Reklama

2 tipy na netradičné zapekané dobroty: Dajte šancu ovociu! Nebudete sa vedieť dojesť, uvidíte

Pšenovo-makový s hroznom

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

Reklama

Občas sa nám na večeru zažiada niečo sladké. Najjednoduchšie je pripraviť lahodné zapekané dobroty s ovocím, ktorých vôňa zaplní celý byt. Nebudete sa vedieť dojesť, uvidíte.

Kuskusový s broskyňami

9 porcií

350 ml mlieka ● 1 celá škorica ● 2 PL kryštálového cukru ● 1 až 2 klinčeky ● štipka soli ● 250 g kuskusu ● 2 vajcia ● 250 ml smotany na šľahanie ● 8 zaváraných polovíc broskýň ● maslo na vymazanie formičiek ● sekané mandle na ozdobu

Rúru zohrejeme na 170 °C a formičky vymažeme maslom. Do hrnčeka dáme zohriať mlieko s cukrom, celou škoricou, klinčekmi a so štipkou soli. Potom ho precedíme a zalejeme ním kuskus v mise. Dobre premiešame, misu zakryjeme a kuskus necháme 10 minút, aby nasiakol. Napučaný kuskus pomiešame vidličkou. Žĺtky so smotanou prešľaháme a pridáme do kuskusu. Zo zvyšných bielkov vyšľaháme pevný sneh a takisto ho vmiešame do kuskusovej zmesi. Nakoniec pridáme nakrájané broskyne a hotovou zmesou naplníme formičky. Navrch môžeme poukladať ďalšie broskyne. Pečieme 30 minút, kým povrch nákypu nebude jemne zlatistý. Podávame ho teplý, ozdobený opraženými nasekanými mandľami alebo inými orechmi.

Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 30 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

Kuskusový s broskyňami

Pšenovo-makový s hroznom

12 až 14 porcií

150 g pšena ● 350 až 400 ml ryžového mlieka ● 3 PL trstinového cukru ● 4 PL mletého maku ● šťava z 1 stredného citróna ● 3 vajcia ● maslo na vymazanie formy ● tmavé hrozno plus iné ovocie na ozdobu ● biely jogurt ako príloha (nemusí byť)

Pšeno dobre prepláchneme v studenej vode, aby sme z neho vymyli horkosť. Do hrnca dáme ryžové mlieko a nasypeme doň polovicu cukru a pšena. Varíme na miernom plameni 15 až 20 minút, kým pšeno nebude mäkké – no nie rozvarené. Hrniec so pšenom odstavíme, pridáme mak, citrónovú šťavu, dobre premiešame a necháme vychladnúť. Žĺtky s druhou polovicou cukru vyšľaháme do peny a jemne zapracujeme do vychladnutej pšenovej zmesi. Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne ho zamiešame do zmesi. Formu s priemerom 20 cm vymažeme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie. Vylejeme do nej polovicu pšenovej hmoty a na ňu poukladáme hrozno. Zalejeme zvyškom zmesi a povrch pekne uhladíme. Pečieme asi 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Nákyp necháme trochu vychladnúť, aby sa lepšie krájal. Môžeme ho ozdobiť ovocím a podávať aj s jogurtom.

Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 30 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

Pšenovo-makový s hroznom

Vyberáme pre vás niečo PLUS