Chystáte sa zavárať? 3 super tipy na jednoduché nálevy, bez ktorých to nepôjde
18. 7. 2015, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:19)

Zdroj: archív
Reklama
Zaváranie ďaleka nie je len o lekvároch a džemoch. Vyskúšajte niektorý z nasledujúcich nálevov, určite nebudete banovať.
Sladkokyslý nálev
1 l vody
600 ml octu (8 %)
25 g soli
100 g kryštálového cukru
Kyslý nálev
1 l vody
40 g soli
600 ml octu (8 %)
Sladký nálev (cukrový roztok)
1 l vody
kryštálový cukor podľa sladkosti ovocia (od 350 g do 1,5 kg)
¼ ČL kyseliny citrónovej
Tipy:
- cukor rozpustíme v horúcej vode alebo krátko povaríme, nemusí vrieť
- ovocie a zeleninu zalievame vychladnutým roztokom
- tuhé ovocie zalievame 2 cm od okraja pohára, šťavnaté do ½ pohára
- jednoduchší cukrový nálev pripravíme tak, že ovocie zasypeme priamo v pohári dostatočným množstvom cukru a dolejeme vodou z vodovodu