Reklama

TOTO jedlo poteší celú rodinu: 3 NAJ recepty na zemiakové placky, po ktorých sa budú všetci zalizovať

Zemiakové placky

Zdroj: iStockphoto

Reklama

Aj vy milujete zemiakové placky? Či už ich jete samostatne alebo ako prílohu, pochutí si na nich spravidla celá rodina.

Pridať do nich môžete navyše prakticky čokoľvek. Napríklad ďalšie zeleninu, bylinky alebo údeninu. Vyskúšajte našich 5 receptov.

Klasické zemiakové placky

Budete potrebovať (pre 4 osoby):

750 g zemiakov, 80 g hladkej múky, 1 vajce, 200 ml mlieka, 6 strúčikov cesnaku, 1 lyžicu sušenej majoránky, pol lyžičky drvenej rasce, soľ, masť na vyprážanie

Postup:

Zemiaky umyte, ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Nechajte ich stáť asi 3 minúty, aby pustili šťavu, tú zlejte. Potom ich zalejte horúcim mliekom a pridajte ostatné ingrediencie okrem masti a dobre premiešajte. Väčšiu panvicu rozohrejte a dajte na ňu lyžicu masti. Akonáhle sa rozohreje (ale len tak, aby sa z neho nedymilo), naberte cesto menšou naberačkou a rozotrite ho na placku hrubú asi pol centimetra. Smažte pri strednej teplote, aby sa zemiakové placky dobre prepiekli. Akonáhle sa spodná strana opečie do zlatista, obráťte placku a smažte z druhej strany.

Zemiakové placky s mrkvou

Budete potrebovať (pre 2 osoby):

1 mrkva, 4 väčšie zemiaky, 1 cesnak, soľ, 1 vajce, 2 lyžice múky alebo ovsených vločiek, karí, tuk na vyprážanie

Postup:

Mrkvu a zemiaky nastrúhajte nahrubo, pridajte prelisovaný cesnak, múku, vajcia, osoľte a okoreňte. Suroviny dobre premiešajte, zmes rozdeľte na štyri kôpky a z každej vytvorte placku. Na panvici rozohrejte tuk a zemiakové placky smažte po oboch stranách do zlatista.

Zemiakové placky s cuketou

Budete potrebovať (pre 4 osoby):

6 väčších zemiakov, 1 menšiu cuketu, 1 cibuľu, 2 až 3 vajcia, 6 strúčikov cesnaku, 2 lyžičky sušenej majoránky, 5 až 6 lyžíc polohrubej múky, trochu mlieka, soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie, olej na vyprážanie

Postup:

Zemiaky a cuketu olúpte a nahrubo nastrúhajte. Pridajte prelisovaný cesnak, najemno nasekanú cibuľku, vajcia a majoránku. Zahustite múkou, zrieďte mliekom a podľa chuti osoľte a okoreňte. Na väčšej panvici rozpáľte olej, z cestíčka tvorte pomocou lyžice alebo naberačky placky a smažte ich sprudka dozlatista. Servírujte s kyslou kapustou alebo zeleninovým šalátom.