Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

4 tipy na fantastický kotlíkový guláš: Uvarte ho TAKTO a aj svokra povie, že lepší ešte nejedla

Rýchly klobásový s kapiou

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Krásne počasie priam láka tráviť v prírode čo najviac času. A keď tam už budete, uvarte si poctivý guláš. Vonku predsa chutí najlepšie.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Seriál V Kuchyni s Peťou: Uvarte si s nami pravý maďarský kotlíkový guláš!

    Rýchly klobáskový s kapiou

    6 porcií

    hovädzí vývar alebo voda ● 500 g čerstvej klobásy na varenie (nie suchej) ● 1 PL paradajkového koncentrátu ● 300 g cibule ● 4 strúčiky cesnaku ● mletá sladká červená paprika ● mletá rasca ● sušený alebo čerstvý majorán ● 1 bobkový list ● 800 g zemiakov ● čerstvé alebo mleté čili ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej ● nakladaná kapia a dobrý chlieb na podávanie

    Klobásky popicháme vidličkou alebo jemne narežeme nožom. Orestujeme ich na oleji z oboch strán na stredne silnom plameni. Klobásky vyberieme na tanier, do hrnca vložíme cibuľu nakrájanú nadrobno a na miernom plameni ju osmažíme do zlatohneda. Ak sa začne prichytávať o dno, pridáme lyžicu vody alebo vývaru. K cibuli pridáme prelisovaný cesnak, paradajkový koncentrát a po chvíli zasypeme všetko mletou paprikou, rascou, štipkou sušeného majoránu, soľou a korením. Obsah hrnca krátko miešame, pridáme bobkový list a zemiaky nakrájané na kocky. Trochu z nich nastrúhame na jemnom strúhadle na zahustenie guláša. Zemiaky zalejeme vývarom alebo vodou a pod pokrievkou ich na slabom plameni uvaríme domäkka. Takmer vychladnutú opečenú klobásu nakrájame na menšie kúsky a ku koncu varenia pridáme do hrnca k zemiakom aj so šťavou z opekania. Už iba krátko prevaríme, na dochutenie pridáme čili, soľ, korenie, prelisovaný cesnak a čerstvý majorán. Guláš zajedáme sladkokyslou nakladanou kapiou a dobrým chlebom alebo pečivom.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 40 minút

    Náš tip
    Podávajte s cesnakovými pagáčikmi. Všetkým bude veľmi chutiť.

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Rýchly klobásový s kapiou

    Morčací s cuketou

    4 porcie

    1 kg morčacieho stehna (bez kosti a kože) ● 600 g cibule ● 3 strúčiky cesnaku ● mletá sladká červená paprika ● mletá rasca ● sušený majorán ● čerstvý tymian ● za hrsť čerstvých šampiňónov ● 1 zelená paprika ● 2 paradajky (alebo malá zaváranina leča) ● 1 bobkový list ● 2 až 3 cukety ● paprička čili ● zeleninový vývar alebo voda (podľa potreby) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    Na rozpálenom oleji dôkladne opečieme z oboch strán celé vykostené morčacie stehno. Skaramelizované čiastočky na dne kastróla vytvoria základ chutnej omáčky. Mäso vyberieme a nakrájame na kocky. Medzitým vo výpeku osmažíme cibuľu nakrájanú nadrobno. Niekoľkokrát ju podlejeme malým množstvom vody, aby celkom zmäkla a zároveň sa nepripálila. Pridáme cesnak nakrájaný najemno, mletú rascu, mletú sladkú červenú papriku a majorán. Krátko opražíme, aby sa rozvinula chuť, farba a vôňa korenia. Pridáme nakrájané mäso a vetvičky tymianu, chvíľu miešame a potom pridáme huby, nakrájanú papriku a paradajky nakrájané na menšie kúsky. Osolíme, okoreníme. Po pár minútach prilejeme do kastróla vývar alebo vodu, maximálne však do výšky mäsa. Pridáme bobkový list. Prikryté pomaly dusíme do zmäknutia mäsa. Na záver pridáme cuketu nakrájanú na plátky a čerstvé čili. Uvarený guláš dochutíme soľou, korením a čerstvým alebo sušeným majoránom. Podávame ozdobený narýchlo opečenými tenkými pásikmi cukety.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 60 minút

    Náš tip
    Môžete podávať aj s cestovinami.

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Morčací s cuketou

    Tradičný kotlíkový s čili lečom

    12 porcií

    2 kg hovädzieho mäsa (krk, močing) ● 2 kg bravčového mäsa (pliecko) ● 2 až 3 kg cibule ● 1 PL celej rasce ● 1 konzerva paradajkového pretlaku ● 1 hlavička cesnaku (prelisovaného a nasoleného) ● mletá sladká červená paprika ● majorán ● rozmarín ● 4 guľôčky borievky ● 500 ml červeného vína ● 2 zelené papriky ● 3 paradajky ● sušené huby ● 2 kg zemiakov ● soľ ● mleté čierne korenie ● bravčová masť ● chlieb ako príloha

    Na čili lečo: rôzne papričky čili ● červená cibuľa ● paradajky ● strúčik cesnaku

    Na bravčovej masti dôkladne osmažíme očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno spolu s rascou do zlatohneda. Pridáme mäso nakrájané na kocky, orestujeme ho, primiešame paradajkový pretlak a polovicu nasoleného cesnaku. Mäso posypeme mletou červenou paprikou, mletým čiernym korením, soľou a ďalšími koreniami podľa chuti. Mäso premiešame, po chvíli prilejeme červené víno a necháme dusiť. Pridáme nakrájanú zelenú papriku a nakrájané paradajky. Kotlík prikryjeme, ak treba, prilejeme horúcu vodu a za občasného miešania necháme guláš pár minút variť. Keď mäso trochu zmäkne, pridáme pár nastrúhaných zemiakov na zahustenie a namočené sušené huby. Varíme, kým mäso nie je úplne uvarené. Potom pridáme zemiaky nakrájané na kocky. Guláš je hotový, keď je mäso mäkké a zemiaky sú uvarené, dokonca jemne rozvarené. Ak treba, dochutíme ho soľou a korením, pridáme čerstvý majorán a zvyšnú polovicu cesnaku. Pripravíme čili lečo. Papričky dôkladne očistíme, odstránime semienka a nakrájame na tenké pásiky. Rovnako nakrájame červenú cibuľu. Paradajky rozkrojíme na štvrtiny, z každej odstránime semiačka a tiež ich nakrájame na jemné pásiky. Na horúcej panvici narýchlo osmažíme cibuľu s čili, pridáme prelisovaný cesnak a paradajky. Tie len krátko prehrejeme. Guláš podávame s čili lečom a chlebom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 150 minút

    Náš tip
    Čili lečo podávajte samostatne v miske. Každý si tak sám zvolí pikantnosť guláša.

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Tradičný kotlíkový s čili lečom

    Pivový z držiek s opekanými batatmi a zemiakmi

    6 porcií

    1 kg predvarených držiek ● 600 g cibule ● hovädzí vývar alebo voda ● 3 strúčiky cesnaku ● mletá sladká červená paprika ● mletá rasca ● majorán ● 200 až 400 ml piva ● paprička čili alebo mleté sušené čili ● soľ ● mleté čierne korenie ● bravčová masť ● pečivo ako ďalšia príloha

    Na placku: 1 veľký zemiak ● 1 veľký batat ● 1 strúčik cesnaku ● petržlenová vňať ● soľ ● mleté čierne korenie

    V hrnci na masti pri strednej teplote osmažíme cibuľu nakrájanú nadrobno. Keď sa začne prichytávať o dno, zalejeme ju pár lyžicami vývaru alebo vody. Rozvarená cibuľa zahustí guláš, preto si dáme na tomto kroku záležať. K cibuli pridáme prelisovaný cesnak a po chvíli zaprášime mletou paprikou a rascou. Necháme korenie, nech rozvinie svoju chuť a farbu, pridáme držky, soľ, mleté čierne korenie a všetko niekoľkokrát dobre premiešame. Pridáme sušený majorán. Držky zalejeme pivom a hovädzím vývarom alebo vodou. Hrniec zakryjeme pokrievkou a guláš varíme na veľmi miernom plameni, kým držky nezmäknú. Pripravíme placku. Zemiak a batat nastrúhame na hrubšom strúhadle, premiešame s prelisovaným cesnakom, petržlenovou vňaťou nakrájanou nahrubo, so soľou a s korením. Opekáme na panvici, sem-tam placku otočíme. Uvarený guláš dochutíme papričkou čili, soľou, korením, prelisovaným cesnakom alebo čerstvým majoránom. Podávame s plackou a pečivom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 70 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Vegetariánsky z tekvice a červenej šošovice

     

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.