Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

4 tipy na rýchle jedlá: Vyberte z chladničky zásoby, posypte ich syrom a šup s nimi do rúry

Chlebovo-šunkové tortičky

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Každá šikovná gazdinka vie, ako zužitkovať zásoby z chladničky. Najlepším spôsobom je posypať ich vrstvou syra a dať zapiecť. Máme pre vás hneď niekoľko lákavých inšpirácií.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Májová bryndza je najlepšia a tak neleňte a upečte si s nami tento BABIČKIN BRYNDZOVNÍK!

    Brokolicový nákyp s rozmarínom

    4 porcie

    1 kg brokolice ● 200 g syra feta ● 200 g syra gouda ● 1 červená cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● 200 g smotany na šľahanie ● 2 vajcia ● 1 vetvička rozmarínu ● soľ ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok

    Brokolicu opláchneme a natrháme na menšie ružičky. Varíme asi 3 minúty v osolenej vode. Rúru predhrejeme na 220 °C. Goudu nastrúhame nahrubo. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Rovnako aj cesnak. V miske vymiešame smotanu s vajcami a dochutíme soľou, korením a malým množstvom muškátového orieška. Brokolicu naukladáme do zapekacej misy, posypeme ju rozdrobenou fetou, cesnakom a cibuľou a premiešame. Posypeme ihličkami rozmarínu a zalejeme smotanovou zmesou. Posypeme nastrúhaným syrom a pečieme v rúre asi 15 minút dozlatista.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 3 minúty
    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Brokolicový nákyp s rozmarínom

    Pikantné mexické zemiaky

    6 porcií

    500 g zemiakov ● 400 g zmiešaného mletého mäsa ● 150 g strúhaného syra ● 1 červená paprika ● 1 paprička čili ● 1 červená cibuľa ● 2 konzervy krájaných paradajok ● 1 konzerva kukurice ● 200 g kyslej smotany ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 PL paradajkového pretlaku ● štipka cukru ● 1 ČL sladkej mletej papriky ● 1/2 ČL štipľavej mletej papriky ● 2 PL olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Kukuricu scedíme a necháme odkvapkať. Cibuľu, cesnak, papriku a čili očistíme a nakrájame na drobné kocky. Na panvici rozhorúčime olivový olej, pridáme cesnak, cibuľu a papričku čili. Krátko podusíme, vmiešame mäso, osolíme, okoreníme a opekáme dozlatista. Pridáme paradajkový pretlak, papriku a kukuricu. Zalejeme paradajkami z konzervy a zamiešame smotanu. Dochutíme mletou paprikou, cukrom a soľou a necháme 10 minút variť. Podľa potreby ešte dochutíme. Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Prepláchneme studenou vodou a vo vrstvách striedavo s mäsovou omáčkou ukladáme do zapekacej misy 30 x 20 cm. Ukončíme vrstvou omáčky, posypeme syrom a dáme piecť na 20 minút do vyhriatej rúry.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 20 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Pikantné mexické zemiaky

    Chlebovo-šunkové tortičky

    4 porcie

    4 biele hrianky ● 3 vajcia ● 400 ml mlieka ● 200 g strúhaného syra ● 125 g šunky ● mleté čierne korenie ● soľ ● muškátový oriešok ● 2 jarné cibuľky alebo petržlenová vňať ● olej

    Šunku nakrájame na kocky a opečieme krátko na troche oleja. Chlieb krátko opečieme nasucho a nakrájame na kocky. Spolu so šunkou nasypeme do pripravených zapekacích formičiek. V miske vymiešame mlieko, vajcia, syr a dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Nalejeme na chlieb tak, aby bol prekrytý, a dáme aspoň na hodinu do chladničky. Potom pečieme pri teplote 170 °C asi 20 minút. Vyberieme a podávame posypané jarnou cibuľkou alebo petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas odležania: 1 hodina
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Chlebovo-šunkové tortičky

    Makaróny s bolonskou omáčkou

    4 porcie

    200 g makarónov ● 200 g mletého hovädzieho mäsa ● 1 cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 250 g cherry paradajok ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 250 krájaných paradajok v konzerve ● 200 ml zeleninového vývaru ● olej ● soľ ● 100 g crème fraîche ● 100 g strúhaného syra ● mleté čierne korenie ● mletá červená paprika● bylinky podľa chuti

    Rúru predhrejeme na 220 °C a formu na zapekanie vytrieme olejom. Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente podľa návodu na obale. Cibuľu a cesnak očistíme a nasekáme najemno. V hrnci rozhorúčime trocha oleja a opečieme na ňom mleté mäso dochrumkava. Vsypeme cibuľu a chvíľu podusíme. Pridáme cesnak, paradajkový pretlak a trocha opražíme. Zalejeme vývarom a krájanými paradajkami. Varíme asi 15 minút. Dochutíme soľou, korením a paprikou. Cestoviny a prepolené cherry paradajky dáme do zapekacej formy, zalejeme omáčkou. Crème fraîche premiešame so strúhaným syrom a nanesieme navrch cestovín. Dáme piecť asi na 20 minút. Pred podávaním posypeme bylinkami.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 25 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Makaróny s bolonskou omáčkou

    Vyberáme pre vás niečo PLUS