Ako rýchlo schudnúť zopár kíl? Týždeň večerajte tieto jedlá a uvidíte ten výsledok! A sú CHUTNÉ
7. 2. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:13)

Zdroj: shutterstock
Počas chladných mesiacov nemávame veľkú chuť na chrumkavú zeleninu. Ak ju však skombinujeme s tepelne upravenými prílohami, budeme sa zalizovať!
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Zdroj: salat, recept, jedlo
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Galéria k článku

Zdroj: NĆpŽ
Šošovicový so slivkami
4 porcie
250 g šošovice ● 2 väčšie mrkvy ● 200 g sušených sliviek bez kôstok ● 2 menšie cibule ● 150 g plátkov slaniny ● javorový sirup alebo med na dochutenie ● 1 PL masla alebo oleja ● 4 PL balzamového octu ● soľ ● mleté čierne korenie ● pažítka ● celozrnná bageta
Zohrejeme šošovicu uvarenú vopred. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Slivky nakrájame na kúsky. Cibuľu ošúpeme, jednu polovicu nakrájame nadrobno a jeden a pol cibule na kolieska. Plátky slaniny pokrájame na pásiky a opečieme na panvici (podľa potreby pridáme za lyžicu oleja alebo masla). Slaninu vyberieme a do výpeku dáme opiecť kolieska cibule nachrumkavo. V mise zmiešame scedenú šošovicu so slivkami a s nastrúhanou mrkvou, pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno, soľ, korenie a balzamový ocot. Všetko dobre premiešame a necháme aspoň 10 minút odležať. Pred podávaním šalát ochutnáme, podľa potreby pridáme na dosladenie javorový sirup alebo med. Pridáme opečenú slaninu aj kolieska cibule, trochu nakrájanej pažítky a podávame s hriankami z celozrnnej bagety.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Šošovicový so slivkami
S kuskusom
4 porcie
200 g kuskusa ● 360 ml zeleninového vývaru ● soľ ● 1 ČL sušeného kôpru ● mleté čierne korenie ● 2 hlávky červenej čakanky ● 3 PL olivového oleja ● 3 ČL tekutého medu ● 5 PL pomarančovej šťavy ● 200 g bieleho hrozna bez kôstok ● 150 g údeného syra (môže byť aj údené tofu) ● žerucha alebo petržlenová vňať na ozdobenie
Kuskus v mise zmiešame so sušeným kôprom a zalejeme horúcim zeleninovým vývarom. Pridáme trochu korenia, prikryjeme a necháme 8 minút, kým napučí. Medzitým očistíme čakanku, zbavíme ju hlúbika, rozdelíme na jednotlivé listy, umyjeme a natrháme do misy. Pridáme 2 PL oleja, med, 3 PL pomarančovej šťavy, soľ a korenie a všetko dobre premiešame. Necháme krátko odležať. Hrozno umyjeme a prekrojíme na polovičky. Údený syr alebo tofu nakrájame na kocky (ak použijeme tofu, krátko ho opečieme na oleji). Napučaný kuskus jemne premiešame vidličkou, aby sa prevzdušnil, a so syrom a s hroznom ho pridáme k ochutenej čakanke. Všetko jemne premiešame, dochutíme zvyšným olejom a šťavou a navrch dáme trochu žeruchy alebo nasekanú petržlenovú vňať.
Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 8 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
S kuskusom
Fazuľkovo-paradajkový so syrom
4 porcie
800 g mrazenej zelenej fazuľky ● 250 g cherry paradajok ● soľ ● mleté čierne korenie ● med ● 1 cibuľa ● 5 PL balzamového octu ● 5 PL olivového oleja ● lístky čerstvého oregana ● 12 tenkých plátkov slaniny ● 200 g fety ● 2 krajce chleba
Mrazenú zelenú fazuľku dáme variť do vriacej osolenej vody na 8 až 10 minút. Medzitým olúpeme cibuľu a nakrájame ju nadrobno. Paradajky umyjeme a prekrojíme na polovice. V mise na dresing zmiešame balzamový ocot, olej, cibuľu, nasekané lístky oregana, soľ, korenie a med. Uvarenú fazuľku (mala by ostať trošku chrumkavá) scedíme, prelejeme studenou vodou a s nakrájanými paradajkami pridáme do dresingu. Všetko premiešame. Fetu nakrájame na tyčinky a každú obalíme v plátku slaniny. Krátko opečieme na suchej panvici s kockami nakrájaného chleba. Šalát rozdelíme na taniere a navrch rozdelíme kúsky syra v slanine aj kocky opečeného chleba.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: salat, recept, jedlo
Fazuľkovo-paradajkový so syrom