Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

4 NAJ recepty na chrumkavé domáce šišky ako od babičky: Na sladkých dobrotách si pochutí celá rodina

Šišky

Zdroj: Shutterstock‎

Reklama

Viete, čo naše babky vypekali na fašiangy? Zavolajte rodinu, alebo kamarátky na sladkú dobrotu s čajom a urobte z toho fašiangový zvyk, ktorý sa bude opakovať každý rok.

Tu je zopár tipov, čo napiecť:

Kávové šišky

Cesto:
500 g hladkej múky, 1 kocka droždia, 50 g kryštálového cukru, 3 žĺtky, 40 g masla, 1/4 citróna, 1 ČL soli, 2 PL rumu, 200 ml vlažného mlieka, olej, alebo masť

Plnka:
100 g mäkkého masla, 10 g instantnej espresso kávy, 1 PL práškového cukru, 50 g orieškovej nátierky

Ozdoba:
práškový cukor

Takto sa to podarí:

Do misy nasypeme múku, urobíme jamku kam nadrobíme droždie. Posypeme trochou cukru a polejeme trochou vlažného mlieka. Necháme 15 minút nakysnúť. Potom primiešame ostatné ingrediencie na cesto. Vymiesime jemné cesto, ktoré zakryjeme a necháme 45 minút kysnúť. Medzitým vyšľaháme na plnku maslo dokrémova, primiešame kávu, cukor a nátierku. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu na hrúbku asi 1 cm. Vykrojíme kolieska, ktoré necháme 20 minút kysnúť. Zatiaľ v hlbokej panvici rozpálime olej, alebo masť a v nej šišky vypražíme dozlatista z oboch strán. Hotové necháme odkvapkať na papieri a ešte teplé poprášime cukrom. Do každej urobíme zboku dierku a plnku vstrekneme dnu zdobiacim vrecúškom s okrúhlou špičkou.

Košické fánky

Cesto:

250 g polohrubej múky, štipka soli, 1 PL práškového cukru, 2 ČL sódy bikarbóny, 50 g masla, 2 vajcia, 1 PL rumu, 4 PL kyslej smotany

Ozdoba:

100 g práškového, 1 vanilínový cukor

Takto sa to podarí:

Do misy dáme múku, soľ, cukor, sódu, mäkké maslo, vajcia, rum a smotanu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Pokrájame na štvorce (8 x8 cm). Každý štvorec v jednom rohu narežme a otvorom prevlečieme náprotivný roh štvorca. Vypražíme v horúcom oleji z oboch strán a ešte horúce obalíme v zmesi práškového a vanilínového cukru.

Nekysnuté fánky

Cesto:

400 g hladkej múky, 2 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 4 žĺtky, 4 PL bieleho vína, 4 PL kyslej smotany, olej na vyprážanie, práškový cukor na posypanie

Takto sa to podarí:

Suroviny na cesto zamiesime, ak treba dolejeme vodu. Bochník cesta necháme hodinu postáť a potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na 5 mm. Radielkom vykrojíme trojuholníky a kosoštvorce a každý 1 až 2 krát v strede narežeme. Vyprážame v horúcom oleji dozlatista. Ešte horúce obalíme v práškovom cukre.

Jablkové šišky so škoricou

Potrebujeme:

1 jablkový kompót

Cesto:
2 ČL sušeného droždia, 2 PL teplej vody, 450 g hladkej múky, 250 ml plnotučného, mlieka , 3 PL masla, 1 veľké vajce, 2 PL kryštálového cukru, 1 ČL soli, 1 1/2 l rastlinného oleja

Ozdoba:

práškový cukor, 1 ČL škorice

Takto sa to podarí:

Kompót scedíme a mixérom vymiešame do pyré. V miske vo vlažnej vode rozmiešame droždie a necháme 5 až 10 minút na teplom mieste kysnúť. Pridáme múku, vlažné mlieko, mäkké maslo, vajce, cukor a soľ a vymiesime cesto, ktoré zakryjeme a necháme 1 hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme do kruhu hrubého asi 1,25 cm. Vykrojíme asi 24 malých kruhov, polovicu naplníme kompótom, priklopíme druhou polovicou, okraje spojíme, uložíme na pomúčený plech, zakryjeme utierkou a necháme 20 až 30 minút kysnúť. Vyprážame v horúcom oleji (185 °C) v hlbokej panvici dozlatista. Vyberieme, necháme odkvapkať na papierovom obrúsku a poprášime škoricovým cukrom. Podávame teplé.

Vyberáme pre vás niečo PLUS