Pavlovovej torta s mangom a marakujou

12 kúskov

2 ČL škrobovej múčky ● 6 bielkov ● 275 g + 4 PL krupicového cukru ● 1 ČL bieleho vínneho octu ● 1 zrelé mango ● 1 limeta ● 2 marakuje
● 1 balíček stužovadla šľahačky ● 400 g smotany na šľahanie ● 1/2 ČL vanilkovej arómy ● mandľové lupienky na posypanie

Plech vystelieme papierom na pečenie a nakreslíme naň kruh s priemerom 24 cm. Rúru predhrejeme na 125 °C. Škrobovú múčku preosejeme a zmiešame s 275 g cukru. Bielky vyšľaháme dotuha, pričom zašľaháme aj škrobový cukor a ocot. Šľaháme, kým sa sneh pekne neleskne a nie je úplne biely. Pomocou lyžice nanesieme na vyznačený kruh, v strede spravíme miernu priehlbinu. Pečieme asi 2 hodiny, potom teplotu znížime na 80 °C a pečieme ďalšie 2 hodiny. Rúru vypneme, dvierka pootvoríme a tortu necháme úplne vychladnúť. Mango ošúpeme a dužinu nakrájame. Marakuje rozpolíme a vyškrabeme dreň. Do misy dáme mango, marakuju, šťavu a trocha kôry z limety a premiešame s 1 PL cukru. Dáme bokom. Tesne pred podávaním zmiešame stužovadlo a 3 PL cukru. Vyšľaháme šľahačku a zašľaháme aj stužovadlo s cukrom. Do hotovej šľahačky vmiešame vanilkovú arómu. Snehový korpus opatrne oddelíme od plechu, nanesieme naň šľahačku a ozdobíme ovocnou zmesou. Posypeme mandľovými lupienkami.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 4 hodiny

Pavlovovej torta s mangom a marakujou
Pavlovovej torta s mangom a marakujou
Zdroj: Shutterstock

Citrónové tiramisu

6 porcií

500 g nízkotučného tvarohu ● 250 g mascarpone ● šťava a kôra z 1 citróna ● 1 balíček vanilkového cukru ● 9 podlhovastých piškót
● 4 až 6 PL limocella (citrónový likér) ● 1 pohár lemon curd (citrónová nátierka) ● kakao na posypanie

V mise zmiešame tvaroh, mascarpone, vanilkový cukor, citrónovú kôru a šťavu a nakoniec zamiešame aj 2 až 3 PL citrónovej nátierky. Do pohárov nanesieme naspodok asi 2 PL citrónovej nátierky, polovicu mascarpone krému, obložíme nalámanými piškótami, pokvapkáme limoncellom a prekryjeme zvyškom krému. Dáme na noc do chladničky a pred podávaním posypeme kakaom.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 8 hodín

Citrónové tiramisu
Citrónové tiramisu
Zdroj: Shutterstock

Tartaletky s citrónovým krémom

8 kúskov

200 g hladkej múky ● 30 g práškového cukru ● štipka soli ● 2 žĺtky ● 100 g studeného masla ● 2 PL vodyKrém: 2 vajcia ● 2 žĺtky ● 120 g krupicového cukru ● 2 citróny ● 1 limeta ● 50 g studeného masla

Sneh: 2 bielky ● štipka soli ● 100 g práškového cukru

V mise zmiešame múku, cukor a soľ, pridáme maslo a vypracujeme mrveničku. Vmiešame žĺtky a vodu a rýchlo vypracujeme cesto, nemiesime. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 2 mm. Z cesta vykrojíme 8 koliesok s priemerom 10 cm a dáme do pripravených formičiek na tartaletky s priemerom 8 cm. Spodok cesta popicháme vidličkou a dáme na 15 minút do chladničky. Potom cesto prekryjeme papierom na pečenie a zaťažíme strukovinou. Pečieme pri teplote 200 °C na spodnej koľajničke rúry asi 15 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na krém dáme do misy vajcia, žĺtky, cukor, kôru a šťavu z citrónov, ako aj z limety. Položíme nad vriacu vodu, pričom sa miska nesmie dotýkať vody. Šľaháme asi 6 minút, kým nezískame hustý krém. Vmiešame maslo, precedíme cez sitko a dáme na hodinu do chladu. Vychladnuté tartaletky naplníme krémom. Z bielkov a zo soli vyšľaháme tuhý sneh, pričom postupne zašľaháme aj cukor. Šľaháme, kým nezískame tuhý, biely a lesklý sneh. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na krém a dáme na 3 minúty do rúry pod gril.

Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 1 hodina a 45 minút
Čas pečenia: 15 minút

Tartaletky s citrónovým krémom
Tartaletky s citrónovým krémom
Zdroj: Shutterstock