2 tipy na rýchly koláč: Tieto dobroty si bude pochvaľovať celá rodina
22. 11. 2014, 14:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:26)

Zdroj: Dušan Křístek, Shutterstock
Vyskúšajte tieto dva recepty a prekvapte svojich blízkych netradičným dezertom.
S jablkami
Vo väčšej mise zmiešame 5 postrúhaných jabĺk so 160 g kryštálového cukru, s 500 g polohrubej múky, so 160 ml oleja, s 2 vajcami a s 1 ČL sódy bikarbóny. Podľa chuti pridáme vanilínový alebo škoricový cukor.
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme zhruba 20 minút v rúre vyhriatej na 210 až 220 °C. Vrch koláča hneď po upečení natrieme akýmkoľvek džemom a posypeme strúhaným kokosom.
S kandizovaným ovocím
V mise vyšľaháme dopenista 60 g masla so 120 g kryštálového cukru. Do peny dôkladne zašľaháme 1 žĺtok, 2 ČL kakaa a 1 ČL mletej škorice. Do masy zapracujeme 180 g polohrubej múky s 2 ČL prášku do pečiva, s 1 hrnčekom nasekaného kandizovaného ovocia a s 1 hrnčekom mlieka.
Všetko spolu poriadne premiešame. Cesto vylejeme do vymastenej a podrvenými mandľovými lupienkami vysypanej formy a pečieme 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť vo forme, vyložíme a nakrájame na menšie kúsky.