Raňajky 

Banánové lievance s čučoriedkami

4 porcie

250 g čučoriedok (mrazených) ● 1 PL škrobovej múčky ● 250 ml jablkovej šťavy ● 3 PL javorového sirupu ● 2 zrelé banány ● 60 g kokosovej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● škorica ● 4 vajcia ● 125 ml mlieka ● 6 PL oleja ● 250 g smotanového tvarohu

Škrobovú múčku vymiešame s 2 PL jablkovej šťavy. Zvyšok šťavy privedieme spolu s javorovým sirupom do varu, zamiešame škrobovú zmes a asi 2 minúty povaríme. Zamiešame čučoriedky a varíme ďalších 5 minút. Necháme vychladnúť. Na lievance vidličkou rozpučíme banány na kašu. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva a škoricu podľa chuti. V druhej miske vyšľaháme vajcia, mlieko a 4 PL oleja a zapracujeme ako banány, tak aj múčnu zmes. Na panvici rozpálime zvyšný olej a z cesta opekáme menšie lievance z oboch strán. Podávame s tvarohom a čučoriedkovou omáčkou.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 4 minúty/1 porcia

Banánové lievance s čučoriedkami
Zdroj: shutterstock

Polievka

Talianska fazuľová

4 porcie

1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 3 paradajky ● 1 konzerva bielej fazule ● 3 vetvičky šalvie ● 2 PL olivového oleja ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 100 ml suchého červeného vína ● 500 ml zeleninového vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 bobkový list

Cibuľu ošúpeme a nasekáme nahrubo. Cesnak ošúpeme a nasekáme, naopak, najemno. Paradajky očistíme a nakrájame na väčšie kocky. Fazuľu zlejeme a prepláchneme studenou vodou. Zo šalvie si odložíme zopár lístkov na ozdobu, zvyšok nasekáme. V hrnci rozpálime olivový olej, pridáme cibuľu, cesnak a šalviu a asi 3 minúty opekáme. Zamiešame paradajkový pretlak a krátko opražíme. Zalejeme vínom, vývarom a vsypeme fazuľu. Dochutíme soľou, korením, vhodíme bobkový list a pod pokrievkou varíme asi 20 minút. Bobkový list vyberieme, a ak chceme, polievku zľahka rozmixujeme. Podľa potreby dochutíme a podávame ozdobené šalviou.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 35 minút

Talianska fazuľová
Zdroj: shutterstock

Hlavné jedlo 

Špagety carbonara s cuketou

4 porcie

soľ ● mleté čierne korenie ● 4 plátky prerastenej slaniny ● 300 g cukety ● 1/2 zväzku petržlenovej vňate ● 350 g bezgluténových špagiet ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 PL olivového oleja ● 60 g parmezánu ● 1 vajce ● 3 žĺtky

V hrnci privedieme do varu 3 až 4 l osolenej vody. Slaninu nakrájame na menšie kúsky. Cuketu očistíme a polovicu našúpeme na tenké pásiky. Zvyšok nakrájame. Petržlenovú vňať nasekáme. Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente. Cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozpálime olej, pridáme slaninu a opečieme nachrumkavo. Pridáme cesnak a cuketu a asi 3 minúty opekáme. Cestoviny zlejeme, pričom zachytíme asi 50 ml vody, v ktorej sa varili. Parmezán nastrúhame najemno. Polovicu vymiešame s vajcom, vaječnými žĺtkami, so zachytenou vodou z cestovín a s korením. Pridáme spolu s cestovinami k cukete, zamiešame a posypeme zvyškom parmezánu.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút

Špagety carbonara s cuketou
Zdroj: shutterstock

Niečo sladké 

Čokoládový chia puding

4 porcie

350 ml mandľového mlieka ● 1 PL kakaa ● morská soľ ● 5 PL javorového sirupu ● 4 PL chia semiačok ● 2 kocky čokolády ● 100 g orechov

Mandľové mlieko, štipku soli, javorový sirup a chia semiačka dáme do 2 uzatvárateľných pohárov, uzavrieme a dobre zatrasieme. Do jedného pridáme kakao a dobre zatrasieme. Dáme na 12 hodín do chladničky, pričom po prvej hodine opäť dobre zatrasieme. Do pripravených dezertných pohárov nalejeme pripravený puding, aby sa striedali vrstvy mandľového a čokoládového pudingu. Orechy nasekáme spolu s čokoládou a nasypeme na puding.

Čas prípravy: 10 minút
Čas odstátia: 12 hodín

Čokoládový chia puding
Zdroj: shutterstock