Panna cotta s jahodovým pyré

4 porcie

2 vanilkové struky ● 450 g smotany na šľahanie ● 80 g krupicového cukru ● 3 plátky želatíny ● 400 g jahôd
● 2 až 3 PL práškového cukru ● pistácie na posypanie

Vanilkové struky rozpolíme a vyškrabeme z nich dreň. Tú spolu so smotanou a s cukrom pridáme do hrnca a privedieme do varu. Varíme na miernom ohni asi 10 minút. Medzitým namočíme želatínu aspoň na 5 minút do studenej vody. Potom z nej vytlačíme vodu a rozpustíme ju v horúcej smotane. Už nevaríme. Necháme trocha vychladnúť a nalejeme do pripravených formičiek vypláchnutých studenou vodou. Dáme na noc do chladničky. Nasledujúci deň rozmixujeme jahody s práškovým cukrom a prepasírujeme cez sitko. Formičky s panna cottou namočíme nakrátko do horúcej vody a dezert vyklopíme. Polejeme jahodovým pyré, posypeme nasekanými pistáciami a ihneď podávame.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 10 minút
Čas chladenia: 8 hodín

Panna cotta s jahodovým pyré
Panna cotta s jahodovým pyré
Zdroj: Shutterstock

Jahody s čokoládovým fondue

pre 2 osoby

300 g jahôd ● 150 g horkej čokolády ● 50 g bielej čokolády ● 1 vanilkový struk ● štipka škorice ● štipka mletého kardamómu ● štipka mletého anízu ● štipka korenia čili

Jahody opláchneme a dáme do chladničky vychladiť. Čokoládu nasekáme. Vanilkový struk rozpolíme
a vyškrabeme z neho dreň. Pridáme spolu s korením k čokoláde a dáme nad horúci vodný kúpeľ rozpustiť. Podávame ešte teplé s vychladenými jahodami.

Čas prípravy: 10 minút

Jahody s čokoládovým fondue
Jahody s čokoládovým fondue
Zdroj: Shutterstock

Čokoládové profiterolky

asi 20 kúskov

štipka soli ● 40 g masla ● 129 g hladkej múky ● 3 vajciaPlnka: 250 ml smotany na šľahanie ● 2 PL vanilkového cukru ● 2 a 1/2 PL kakaa
Poleva: 80 g horkej čokolády ● 125 ml smotany na šľahanie

Do hrnca dáme 180 ml vody a pripravíme si ostatné prísady. Do vody pridáme soľ a maslo a krátko povaríme. Vsypeme múku a miešame, kým sa cesto nezačne oddeľovať od stien hrnca. Cesto premiestnime do misy a necháme asi 15 minút chladnúť. Pomocou elektrického šľahača zašľaháme po jednom vajcia. Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Cesto nanesieme do cukrárskeho vrecka so špičkou s väčším otvorom a na pripravený plech nastriekame menšie kôpky. Pečieme 15 až 20 minút, vyberieme a necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme s cukrom dotuha a opatrne zamiešame kakao. Pomocou cukrárskeho vrecka vstrekneme plnku zospodu do vychladnutých profiteroliek a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Tesne pred podávaním si pripravíme čokoládovú polevu. Smotanu na šľahanie zohrejeme, pridáme čokoládu a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a zmes nespojí. Vychladnuté profiterolky podávame preliate čokoládovou polevou.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 20 minút
Čas chladenia: 2 hodiny

Čokoládové profiterolky
Čokoládové profiterolky
Zdroj: Shutterstock