Guláš z rúry
8 porcií
Potrebujeme: ●1/2 kg hovädzej kosti ● 1/2 kg údeného bravčového boku ● 250 g bravčovej masti ● 1 kg cibule ● 1/2 balíka rasce ● papriková pasta ● gulášová pasta ● 2 zelené papriky ● 3 bobkové listy ● 4 kg hovädzieho krku ● 1 kg zemiakov ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 paradajky ● 2 PL mletej červenej papriky ● 250 ml červeného vína ● soľ
Postup: Veľký hrniec vymažeme masťou, na ktorú uložíme hovädzie kosti, bravčový bok a zalejeme časťou rozpustenej masti. Ďalej pridáme nakrájanú cibuľu, rascu, gulášovú a paprikovú pastu, nakrájanú zelenú papriku a bobkový list. Ďalšia vrstva je nakrájané hovädzie mäso, ktoré zase zalejeme časťou rozpustenej masti. Vrstvy môžeme opakovať, kým neminieme všetky spomenuté suroviny. Vložíme do rúry a pri teplote 180 °C
pečieme zakryté alobalom alebo pokrievkou asi 2 hodiny. Keď je mäso mäkké, pridáme zemiaky nakrájané na kocky, olúpané a nakrájané paradajky a zalejeme vínom. Všetko poriadne zamiešame. Dáme piecť na 30 minút. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme mletú červenú papriku, roztlačený cesnak, soľ podľa chuti, prípadne majoránku. Guláš vyberieme a horúci podávame s chlebom.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 2 a pol hodiny
Dusená pečeň po gazdovsky
4 porcie
Potrebujeme: ● 500 g bravčovej pečene ● 1 veľká cibuľa ● 50 g údenej slaniny ● mletá červená paprika ● soľ ● pažítka na posypanie
Placky: 4 veľké zemiaky ● 4 PL hladkej múky ● soľ ● 2 strúčiky cesnaku ● majorán ● 3 PL masti
Postup: Zemiaky ošúpeme, očistíme a postrúhame najemno do misy. K zemiakom pridáme múku, soľ, roztlačený cesnak a majorán. Vypracujeme riedke cesto, z ktorého na rozpálenej masti opekáme malé placky. Hotové zabalíme do alobalu a udržiavame teplé. Pečeň umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kocky. Slaninu a ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno. Slaninu na panvici opečieme, pridáme cibuľu a speníme dosklovita. K základu pridáme pečeň, prudko opečieme, posypeme paprikou, podlejeme trochou vody, zakryjeme a na miernom ohni podusíme domäkka. Mäkkú pečeň nakoniec osolíme. Teplé placky naplníme dusenou pečeňou, posypeme pažítkou a preložíme na štvrtiny. Ako prílohu podávame zeleninový šalát.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 35 minút
Hubové dolky
4 porcie
Potrebujeme: 250 g zemiakov ● 250 g čerstvých húb (hlivy alebo dubáky) ● soľ ● 250 g polohrubej múky ● mleté čierne korenie ● olej ● 1 balíček sušeného droždia ● 2 vajcia ● 500 ml mlieka
Postup: Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na malé kocky a uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka. Po uvarení zemiaky zlejeme a ešte horúce dobre rozšľaháme s mliekom. Pridáme múku, vajcia, droždie, soľ a dobre vymiešame. Huby očistíme, podľa potreby nakrájame a krátko podusíme na rozohriatom oleji. Dostatočne okoreníme. Huby pridáme do cesta a necháme vykysnúť. Z riedkeho vykysnutého cesta opekáme na panvici malé dolky. Podávame so zeleninovým šalátom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 10 minút
Skladané zemiaky s rybou
6 porcií
Potrebujeme: 1 kg zemiakov ● 4 vajcia uvarené natvrdo ● 3 filety z tresky ● 1 téglik kyslej smotany ● 200 ml mlieka ● 50 g masla ● tvrdý syr na posypanie ● celá rasca
Marináda: 3 diely olivového oleja ● 1 diel citrónovej šťavy ● soľ ● korenie na ryby ● korenie štyroch farieb
Postup: Zemiaky ošúpeme, očistíme, nakrájame na kolieska a predvaríme v osolenom mlieku asi 7 minút. Na hrubom strúhadle nastrúhame syr, vajcia pokrájame. Olej dôkladne premiešame s citrónovou šťavu a potom pridáme ostatné koreniny. Rybu nakrájame na kocky, osolíme a zalejeme marinádou. Necháme marinovať 30 minút. Naspodok pekáča dáme vrstvu zemiakov, osolíme a posypeme celou rascou. Na to navrstvíme vajcia, potom marinovanú rybu a opäť zemiaky. Zalejeme kyslou smotanou a obložíme plátkami masla. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Päť minút pred ukončením posypeme strúhaným syrom a dopečieme, kým sa syr neroztaví.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 30 minút