Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Máte chuť na klasiku s malou obmenou? Vyskúšajte 2 tipy na vianočný šalát so zelerom

Zemiakový šalát so zelerom

Zdroj: Dušan Křístek, Shutterstock

Reklama

Inšpirujte sa našimi tipmi a pripravte si zemiakový šalát so zelerom alebo bratislavský zelerový šalát. Dobrú chuť!

Zemiakový šalát so zelerom

Najprv pripravíme nálev. Do zhruba 400 ml vriacej vody pridáme soľ, ocot, mleté čierne korenie, cukor, 150 g očisteného zeleru nakrájaného na plátky hrubé asi 3 mm a povaríme. Keď je zeler mäkký, pridáme 50 g cibule nakrájanej na kolieska, privedieme do varu a odstavíme. V hrnci uvaríme 300 g ošúpaných zemiakov, scedíme, nakrájame na plátky, zalejeme horúcim nálevom, pridáme 50 g nakrájaných sterilizovaných uhoriek, pokvapkáme olejom, zľahka premiešame a necháme vychladnúť.

Bratislavský zelerový šalát

Zdroj: Dušan Křístek, Shutterstock

Bratislavský zelerový šalát

Asi 300 g buľvového zeleru ošúpeme a uvaríme domäkka vo vriacej vode, do ktorej sme dali trocha cukru a soli, potom ho pokrájame nadrobno. Dve cibule ošúpeme a pokrájame nadrobno. Asi 600 g v šupe uvarených zemiakov ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Tri kyslejšie jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a pokrájame nadrobno. Dve vajcia uvarené natvrdo ošúpeme a nakrájame na kolieska. V mise zmiešame nakrájaný zeler so zemiakmi, s cibuľou, jablkami a s vajcami. Pridáme na kúsky natrhaného sleďa nakyslo. Šalát ochutíme octom, horčicou a olejom. Osolíme a podľa chuti osladíme. Nakoniec primiešame smotanu. Pred podávaním necháme šalát aspoň hodinu odstáť v chladničke.

Vyberáme pre vás niečo PLUS