mali vedieť. Čím menšia šálka, tým viac kofeínu? Tieto fakty vás vyvedú z omylu.

1. Espreso nemá jednu základnú chuť – podobne ako pri víne, aj v chuti kávy hrajú úlohu viaceré zložky. Kávové zrnká z rôznych oblastí, množstvo vody, použitý tlak a pena, odborne nazývaná crema – vďaka týmto faktorom každá šálka chutí inak. Pojem espreso je len označenie spôsobu, akým sa káva pripravuje.

2. Nemá viac kofeínu ako prekvapkávaná káva – espreso je len koncentrovaná verzia kávy, takže síce má viac kofeínu na objemovú jednotku, no podáva sa v podstatne menšom množstve. Čím menšia šálka, tým menej kofeínu.

Ilustračná fotografia

Zdroj: Shutterstock

Ilustračná fotografia

3. Má tri základné zložky – a síce penu (cremu), telo a srdce. Srdce je vždy až na dne šálky a je najhorkejšie.

4. Malo by sa premiešať – najlepším spôsobom, ako si espreso vychutnať, je premiešať všetky tri jeho zložky, aby sa horkosť srdca vyvážila sladkosťou cremy.

5. Vzniklo začiatkom 20. storočia – počas talianskej priemyselnej revolúcie majitelia tovární nechceli, aby ich zamestnanci trávili priveľa času prípravou kávy. S riešením prišiel Luigi Bezzerra, keď postavil prístroj, ktorý prípravu kávy zvládol za 30 sekúnd.

6. Už po pár minútach stráca chuť – preto ho väčšina Európanov pije horúce a naraz, Američania svoju šálku kávy radšej chlipkajú.

7. Reguluje ho talianska vláda – teda vlastne iba dohliada na jeho konzumáciu a ceny, keďže pitie espresa v kaviarňach patrí k talianskemu životnému štýlu.

Zdroj: getty images

čierna káva

8. Nie každá šálka sa na espreso hodí – mala by mať objem zhruba 60 ml, aby sa do nej 45 ml espresa pohodlne vošlo. V akejkoľvek väčšej šálke by káva rýchlo vychladla.

9. Ideálna teplota vody na prípravu kávy je 87 °C – a šálka by mala byť predhriata na 70 až 75 °C.

10. Neexistujú kávové zrná špeciálne na espreso – espreso je vo svojej podstate iba spôsob prípravy, kedy sa horúca voda pod tlakom preženie cez jemne mleté kávové zrná. Preto sa espreso dá pripraviť z akýchkoľvek zŕn, teda v prípade, že sú správne opražené. Mletie a príprava sú to, čo robí espreso espresom.

Zdroj: Northfoto

Niet nad šálku dobrého čaju.

Vyberáme pre vás niečo PLUS