Zázrak, ktorý z jedla urobí delikatesu na počkanie: 19 super tipov na využitie javorového sirupu
15. 2. 2016, 11:35 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:09)

Zdroj: shutterstock.com
Javorový sirup možno konzumovať aj len tak – surový. No v kombinácii s týmito dobrotami bude neodolateľný.
1. do šalátového dresingu – stačí pár kvapiek a dresing získa potrebnú delikátnosť a vyváženosť, sladkosti sa obávať netreba
2. do šľahačky – obyčajný a vanilkový cukor urobia svoju robotu dobre, no javorový sirup posunie šľahačku na inú úroveň
3. do vločiek či ovsenej kaše – vločky sa s javorovým sirupom doslova milujú
4. na opekanú slaninu – sirupom stačí slaninu počas opekania jemne potrieť, pozor, na túto dobrotu sa dá vypestovať závislosť
5. do kyslej smotany alebo bieleho jogurtu – ideálna plnka do palaciniek
6. na paradajky – sirup vytiahne z paradajok prirodzenú sladkosť, či už pečiete a varíte
7. na akúkoľvek zeleninu – pár kvapiek sirupu pred tepelnou úpravou spôsobí skvelú karamelizáciu
8. do masla – stačí zmiešať zmäknuté maslo a trochu sirupu. Je perfektné na dusenú zeleninu, pokvapkanie pukancov, ale aj na steak
9. do rannej šálky kávy alebo čaju
10. na ochutenie polevy alebo plnky – každá poleva a plnka s maslovým či smotanovým základom túto extra chuť jednoznačne privíta
11. do koktailov – prevarte trochu sirupu s obľúbenými koreninami a vodou a máte skvelý základný sladký sirup na dosladzovanie akéhokoľvek drinku
Zdroj: shutterstock.com
Javorový sirup
12. na zmrzlinu – ale aj do nej, stačí nechať mierne zmäknúť vanilkovú alebo orechovú zmrzlinu, zamiešať do nej poriadnu dávku sirupu a opäť zamraziť
13. do zemiakového pyré – stačí lyžica-dve a z obyčajného pyré sa stane zážitok
14. na oriešky – pár kvapiek a z nudných orieškov sa stane perfektný snack na každú párty
15. na kura či bravčové mäso – pred pečením potrite mäso javorovou glazúrou, dokonalá chuť vás dostane
16. do horčice – medová horčica je fajn, no javorová je skvelá
17. do koláča – všade tam, kde používate med, sa hodí i javorový sirup
18. do müsli – pretože tak chutí najlepšie
19. do polenty – niekoľko lyžíc ochutí polentu tým správnym spôsobom, najmä ak sa ju chystáte podávať k pečenému či grilovanému mäsu