Zázračné olivy pomôžu viac, ako by ste čakali: 11 dôvodov, prečo ich jesť
9. 10. 2014, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:30)

Zdroj: Shutterstock
Táto typická stredomorská dobrota má už pomerne pevné miesto v našich kuchyniach. Možno ste však nevedeli, čo všetko sa v nich skrýva.
Olivy a prospešný tuk, ktorý obsahujú, sú jedným z prirodzene najbohatších zdrojov vitamínu E, ktorý je silným antioxidačným prvkom – je schopný zachytávať a neutralizovať voľné radikály vo všetkých častiach organizmu, v ktorých sú prítomné tuky. Majú výrazné protizápalové účinky a preto sú schopné obmedzovať prejavy reumy, zápalu kĺbov alebo astmy.
Mononenasýtené mastné kyseliny, ktorých je v olivách neúrekom, pomáhajú prijímať živiny a mikronutrienty z rôznych pokrmov, podporujú mozgovú činnosť a mentálne procesy, majú pozitívny vplyv na duševný stav, podporujú spaľovanie telesného tuku a mnoho iného.

Zdroj: shutterstock.com
3. Nezabudnuteľné olivy
Kombinácia mononenasýtených mastných kyselín a vitamínu E pomáha nielen ochraňovať bunky proti voľným radikálom, ale prispieva aj k tomu, aby boli tepny ľahko priechodné a zlepšuje cirkuláciu krvi. Olivy sú tiež zdrojom omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú prospešné pre fungovanie srdca a takisto pri podpore nálady a obmedzení depresívnych stavov.
Olivy majú vysoký obsah vápnika. Sú doslova nabité mnohými minerálnymi látkami, ktoré dodávajú telu viacej energie a sily. Olivy obsahujú luteín, ktorý má priaznivé účinky na zdravie očí a takisto obmedzuje predčasné starnutie pokožky. Olivy obsahujú veľa vlákniny. Sú výbornou detoxikačnou potravinou a zbavujú organizmus nepotrebných a škodlivých látok.