Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

4 super tipy na chutné novoročné jedlá: Tieto dobroty vám zabezpečia šťastie, lásku aj zdravie

Šošovicová
polievka
s paradajkovým
základom

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

S príchodom nového roka akoby sme prevrátili list a začínali odznova. A tak sa všemožne snažíme urobiť prvý deň v roku všetko správne, aby sme si zabezpečili šťastie, lásku a zdravie. A to aj týmito dobrotami.

Novoročný chlieb s pomarančovou kôrou (vasilopita)

8 až 12 kúskov

500 g hladkej múky ● 1 vrecko sušeného droždia (7 g) ● kôra z 1 biopomaranča ● 60 g cukru ● 10 g soli ● 2 vajcia ● asi 250 ml vlažného mlieka ● 1 PL oleja + na potretie ● 1 vajce na potretie ● sezam a práškový cukor na posypanie

Zo surovín na cesto vypracujeme jemné, vláčne a iba mierne lepivé cesto. Necháme ho prikryté nakysnúť. Tortovú formu s priemerom 24 až 26 cm vyložíme papierom na pečenie a boky vymažeme olejom alebo maslom. Z cesta vypracujeme bochník, vložíme ho do formy na pečenie a necháme ešte 15 minút nakysnúť. Ostrým nožom alebo žiletkou narežeme do bochníka zvrchu dekoratívne tvary, potrieme ho rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom. Pečieme 10 minút vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C, potom pri teplote 160 °C ďalších 25 až 30 minút. Vasilopitu podávame nakrájanú na trojuholníky podobne ako tortu a posypeme ju práškovým cukrom.

Čas prípravy: 25 minút
Čas kysnutia: 60 minút
Čas pečenia: 40 minút

Vedeli ste, že...

... dezert symbolizuje sladkú budúcnosť? V Grécku je to veľmi obľúbený novoročný chlieb, ktorý sa krája pre každého člena domácnosti na prelome roka presne o polnoci. Často je v ňom ukrytá minca pre šťastie.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Novoročný chlieb s pomarančovou kôrou (vasilopita)

Šošovicová polievka s paradajkovým základom

6 porcií

500 g hnedej šošovice ● 2 stredne veľké cibule ● 2 mrkvy ● 2 stopky zeleru (alebo 1 petržlen) ● 3 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL sušenej bazalky ● 1/2 ČL sušeného oregana ● 1/2 ČL sušeného tymianu ● zeleninový vývar alebo voda ● 400 ml lúpaných paradajok v konzerve ● hrsť nasekaného kelu (alebo špenátu) ● trochu cukru na dochutenie ● mleté čili (nemusí byť) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● uvarená celá špalda alebo jačmenné krúpy

Šošovicu namočíme na noc do studenej osolenej vody. Na druhý deň prepláchneme čerstvou studenou vodou. Nakrájanú cibuľu, mrkvu, stopkový zeler alebo petržlen osmažíme na olivovom oleji, pridáme prelisovaný cesnak, sušenú bazalku, oregano a tymian. Bylinky chvíľu pražíme a primiešame scedenú šošovicu, soľ a mleté čierne korenie. Zalejeme vývarom alebo vodou a pridáme paradajky z konzervy. Šošovicu uvaríme domäkka. Ak treba, paradajky popučíme. Do vriacej polievky vhodíme kel alebo špenát, povaríme ho do zmäknutia a dochutíme cukrom, čili, soľou alebo dobrým olivovým olejom. Podávame s celým uvareným zrnom špaldy alebo jačmeňa.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 50 minút

Vedeli ste, že...

… pri polievkach je symbolom prosperity fazuľa, hrach či šošovica, lebo ich plody sa podobajú minciam? Japonci zas milujú pridať do polievky pohánkové cestoviny. Tvrdia, že každým zahryznutím sa odpútavame od svojej minulosti, stávame sa silnými ako úroda pohánky aj bohatšími, keďže pohánkovú múku voľakedy zlatníci používali na zozbieranie zvyšného zlatého prachu.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Šošovicová polievka s paradajkovým základom

Novoročné holúbky

8 porcií

2 cibule ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 ČL mletej červenej papriky ● 1/2 ČL mletej rasce ● 1/2 ČL sušeného majoránu ● 200 g surovej guľatozrnnej ryže ● 240 ml vývaru alebo vody ● 1 kg mletého bravčového a hovädzieho mäsa ● 2 vajcia ● zmes čerstvých nasekaných byliniek ● 1 hlávka bielej kapusty ● soľ ● mleté čierne korenie ● masť

NA OMÁČKU: 1 väčšia cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 konzervy lúpaných paradajok v omáčke ● vývar alebo voda ● cukor na dochutenie ● 300 g kyslej kapusty ● soľ ● mleté čierne korenie

Cibuľu nakrájanú nadrobno osmažíme na masti, pridáme pretlačený cesnak a po chvíli zaprášime mletou paprikou, rascou, mletým korením a majoránom. Všetko spolu krátko opražíme, pridáme ryžu, soľ a po minúte horúci vývar alebo vodu. Prikrytú ryžu takto predvaríme, necháme vychladnúť a premiešame s mäsom, vajcami a bylinkami. Zmes dochutíme soľou a korením. Kúsok opečenej zmesi opečieme, ochutnáme a podľa potreby dochutíme zvyšok. Z celej kapusty vyrežeme hlúb (do ihlana) a namočíme ju do vriacej osolenej vody. Po pár minútach odstránime dve-tri vrstvy horných listov a schladíme ich. Namáčanie celej kapusty do vriacej vody opakujeme, až kým nezískame 25 až 30 listov. Listy vysušíme, hrubé stonky odrežeme alebo valčekom na cesto vyhladíme. Pripravíme omáčku. Cibuľu nakrájanú nadrobno osmažíme na masti, pridáme pretlačený cesnak, lúpané paradajky, soľ a korenie. Paradajky popučíme, prilejeme trochu vývaru, 10 minút všetko povaríme a dochutíme cukrom a soľou. Na dno širokého hrnca umiestnime kyslú kapustu a nakrájaný zvyšok čerstvej kapusty. Do kapustných listov vložíme vyformované hrudky mäsovej plnky a listy zavinieme. Holúbky poukladáme na kapustu a zalejeme paradajkovou omáčkou. Hrniec prikryjeme a holúbky dusíme 45 až 60 minút domäkka.

Čas prípravy: 60 minút
Čas varenia: 90 minút

Vedeli ste, že...

… u nás sa je bravčové mäso, aby s rybkou neodplávalo šťastie, prípadne neodletelo s dobre upečeným kuriatkom?

Zdroj: archív Dobré jedlo

Novoročné holúbky

Zelený bylinkový koláč – kuku sabzi

5 porcií

50 až 80 ml extra panenského olivového oleja ● asi 4 hrste celých čerstvých byliniek zbavených hrubých stoniek (petržlen, kôpor, koriander, pažítka) ● 4 jarné cibuľky ● 2 ČL prášku do pečiva ● 1 ČL soli ● 1/2 ČL mletej rímskej rasce ● 1/2 ČL mletej škorice ● 1/2 ČL mletého čierneho korenia ● 6 vajec ● 1/2 hrste vlašských orechov ● 2 PL sušených brusníc alebo čučoriedok

NA PODÁVANIE: chlieb alebo chlebová placka ● jogurt ● ďalšie vlašské orechy a brusnice

Olivový olej, bylinky a jarné cibuľky rozmixujeme pomocou menšieho kuchynského robota alebo ponorným mixérom. Bylinky nemusia byť nasekané úplne nadrobno. Prášok do pečiva, soľ, rascu, škoricu a korenie premiešame vo väčšej mise. Postupne primiešavame jedno vajce po druhom. Primiešame aj bylinky v oleji, nasekané vlašské orechy a brusnice. Vaječnú zmes vylejeme do okrúhlej formy vyloženej papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C na 20 až 25 minút. Koláč vyberieme z rúry, necháme chvíľu chladnúť, vyberieme z formy, nakrájame a podávame s chlebom alebo chlebovou plackou, jogurtom a ďalšími vlašskými orechmi a brusnicami.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 25 minút

Vedeli ste, že...

… chuťovka kuku sabzi je iránska ľahká aromatická bylinková omeleta, ktorá sa tradične podáva na perzský nový rok (začína sa na začiatku jari)? Bylinky symbolizujú znovuzrodenie, vajcia plodnosť.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Zelený bylinkový koláč – kuku sabzi

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.