4 pečeňové delikatesy: Určite vyskúšajte tieto dobroty, váš muž sa do vás znova zamiluje
26. 9. 2021, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:00)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Ak máte rady jemnú chuť pečienky, máme pre vás niečo veľmi špeciálne. Určite vyskúšajte tieto dobroty, váš muž sa do vás znova zamiluje.

BRAVČOVÁ S CITRÓNOVÝM MASLOM
3 až 4 porcie
500 g bravčovej pečene ● 1 PL sójovej omáčky ● soľ ● korenie ● 2 PL olivového oleja
NA MASLO: 4 PL masla ● šťava z 1 citróna ● veľká hrsť nasekanej petržlenovej vňate ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 paprička čili
NA PYRÉ: 4 stredne veľké zemiaky ● 1 šálka hrášku (mrazeného) ● 1 PL masla ● mlieko podľa potreby ● soľ ● biele korenie ● 1 PL nasekanej koriandrovej vňate
Najprv urobíme pyré. Do vriacej osolenej vody vsypeme očistené zemiaky nakrájané na kocky. Asi 3 minúty pred koncom varenia k nim prisypeme hrášok a dovaríme. Zeleninu scedíme a ešte k horúcej pridáme maslo, mlieko, korenie a rozmixujeme alebo roztlačíme. Nakoniec do pyré zamiešame koriandrovú vňať nasekanú nadrobno. Pripravíme citrónové maslo. Do hrnčeka dáme roztopiť maslo, pridáme citrónovú šťavu, petržlenovú vňať, cesnak a minútku spolu prehrejeme. Pečeň očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Dáme do misy a polejeme sójovou omáčkou, okoreníme a dobre premiešame. Potom ich napichneme na špajdle a pokvapkáme olivovým olejom. Rozpálime grilovaciu panvicu a pečeň ugrilujeme dozlatista. Pečeň servírujeme poliatu maslovou omáčkou s hráškovým pyré.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Bravčová s citrónovým maslom
HOVÄDZIA V SLANINKE S FIGAMI
3 až 4 porcie
500 g hovädzej pečene ● 11 plátkov slaniny ● 10 čerstvých fíg ● 100 g syra s modrou plesňou ● soľ ● korenie ● 2 PL olivového oleja
Pečeň očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Každý kúsok obalíme plátkom slaniny a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vedľa pečene poukladáme rozkrojené figy pokvapkané olivovým olejom. Na figy rozmrvíme syr a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na10 až 15 minút.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Hovädzia v slaninke s figami
KURACIA PAŠTÉTA S TYMIANOM A SO ŠALVIOU
3 poháriky
400 g kuracích pečení ● 150 g masla (+ 50 g na zaliatie) ● 1 strúčik cesnaku ● 1 nasekaná šalotka ● 1 vetvička tymianu (+ na ozdobu) ● 3 až 4 lístky šalvie ● štipka korenia piatich vôní ● 50 ml smotany na šľahanie ● soľ ● korenie ● opečené crostini ● nakladané uhorky a cibuľky na podávanie
Pečene očistíme a nakrájame. Na panvicu dáme lyžicu masla a osmažíme šalotku s cesnakom. Primiešame korenie piatich vôní, tymian a necháme minútku rozvoňať. Do panvice pridáme pečene a opečieme ich dohneda, aby boli zvonka opečené, ale vnútri pekne ružové, nie však surové. Zmes dáme do kuchynského robota a rozmixujeme na jemnú pastu. Pridáme zostávajúce maslo, smotanu, soľ, korenie a premixujeme. Paštétu prepasírujeme cez jemné sitko, aby bola pekne hladká. Rozdelíme do pohárikov a uhladíme. V hrnčeku rozpustíme maslo na zaliatie a jemne v ňom osmažíme šalviové lístky. Tie potom vyberieme a uložíme do pohárikov. Poháriky zalejeme maslom, ozdobíme lístkami tymianu, šalvie a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 2 hodiny. Paštétu podávame s crostini, kyslými uhorkami a nakladanými cibuľkami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Kuracia paštéta s tymianom a so šalviou
KNEDLIČKY V ZELENINOVEJ POLIEVKE
3 až 4 porcie
1/2 cibule ● 1 ČL masla ● 100 g kuracích pečení ● 2 PL strúhanky ● 2 PL hladkej múky ● 1 vajce ● 1 pretlačený strúčik cesnaku ● majorán ● oregano ● soľ ● korenie
NA POLIEVKU: 2 mrkvy ● 2 petržleny ● 1/4 zeleru ● 1/2 kalerábu ● 1 strúčik cesnaku ● 1/2 póru ● 1 až 1 a 1/2 l zeleninového (kuracieho) vývaru ● soľ ● korenie ● 3 PL olivového oleja ● čerstvé oregano na ozdobu
Na knedličky dozlatista osmažíme na panvici s lyžičkou masla cibuľku nakrájanú nadrobno. Dáme bokom a necháme vychladnúť. V mixéri rozmixujeme pečene, pridáme všetky ostatné suroviny a premiešame. Nakoniec zapracujeme cibuľku – ak je zmes riedka, prisypeme ešte trocha strúhanky. Z hmoty tvarujeme knedličky a dáme variť do vriacej osolenej vody. Keď knedličky vyplávajú, vyberieme ich. Uvaríme polievku. Všetku zeleninu pokrájame na tenšie pásiky a dáme do hrnca s rozohriatym olivovým olejom. Orestujeme a zalejeme vývarom. Osolíme, pridáme 3 guľôčky čierneho korenia a varíme 15 minút. Polievku podávame s pečeňovými knedličkami ozdobenú oreganom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Knedličky v zeleninovej polievke