Reklama

Dokonalý obed či večera? 3 super tipy na rýchle a lacné zemiakové jedlá, ktoré zasýtia celú rodinu!

Ilustračná snímka

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Nemusíte vymýšľať zložité menu alebo skúšať netradičné potraviny. Stačí siahnuť po zemiakoch, aj z nich sa dá vyčarovať nielen dokonalý obed, ale aj večera.

Zemiakové jedlá sú sýte, chutné a tiež zdravé. Keď sa dobre pripravia, budú sa vám na ne zbiehať slinky.

Dnes jedávame zemiaky denne, no v minulosti trvalo, kým si na ne ľudia zvykli.

Zdroj: Dušan Křístek

Dnes jedávame zemiaky denne, no v minulosti trvalo, kým si na ne ľudia zvykli.

Francúzske zemiaky

Čas prípravy: 35 minút. Čas pečenia: 25 až 30 minút.

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 3 vajcia, 200 ml mlieka alebo smotany na šľahanie, 80 g cibule, 40 g masti, mleté čierne korenie, soľ

Takto sa to podarí:

1. Zemiaky v šupke dobre umyjeme a uvaríme domäkka. Po vychladnutí ich ošúpeme a pokrájame na kolieska. Dve vajcia uvaríme natrvdo, olúpeme a pokrájame.

2. Tretinu zemiakov poukladáme na dno vymastenej zapekacej misy, na ne dáme polovicu pokrájanej cibule spenenej na masti, navrstvíme polovicu vajec a pokrájanej údeniny. Posypeme korením a znovu kladieme ďalšiu vrstvu. Poslednú vrstvu budú tvoriť zemiaky.

3. Nakoniec všetko zalejeme mliekom alebo smotanou s osoleným rozšľahaným vajcom a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 180 °C.

Zdroj: Dušan Křístek

Zemiaky so špenátom

Zemiaky zapečené so syrom a špenátom

Potrebujeme: 500 g zemiakov, 600 g špenátových listov, 200 g tvrdého syra, 2 strúčiky cesnaku, 1 čl masla, 100 g šalátu, 2 paradajky, mleté čierne korenie, soľ, pažitku

Takto sa to podarí:

1. Do panvice dáme roztopiť maslo a podusíme v ňom ošúpané a prelisované strúčiky cesnaku. Pridáme čerstvé špenátové listy a rozmiešame ich s opraženým cesnakom, štipkou soli a mletým čiernym korením.

2. Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme, rozpolíme, poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Na strúhadle postrúhame 200 g tvrdého syra.

3. Na každý zemiak dáme trocha špenátovej zmesi a posypeme strúhaným syrom. Zapekáme v rúre vyhriatej na 220 °C asi 10 minút.

4. Šalát potrháme na menšie kúsky. Paradajky pokrájame na mesiačiky, pažítku posekáme. Podávame so zapečenými zemiakmi.

Zdroj: Shutterstock

Ilustračná snímka

Zemiakové fašírky

Čas prípravy: 12 minút. Čas pečenia: 18 až 25 minút.

Potrebujeme: 500 g zemiakov, 80 g mäkkej salámy, 60 g strúhaného tvrdého syra, 60 g polohrubej múky, 1 vajce, mleté čierne korenie, soľ, štipku mletého muškátového orieška, petržlenovú vňať

Postup:

1. Očistené, pokrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka. Potom ich scedíme, roztlačíme a necháme vychladnúť.

2. K zemiakom pridáme pokrájanú salámu, posekanú petržlenovú vňať, 40 g strúhaného syra, múku a žĺtok. Všetko spolu premiešame.

3. Z bielka vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho po častiach vmiešame do zemiakovej zmesi. Podľa chuti osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a pridáme štipku mletého muškátového orieška.

4. Pomocou dvoch polievkových lyžíc zo zemiakovej masy vytvarujeme fašírky a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Posypeme zvyšným strúhaným syrom a v rúre vyhriatej na 180 °C upečieme.

Zdroj: Shutterstock

Ilustračná snímka

Milé čitateľky, aj vy môžete ovplyvniť to, aké videorecepty si pozriete na našej stránke. Hlasujte, prípravu ktorých jedál by ste chceli vidieť v našich videoreceptoch. Ak ste to "vaše" jedlo v ankete nenašli, napíšte nám v diskusii k článku svoj tip.