Pórová torta s vajíčkami

●600 g lístkového cesta ● 3 stredné póry ● 2 lyžice masla● 1  šálka mrazeného hrášku ● 500 g ricotty ● 3 lyžice kyslej smotany
● 100 g parmezánu ● 2 vajcia ● štipka muškátového orieška ● 1 lyžička sušeného oregana ● soľ ● korenie podľa chuti ● za hrsť nasekaných mandlí
a zopár celých na ozdobenie ● 5 vajec varených len 4 minúty ● 1 žĺtok na potretie

Póry očistíme, nakrájame a dusíme na panvici s 2 lyžicami masla, kým zvädnú, ale nech nestratia farbu. Prisypeme hrášok, premiešame, no už nedusíme, necháme trochu vychladnúť. Vmiešame 250 g ricotty, 1 vajce, mletý muškátový oriešok, oregano, soľ, korenie, za hrsť sekaných mandlí. V druhej miske zmiešame zvyšných 250 g ricotty, kyslú smotanu, parmezán, 1 vajce, soľ a korenie. Dve tretiny lístkového cesta rozvaľkáme na veľkosť tortovej formy (24 cm) tak, aby okraje pretŕčali. Na mieste spoja s vrchnou časťou cesta okraje potrieme žĺtkom, aby sa spojili. Na lístkové cesto dáme pórovú náplň, do ktorej zatlačíme 5 očistených uvarených vajec, zakryjeme ricottovo-parmezánovou vrstvou a zvyšným lístkovým cestom, ktoré sme vyvaľkali do tvaru tortovej formy. Pretŕčajúce okraje orežeme a ozdobne pozatláčame. V strede nožom prerežeme krížik, aby mohla unikať para. Povrch cesta potrieme žĺtkom, ozdobíme celými mandľami a dáme piecť na 180 °C na 40 minút. Pred vybratím z formy necháme koláč trochu vychladnúť.

Pórová torta s vajíčkami
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

Makové venčeky

● 210 ml vlažnej vody ● 15 g droždia ● 250 g hladkej špaldovej  múky ● 250 g polohrubej  špaldovej múky ● 100 g práškového cukru ● pol lyžičky mletej vanilky ● trištvrte lyžičky soli ● 75 g jogurtu ● 50 g rozpusteného masla ● 1 žĺtok ● 3 lyžice melasy

Na plnku: ● 200 ml mlieka ● 300 g mletého maku ● med podľa chuti ● kôra z 1 citróna

Na potretie: ● 1 bielok s 1 lyžicou mlieka

Na posypanie: ● celý mak

Do vlažnej vody rozdrobíme droždie, zasypeme 1 lyžicou cukru a necháme na teplom mieste nakysnúť. Do väčšej misy vsypeme obe múky, zvyšný cukor, vanilku, soľ, vlejeme jogurt, maslo, jeden žĺtok, melasu a nakoniec pridáme kvások. Vypracujeme hladké cesto, zakryjeme a necháme kysnúť ešte 45 minút. Zatiaľ pripravíme makovú náplň, a to tak, že v hrnčeku necháme zovrieť mlieko, vsypeme doň mak a dobre premiešame. Pridáme med, citrónovú kôru, zamiešame a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto premiestnime na dosku a vyvaľkáme na plát hrubý asi pol centimetra, ktorý nožom narežeme na pásy široké 7 cm. Na každý pás cesta rozotrieme náplň, zrolujeme ho ako roládu, preložíme na polovicu a točíme ako pletenec do jednej strany – konce preložíme do seba a zabezpečíme špáradlom. Venčeky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme podkysnúť ešte 15 minút. Potrieme ich bielkom s mliekom a posypeme celým makom. Pečieme 20 až 25 minút na 190 °C. Podávame s pohárom mlieka.

Viete, že...

... odporúčaný denný príjem vápnika od troch rokov je približne 1 000 až 1 300 mg za deň? Mali by sme ho rozdeliť do viacerých dávok, pretože jednorazová dávka vyššia ako 500 mg nemá zmysel a môže dokonca škodiť.

Makové venčeky
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

Prečo si ich musíte pripraviť?

Lebo vajcia...

... sú pre nás dôležitý zdroj bielkovín a aminokyselín. Jedno vajíčko môže obsahovať menej ako 80 kalórií. Majú priaznivý vplyv na hladinu dobrého cholesterolu, dodávajú telu 10 až 20 % kyseliny listovej a 20 až 30 % vitamínu A, vitamínu E a vitamínu B12. No a sú tiež plné vitamínu D, ktorý je dôležitý pre vstrebávanie vápnika a pre udržanie optimálneho zdravia kostí.

Lebo mak...

... obsahuje 12-krát viac vápnika ako mliečny zdroj. Len 100 g maku obsahuje až 122 % odporúčanej dennej dávky železa. Mak obsahuje kvalitné tuky, 4 lyžice zasýtia aj tých, čo chudnú.