10 faktov, ktoré ste o esprese netušili: Hneď druhý bod vás možno vyvedie z dlhoročného omylu
10. 2. 2016, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:10)

Zdroj: Shutterstock
Prinášame vám 10 užitočných vecí, ktoré by ste o svojej obľúbenej káve mali vedieť. Čím menšia šálka, tým viac kofeínu? Tieto fakty vás vyvedú z omylu.
1. Espreso nemá jednu základnú chuť – podobne ako pri víne, aj v chuti kávy hrajú úlohu viaceré zložky. Kávové zrnká z rôznych oblastí, množstvo vody, použitý tlak a pena, odborne nazývaná crema – vďaka týmto faktorom každá šálka chutí inak. Pojem espreso je len označenie spôsobu, akým sa káva pripravuje.
2. Nemá viac kofeínu ako prekvapkávaná káva – espreso je len koncentrovaná verzia kávy, takže síce má viac kofeínu na objemovú jednotku, no podáva sa v podstatne menšom množstve. Čím menšia šálka, tým menej kofeínu.

Zdroj: Shutterstock
Ilustračná fotografia
3. Má tri základné zložky – a síce penu (cremu), telo a srdce. Srdce je vždy až na dne šálky a je najhorkejšie.
4. Malo by sa premiešať – najlepším spôsobom, ako si espreso vychutnať, je premiešať všetky tri jeho zložky, aby sa horkosť srdca vyvážila sladkosťou cremy.
5. Vzniklo začiatkom 20. storočia – počas talianskej priemyselnej revolúcie majitelia tovární nechceli, aby ich zamestnanci trávili priveľa času prípravou kávy. S riešením prišiel Luigi Bezzerra, keď postavil prístroj, ktorý prípravu kávy zvládol za 30 sekúnd.
Zdroj: Northfoto
Káva
6. Už po pár minútach stráca chuť – preto ho väčšina Európanov pije horúce a naraz, Američania svoju šálku kávy radšej chlipkajú.
7. Reguluje ho talianska vláda – teda vlastne iba dohliada na jeho konzumáciu a ceny, keďže pitie espresa v kaviarňach patrí k talianskemu životnému štýlu.
Zdroj: getty images
čierna káva
8. Nie každá šálka sa na espreso hodí – mala by mať objem zhruba 60 ml, aby sa do nej 45 ml espresa pohodlne vošlo. V akejkoľvek väčšej šálke by káva rýchlo vychladla.
9. Ideálna teplota vody na prípravu kávy je 87 °C – a šálka by mala byť predhriata na 70 až 75 °C.
10. Neexistujú kávové zrná špeciálne na espreso – espreso je vo svojej podstate iba spôsob prípravy, kedy sa horúca voda pod tlakom preženie cez jemne mleté kávové zrná. Preto sa espreso dá pripraviť z akýchkoľvek zŕn, teda v prípade, že sú správne opražené. Mletie a príprava sú to, čo robí espreso espresom.
Zdroj: Northfoto
Niet nad šálku dobrého čaju.