3 recepty na úžasné orechové torty: Tieto dobroty vyčaria aj z bežného dňa s rodinou SVIATOK
7. 2. 2020, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 17:43)

Zdroj: ANZA
Výnimočne dobré na výnimočné dni. Oslávte sviatok svojich blízkych v podobe skvelej sladkej bodky.
Orechovo-kávová
12 kúskov
Vymiešame 4 žĺtky s 300 g práškového cukru, pridáme 200 g polohrubej múky, 1 balí-ček prášku do pečiva, 100 g mletých vlašských orechov, 12 lyžíc vychladnutej silnejšej kávy a tuhý sneh zo 4 bielkov. Cesto vylejeme do vymastenej okrúhlej formy vysypanej múkou a pri 180 °C pečieme asi 50 minút. Dve lyžičky instantnej kávy rozpustíme v 500 ml vody, pridáme do mlieka, uvaríme v ňom 2 balíčky karamelového pudingu a necháme vychladnúť. Medzitým vyšľaháme 125 g masla so 100 g práškového cukru. Postupne doň zašľaháme studený puding a 1 téglik kyslej smotany. Vychladnutý korpus prerežeme na tri časti, navrstvíme plnku, spojíme a polejeme 120 g rozpustenej bielej polevy.
Zdroj: ANZA
Orechovo-kávová
Tradičná so žĺtkovou polevou
12 kúskov
Do misy nalejeme 260 ml mlieka, pridáme 150 g práškového cukru, 130 g polohrubej múky s polovicou balíčka prášku do pečiva, 1 lyžicu oleja, 1 vajce, 40 g pomletých orechov, 160 g vlašských orechov nasekaných nahrubo a spolu premiešame. Okrúhlu keramickú formu vymastíme, vysypeme hrubou múkou a naplníme cestom. Povrch cesta vo forme uhladíme, vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 180 °C upečieme dozlatista. Vymiešame 2 žĺtky so 120 g práškového cukru. Upečenú tortu vyberieme z rúry a ešte teplú ju potrieme žĺtkovou polevou. Po stuhnutí pokrájame, ozdobíme 60 g mandlí obalených v škorici a posypeme 60 g nastrúhanej mliečnej čokolády.
Zdroj: ANZA
Tradičná so žĺtkovou polevou
S likérom
12 kúskov
Vymiešame 4 žĺtky so 120 g práškového cukru. Pridáme 100 g hrubej múky, 2 lyžičky prášku do pečiva, 100 g pomletých vlašských orechov a 4 bielky vyšľahané dotuha. Cesto dáme do vymastenej tortovej formy vysypanej múkou s priemerom 22 cm. Pečieme 30 až 40 minút vo vyhriatej rúre pri teplote 160 °C. Vychladnuté cesto rozkrojíme na dve časti. Vyšľaháme 350 ml smotany na šľahanie dotuha. Vymiešame 300 g čerstvého tvarohového syra so 150 g práškového cukru, prilejeme 200 ml vaječného likéru a zľahka vmiešame vyšľahanú smotanu. Dáme napučať 6 plátkov želatíny a potom ich rozpustíme. Trocha plnky odoberieme, zamiešame do nej rozpustenú želatínu, premiešame a následne zapracujeme do plnky. Jednu časť cesta vrátime späť do formy, rozotrieme plnku a prikryjeme druhou časťou cesta. Odložíme do chladu na 5-6 hodín. Zatiaľ pripravíme maslovú plnku na potretie. Do 300 g zmäknutého masla vyšľahaného s 200 g práškového cukru prilejeme 30 ml vaječného likéru. Povrch aj boky torty potrieme maslovou plnkou. Po stuhnutí maslovej plnky rozotrieme na povrch torty 100 ml vaječného likéru vymiešaného s 1 želatínovým stužovadlom.
Zdroj: ANZA
S likérom