Reklama

4 pečeňové delikatesy: Určite vyskúšajte tieto dobroty, váš muž sa do vás znova zamiluje

Bravčová s citrónovým maslom

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak máte rady jemnú chuť pečienky, máme pre vás niečo veľmi špeciálne. Určite vyskúšajte tieto dobroty, váš muž sa do vás znova zamiluje.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zdravé varenie Zuzky Vačkovej: TAKTO herečka motivuje

    BRAVČOVÁ S CITRÓNOVÝM MASLOM

    3 až 4 porcie

    500 g bravčovej pečene ● 1 PL sójovej omáčky ● soľ ● korenie ● 2 PL olivového oleja

    NA MASLO: 4 PL masla ● šťava z 1 citróna ● veľká hrsť nasekanej petržlenovej vňate ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 paprička čili

    NA PYRÉ: 4 stredne veľké zemiaky ● 1 šálka hrášku (mrazeného) ● 1 PL masla ● mlieko podľa potreby ● soľ ● biele korenie ● 1 PL nasekanej koriandrovej vňate

    Najprv urobíme pyré. Do vriacej osolenej vody vsypeme očistené zemiaky nakrájané na kocky. Asi 3 minúty pred koncom varenia k nim prisypeme hrášok a dovaríme. Zeleninu scedíme a ešte k horúcej pridáme maslo, mlieko, korenie a rozmixujeme alebo roztlačíme. Nakoniec do pyré zamiešame koriandrovú vňať nasekanú nadrobno. Pripravíme citrónové maslo. Do hrnčeka dáme roztopiť maslo, pridáme citrónovú šťavu, petržlenovú vňať, cesnak a minútku spolu prehrejeme. Pečeň očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Dáme do misy a polejeme sójovou omáčkou, okoreníme a dobre premiešame. Potom ich napichneme na špajdle a pokvapkáme olivovým olejom. Rozpálime grilovaciu panvicu a pečeň ugrilujeme dozlatista. Pečeň servírujeme poliatu maslovou omáčkou s hráškovým pyré.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Bravčová s citrónovým maslom

    HOVÄDZIA V SLANINKE S FIGAMI

    3 až 4 porcie

    500 g hovädzej pečene ● 11 plátkov slaniny ● 10 čerstvých fíg ● 100 g syra s modrou plesňou ● soľ ● korenie ● 2 PL olivového oleja

    Pečeň očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Každý kúsok obalíme plátkom slaniny a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vedľa pečene poukladáme rozkrojené figy pokvapkané olivovým olejom. Na figy rozmrvíme syr a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na10 až 15 minút.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Hovädzia v slaninke s figami

    KURACIA PAŠTÉTA S TYMIANOM A SO ŠALVIOU

    3 poháriky

    400 g kuracích pečení ● 150 g masla (+ 50 g na zaliatie) ● 1 strúčik cesnaku ● 1 nasekaná šalotka ● 1 vetvička tymianu (+ na ozdobu) ● 3 až 4 lístky šalvie ● štipka korenia piatich vôní ● 50 ml smotany na šľahanie ● soľ ● korenie ● opečené crostini ● nakladané uhorky a cibuľky na podávanie

    Pečene očistíme a nakrájame. Na panvicu dáme lyžicu masla a osmažíme šalotku s cesnakom. Primiešame korenie piatich vôní, tymian a necháme minútku rozvoňať. Do panvice pridáme pečene a opečieme ich dohneda, aby boli zvonka opečené, ale vnútri pekne ružové, nie však surové. Zmes dáme do kuchynského robota a rozmixujeme na jemnú pastu. Pridáme zostávajúce maslo, smotanu, soľ, korenie a premixujeme. Paštétu prepasírujeme cez jemné sitko, aby bola pekne hladká. Rozdelíme do pohárikov a uhladíme. V hrnčeku rozpustíme maslo na zaliatie a jemne v ňom osmažíme šalviové lístky. Tie potom vyberieme a uložíme do pohárikov. Poháriky zalejeme maslom, ozdobíme lístkami tymianu, šalvie a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 2 hodiny. Paštétu podávame s crostini, kyslými uhorkami a nakladanými cibuľkami.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Kuracia paštéta s tymianom a so šalviou

    KNEDLIČKY V ZELENINOVEJ POLIEVKE

    3 až 4 porcie

    1/2 cibule ● 1 ČL masla ● 100 g kuracích pečení ● 2 PL strúhanky ● 2 PL hladkej múky ● 1 vajce ● 1 pretlačený strúčik cesnaku ● majorán ● oregano ● soľ ● korenie

    NA POLIEVKU: 2 mrkvy ● 2 petržleny ● 1/4 zeleru ● 1/2 kalerábu ● 1 strúčik cesnaku ● 1/2 póru ● 1 až 1 a 1/2 l zeleninového (kuracieho) vývaru ● soľ ● korenie ● 3 PL olivového oleja ● čerstvé oregano na ozdobu

    Na knedličky dozlatista osmažíme na panvici s lyžičkou masla cibuľku nakrájanú nadrobno. Dáme bokom a necháme vychladnúť. V mixéri rozmixujeme pečene, pridáme všetky ostatné suroviny a premiešame. Nakoniec zapracujeme cibuľku – ak je zmes riedka, prisypeme ešte trocha strúhanky. Z hmoty tvarujeme knedličky a dáme variť do vriacej osolenej vody. Keď knedličky vyplávajú, vyberieme ich. Uvaríme polievku. Všetku zeleninu pokrájame na tenšie pásiky a dáme do hrnca s rozohriatym olivovým olejom. Orestujeme a zalejeme vývarom. Osolíme, pridáme 3 guľôčky čierneho korenia a varíme 15 minút. Polievku podávame s pečeňovými knedličkami ozdobenú oreganom.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Knedličky v zeleninovej polievke

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.