Máte chuť na klasiku s malou obmenou? Vyskúšajte 2 tipy na vianočný šalát so zelerom
24. 12. 2014, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:22)

Zdroj: Dušan Křístek, Shutterstock
Inšpirujte sa našimi tipmi a pripravte si zemiakový šalát so zelerom alebo bratislavský zelerový šalát. Dobrú chuť!
Zemiakový šalát so zelerom
Najprv pripravíme nálev. Do zhruba 400 ml vriacej vody pridáme soľ, ocot, mleté čierne korenie, cukor, 150 g očisteného zeleru nakrájaného na plátky hrubé asi 3 mm a povaríme. Keď je zeler mäkký, pridáme 50 g cibule nakrájanej na kolieska, privedieme do varu a odstavíme. V hrnci uvaríme 300 g ošúpaných zemiakov, scedíme, nakrájame na plátky, zalejeme horúcim nálevom, pridáme 50 g nakrájaných sterilizovaných uhoriek, pokvapkáme olejom, zľahka premiešame a necháme vychladnúť.
Bratislavský zelerový šalát
Zdroj: Dušan Křístek, Shutterstock
Bratislavský zelerový šalát
Asi 300 g buľvového zeleru ošúpeme a uvaríme domäkka vo vriacej vode, do ktorej sme dali trocha cukru a soli, potom ho pokrájame nadrobno. Dve cibule ošúpeme a pokrájame nadrobno. Asi 600 g v šupe uvarených zemiakov ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Tri kyslejšie jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a pokrájame nadrobno. Dve vajcia uvarené natvrdo ošúpeme a nakrájame na kolieska. V mise zmiešame nakrájaný zeler so zemiakmi, s cibuľou, jablkami a s vajcami. Pridáme na kúsky natrhaného sleďa nakyslo. Šalát ochutíme octom, horčicou a olejom. Osolíme a podľa chuti osladíme. Nakoniec primiešame smotanu. Pred podávaním necháme šalát aspoň hodinu odstáť v chladničke.