Zeleninové lazane

4 porcie

350 g baklažánu ● 450 g cukiny ● 6 PL olivového oleja ● 1 cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● 850 g paradajok v konzerve ● 2 ČL oregana ● soľ ● 1 ČL tymianu ● mleté čierne korenie ● 250 g cestovín na lazane ● 100 g čiernych olív ● 2 PL masla ● 2 PL múky ● 100 g strúhaného parmezánu ● 1 l mlieka ● štipka muškátového orieška

Baklažán a cukinu umyjeme, očistíme a nakrájame na plátky. V hrnci ohrejeme olivový olej a plátky opečieme z oboch strán. Vyberieme a dáme na papierovú utierku. Očistíme cibuľu a cesnak a nasekáme najemno. Pridáme do výpeku po zelenine a dusíme dosklovita. Zalejeme paradajkami, pridáme oregano, tymian, soľ a korenie a pod pokrievkou dusíme asi 25 minút. Medzitým uvaríme cestoviny v osolenej vode al dente (na skus) a precedíme. Olivy rozpolíme a s cukinou a baklažánom pridáme do paradajkovej omáčky. Rúru predhrejeme na 220 °C. Zapekaciu misu vymastíme. Urobíme bešamel. V hrnci speníme maslo, vmiešame múku a krátko opekáme. Zamiešame mlieko, privedieme do varu a varíme, kým omáčka nezhustne. Vmiešame parmezán a dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Do zapekacej misy ukladáme vo vrstvách cestoviny, zeleninu a omáčku, dvakrát zopakujeme, pričom ukončíme bešamelovou omáčkou. Pečieme 30 minút dozlatista. Necháme chvíľu odležať a podávame.

Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 25 minút
Čas pečenia: 30 minút

Zeleninové lazane
Zdroj: Shutterstock

Mac and cheese – syrové cestoviny z jedného hrnca

4 porcie

500 g makarónov ● 1,3 l plnotučného mlieka ● 300 g strúhaného korenistého syra (ementál, čedar, parmezán) ● 6 PL masla ● soľ ● mleté čierne korenie ● mletá červená paprika ● čerstvý tymian

Do hrnca nasypeme cestoviny, zalejeme mliekom a pridáme maslo. Privedieme do varu, teplotu stíšime a varíme asi 10 minút, pričom pravidelne miešame. Len čo sú cestoviny uvarené, vmiešame soľ a syr. Podľa potreby dochutíme soľou a korením, môžeme pridať aj viac syra. Ihneď podávame posypané mletou paprikou a tymianom.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 minút

Mac and cheese – syrové cestoviny z jedného hrnca
Zdroj: Shutterstock

Rolky plnené fetou a špenátom

4 porcie

8 čerstvých plátkov lazaní ● 1/2 šálky strúhanej mozzarelly ● 500 g čerstvého špenátu ● 500 g fety ● soľ● 1/3 šálky strúhaného parmezánu ● muškátový oriešok ● mleté čierne korenie ● 1 strúčik cesnaku ● 1 vajce

Paradajková omáčka: 700 g drvených paradajok v konzerve ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● soľ● bazalka ● 2 PL olivového oleja ● 1 ČL kryštálového cukru ● mleté čierne korenie

Rúru predhrejeme na 180 °C. Na panvici rozhorúčime olivový olej, pridáme nasekanú cibuľu a opekáme dosklovita. Pridáme cesnak nasekaný najemno, chvíľu opekáme a potom pridáme ostatné suroviny do paradajkovej omáčky a varíme asi 2 minúty. Zapekaciu misu vytrieme olejom, potom nalejeme asi šálku paradajkovej omáčky a rozotrieme po dne misy. Špenát nasekáme a krátko opečieme na troche oleja. Necháme vychladnúť a potom zmiešame s vajcom, parmezánom, prelisovaným cesnakom, mozzarellou a nakoniec s rozdrvenou fetou. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Zmes nanesieme na plátky lazaní a zvinieme do roliek. Každú rolku nakrájame na polovice alebo tretiny a naukladáme do zapekacej misy. Zalejeme zvyškom omáčky a dáme piecť asi na 20 minút. Necháme 5 minút odležať a potom podávame.

Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 5 minút
Čas pečenia: 20 minút

Rolky plnené fetou a syrom
Zdroj: Shutterstock