Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

4 recepty na jednoduché jedlá, ktoré posilnia vaše telo i ducha: Uvaríte ich za pár minút!

Talianska fazuľová

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

V novom roku sme si pre vás pripravili aj novú rubriku, v ktorej vám predstavíme jednoduché a hlavne zdravé recepty, ktoré posilnia vaše telo i ducha. Dobrú chuť!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Milujete čokoládu? Tento jednoduchý chlebík budete chcieť ako na raňajky, tak aj ku kávičke...

    Raňajky 

    Banánové lievance s čučoriedkami

    4 porcie

    250 g čučoriedok (mrazených) ● 1 PL škrobovej múčky ● 250 ml jablkovej šťavy ● 3 PL javorového sirupu ● 2 zrelé banány ● 60 g kokosovej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● škorica ● 4 vajcia ● 125 ml mlieka ● 6 PL oleja ● 250 g smotanového tvarohu

    Škrobovú múčku vymiešame s 2 PL jablkovej šťavy. Zvyšok šťavy privedieme spolu s javorovým sirupom do varu, zamiešame škrobovú zmes a asi 2 minúty povaríme. Zamiešame čučoriedky a varíme ďalších 5 minút. Necháme vychladnúť. Na lievance vidličkou rozpučíme banány na kašu. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva a škoricu podľa chuti. V druhej miske vyšľaháme vajcia, mlieko a 4 PL oleja a zapracujeme ako banány, tak aj múčnu zmes. Na panvici rozpálime zvyšný olej a z cesta opekáme menšie lievance z oboch strán. Podávame s tvarohom a čučoriedkovou omáčkou.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 4 minúty/1 porcia

    Zdroj: shutterstock

    Banánové lievance s čučoriedkami

    Polievka

    Talianska fazuľová

    4 porcie

    1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 3 paradajky ● 1 konzerva bielej fazule ● 3 vetvičky šalvie ● 2 PL olivového oleja ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 100 ml suchého červeného vína ● 500 ml zeleninového vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 bobkový list

    Cibuľu ošúpeme a nasekáme nahrubo. Cesnak ošúpeme a nasekáme, naopak, najemno. Paradajky očistíme a nakrájame na väčšie kocky. Fazuľu zlejeme a prepláchneme studenou vodou. Zo šalvie si odložíme zopár lístkov na ozdobu, zvyšok nasekáme. V hrnci rozpálime olivový olej, pridáme cibuľu, cesnak a šalviu a asi 3 minúty opekáme. Zamiešame paradajkový pretlak a krátko opražíme. Zalejeme vínom, vývarom a vsypeme fazuľu. Dochutíme soľou, korením, vhodíme bobkový list a pod pokrievkou varíme asi 20 minút. Bobkový list vyberieme, a ak chceme, polievku zľahka rozmixujeme. Podľa potreby dochutíme a podávame ozdobené šalviou.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 35 minút

    Zdroj: shutterstock

    Talianska fazuľová

    Hlavné jedlo 

    Špagety carbonara s cuketou

    4 porcie

    soľ ● mleté čierne korenie ● 4 plátky prerastenej slaniny ● 300 g cukety ● 1/2 zväzku petržlenovej vňate ● 350 g bezgluténových špagiet ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 PL olivového oleja ● 60 g parmezánu ● 1 vajce ● 3 žĺtky

    V hrnci privedieme do varu 3 až 4 l osolenej vody. Slaninu nakrájame na menšie kúsky. Cuketu očistíme a polovicu našúpeme na tenké pásiky. Zvyšok nakrájame. Petržlenovú vňať nasekáme. Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente. Cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozpálime olej, pridáme slaninu a opečieme nachrumkavo. Pridáme cesnak a cuketu a asi 3 minúty opekáme. Cestoviny zlejeme, pričom zachytíme asi 50 ml vody, v ktorej sa varili. Parmezán nastrúhame najemno. Polovicu vymiešame s vajcom, vaječnými žĺtkami, so zachytenou vodou z cestovín a s korením. Pridáme spolu s cestovinami k cukete, zamiešame a posypeme zvyškom parmezánu.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: shutterstock

    Špagety carbonara s cuketou

    Niečo sladké 

    Čokoládový chia puding

    4 porcie

    350 ml mandľového mlieka ● 1 PL kakaa ● morská soľ ● 5 PL javorového sirupu ● 4 PL chia semiačok ● 2 kocky čokolády ● 100 g orechov

    Mandľové mlieko, štipku soli, javorový sirup a chia semiačka dáme do 2 uzatvárateľných pohárov, uzavrieme a dobre zatrasieme. Do jedného pridáme kakao a dobre zatrasieme. Dáme na 12 hodín do chladničky, pričom po prvej hodine opäť dobre zatrasieme. Do pripravených dezertných pohárov nalejeme pripravený puding, aby sa striedali vrstvy mandľového a čokoládového pudingu. Orechy nasekáme spolu s čokoládou a nasypeme na puding.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas odstátia: 12 hodín

    Zdroj: shutterstock

    Čokoládový chia puding

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.