Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Neviete, čo uvariť na obed? Stavte na klasiku! 3 recepty na zemiakové placky, ktoré sa stanú hitom rodiny

Ilustračná snímka

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Máte radi zemiakové placky? Na týchto si pochutná celá rodina.

Pridať do nich môžete navyše prakticky čokoľvek. Napríklad ďalšie zeleninu, bylinky alebo údeninu. Vyskúšajte našich 5 receptov.

Klasické zemiakové placky

Budete potrebovať (pre 4 osoby):

750 g zemiakov, 80 g hladkej múky, 1 vajce, 200 ml mlieka, 6 strúčikov cesnaku, 1 lyžicu sušenej majoránky, pol lyžičky drvenej rasce, soľ, masť na vyprážanie

Postup:

Zemiaky umyte, ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Nechajte ich stáť asi 3 minúty, aby pustili šťavu, tú zlejte. Potom ich zalejte horúcim mliekom a pridajte ostatné ingrediencie okrem masti a dobre premiešajte. Väčšiu panvicu rozohrejte a dajte na ňu lyžicu masti. Akonáhle sa rozohreje (ale len tak, aby sa z neho nedymilo), naberte cesto menšou naberačkou a rozotrite ho na placku hrubú asi pol centimetra. Smažte pri strednej teplote, aby sa zemiakové placky dobre prepiekli. Akonáhle sa spodná strana opečie do zlatista, obráťte placku a smažte z druhej strany.

Zemiakové placky s mrkvou

Budete potrebovať (pre 2 osoby):

1 mrkva, 4 väčšie zemiaky, 1 cesnak, soľ, 1 vajce, 2 lyžice múky alebo ovsených vločiek, karí, tuk na vyprážanie

Postup:

Mrkvu a zemiaky nastrúhajte nahrubo, pridajte prelisovaný cesnak, múku, vajcia, osoľte a okoreňte. Suroviny dobre premiešajte, zmes rozdeľte na štyri kôpky a z každej vytvorte placku. Na panvici rozohrejte tuk a zemiakové placky smažte po oboch stranách do zlatista.

Zemiakové placky s cuketou

Budete potrebovať (pre 4 osoby):

6 väčších zemiakov, 1 menšiu cuketu, 1 cibuľu, 2 až 3 vajcia, 6 strúčikov cesnaku, 2 lyžičky sušenej majoránky, 5 až 6 lyžíc polohrubej múky, trochu mlieka, soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie, olej na vyprážanie

Postup:

Zemiaky a cuketu olúpte a nahrubo nastrúhajte. Pridajte prelisovaný cesnak, najemno nasekanú cibuľku, vajcia a majoránku. Zahustite múkou, zrieďte mliekom a podľa chuti osoľte a okoreňte. Na väčšej panvici rozpáľte olej, z cestíčka tvorte pomocou lyžice alebo naberačky placky a smažte ich sprudka dozlatista. Servírujte s kyslou kapustou alebo zeleninovým šalátom.

Vyberáme pre vás niečo PLUS