Chrenová so syrom
Zhruba 150 ml mäkkého smotanového syra vyšľaháme ručným šľahačom na penu. Pridáme 120 g strúhaného ementálu, 100 g rozdrobeného syra s modrou plesňou a 6 PL strúhaného chrenu. Osolíme, okoreníme a pridáme 4 strúčiky prelisovaného cesnaku. Všetko dôkladne premiešame. Téglik smotany na šľahanie dotuha vyšľaháme a zamiešame do chrenovo-syrovej zmesi. Pridáme 1 PL sekanej petržlenovej vňate. Premiešame a dáme do chladničky stuhnúť. Nátierku podávame s celozrnným pečivom ozdobenú zvyšnou vňaťou.
Cesnaková zmes na chlieb
Hlávku cesnaku ošúpeme a nakrájame na tenké plátky, 50 g zeleru ošúpeme, očistíme a nahrubo postrúhame. V hrnci rozohrejeme 2 PL olivového oleja, ku ktorému pridáme cesnak, zeler, šťavu z 2 citrónov, soľ, sušený tymian, mletý koriander a bobkový list. Podlejeme vriacou vodou a krátko podusíme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Odstránime korenie a bobkový list. Podávame ako nátierku s chlebom alebo pečivom.