Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Dobrých nápadov na skvelé syrové jedlá nikdy nie je dosť: 12 receptov, z ktorých si vyberie každý

Mliečne výrobky

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Milujete syry a jedlo z nich by ste si dali hoci aj každý deň? Vyskúšajte niektorý z týchto dvanástich nápadov, uvidíte, že na tanieri to nebude žiadna nuda.

Mäkká polenta s parmezánom a so šalviou

Podľa návodu na obale uvaríme 225 g instantnej polenty. Keď je uvarená, pridáme 115 g čerstvo nastrúhaného parmezánu a hrsť čerstvej nasekanej šalvie. Kašu zjemníme väčším kusom masla, dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Dôkladne premiešame a podávame ako prílohu napríklad ku grilovanému mäsu.

Marinovaná feta s citrónom

Približne 200 g syru feta osušíme papierovou utierkou, pokrájame na kocky a dáme do uzatvárateľnej (nekovovej) nádoby. K syru pridáme 1 citrón pokrájaný na mesiačiky a niekoľko vetvičiek čerstvého oregana (alebo mäty, tymianu, rozmarínu). Suroviny zalejeme približne 300 ml olivového oleja, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky na 3 hodiny. Podávame s rôznymi druhmi chleba a čerstvými zeleninovými šalátmi.

Cestoviny s kozím syrom a paradajkami

Do rúry vyhriatej na 190 ˚C dáme vymastený pekáč, na ktorom 20 až 25 minút pečieme 8 veľkých zrelých paradajok, ktoré sme osolili a okorenili. Vo väčšom množstve osolenej vriacej vody uvaríme podľa návodu 450 g cestovín, scedíme a vrátime do hrnca. Upečené paradajky roztlačíme vidličkou a celý obsah pekáča pridáme k cestovinám. Opatrne primiešame kozí syr, pokvapkáme olivovým olejom a podávame.

Zapekaná tekvica

Zo štyroch malých tekvíc zrežeme hornú časť a odstránime semená. Poukladáme na pekáč odrezanou stranou nahor, pokvapkáme olejom a v rúre vyhriatej na 190 ˚C pečieme 30 až 40 minút domäkka. Vo veľkej panvici rozohrejeme 2 PL oleja, na ktorom 2 až 3 minúty opekáme 250 g umytých lístkov mladého špenátu. Osolíme, okoreníme a rozdelíme do tekvíc. Na každú tekvičku dáme plátok syra s modrou plesňou, vrátime späť do rúry a zapekáme 10 minút. Dochutíme čiernym korením a podávame.

Teplý šalát s tofu a feniklom

Asi 200 g tofu, jeden najemno nakrájaný fenikel a 2 PL čerstvého oregana zalejeme 3 PL olivového oleja. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Misku prikryjeme fóliou a dáme na 2 hodiny do chladničky. Tofu a fenikel preložíme do panvice s hrubým dnom alebo na gril a opekáme z každej strany aspoň tri minúty. Rozdelíme na taniere a pokvapkáme marinádou.

Pečený baklažán s fetou a koriandrom

Tri stredne veľké baklažány v celku grilujeme 20 minút na rozpálenom grile (alebo suchej panvici). Pozdĺžne prekrojíme, vydlabeme dužinu, ktorú dáme do misky a roztlačíme. K dužine pridáme 400 g rozdrobeného syru feta spolu so 4 PL olivového oleja a nasekanou viazaničkou koriandra (môže byť aj petržlenová vňať). Podľa chuti osolíme a okoreníme. Syrovou zmesou naplníme vydlabané baklažány, vrátime ich na 5 minút na gril, aby sa prehriali a ihneď podávame.

Koláč z lesných húb s tvrdým syrom

Na pomúčenej doske rozvaľkáme 225 g lístkového cesta, ktoré preložíme do okrúhlej formy s priemerom 24 cm. Necháme 30 minút postáť v chlade, dáme na 15 minút zapiecť do rúry vyhriatej na 190 ˚C. vyberieme a odložíme nabok. Vo veľkej panvici rozohrejeme 50 g masla, pridáme 350 g očistených a nakrájaných lesných húb, osolíme, okoreníme a 4 až 5 minút na strednom ohni opekáme. Huby a 150 g nastrúhaného tvrdého syra navrstvíme na predpečený korpus a dáme do rúry ešte na 10 minút zapiecť. Ihneď podávame.

Zdroj: Shutterstock

Ilustračná fotografia

Polievka zo syra s bielou plesňou

Na 1 PL masla opečieme 150 g strúhanky, zalejeme 750 ml horúceho vývaru, pridáme na kúsky nakrájaný syr s bielou plesňou, rozmixujeme ponorným mixérom a prevaríme. Počas varenie polievku zahustíme rozšľahaným vajcom, osolíme, okoreníme a dochutíme strúhaným muškátových orieškom.

Zapekaný syr

Zo 100 g masla a 200 g hladkej múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme 500 ml mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý bešamel. Necháme vychladnúť, primiešame 2 vajcia, 400 g postrúhaného tvrdého syra, ochutíme zeleninovou koreniacou zmesou. Premiešame, rozotrieme na vymastený plech a zapečieme. Pečieme asi 15 až 20 minút.

Syrové fašírky

Do misy dáme natrhané 3 rožky, zalejeme vodou a necháme nasiaknuť. Do väčšej misy postrúhame 300 g tvrdého syra (typu eidam), pridáme k nemu vyžmýkané rožky, 3 celé vajcia, osolíme a spracujeme ako klasické fašírky. Obalíme v strúhanke a dáme vyprážať do rozpáleného oleja.

Zdroj: Shutterstock

Veľmi zdravý je mäkký syr, pretože obsahuje viac

Tofu nátierka

Na 1 PL oleja opražíme 1 väčšiu nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme 1 kocku rozdrobeného droždia. Keď sa začne taviť, pridáme 250 g postrúhaného bieleho tofu, premiešame, dochutíme majoránom, soľou a roztlačeným cesnakom podľa chuti. Podusíme 5 minút a odstavíme. Podávame s čerstvým chlebom.

Syrové lievance

Z 400 ml vlažného mlieka, štipky soli, kocky droždia a 250 g hladkej múky vypracujeme cesto, pridáme doň 2 žĺtky a necháme asi 20 minút kysnúť na teplom mieste. Do vykysnutého cesta vmiešame 200 g nastrúhaného tvrdého syra a tuhý sneh z bielkov, zľahka premiešame a na vymastenej panvici vyprážame malé lievance. Podávame ešte horúce so zeleninovým šalátom.

Vyberáme pre vás niečo PLUS