4 tipy na sýte jedlá z pizzového cesta: Neverili by ste, aké dobroty si dokážete upiecť aj doma
13. 8. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:08)

Zdroj: shutterstock
Nielen klasickú chrumkavú pizzu, ale aj sýty závin, bohatú prekladanú calzone či chutné slimáčiky – to všetko si viete upiecť aj doma.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Domáca pizza
2 kusy
500 g hladkej múky ● 20 g droždia ● 1 ČL kryštálového cukru ● soľ
Na omáčku: 1 strúčik cesnaku ● 1 PL olivového oleja ● 200 g paradajkovej passaty ● 1 ČL cukru ● soľ ● oregano
Na obloženie: saláma (tenké plátky) ● sušená šunka (tenké plátky) ● šunka (tenké plátky) ● mozzarella (natrhaná) ● gouda (strúhaná) ● kukurica z konzervy ● čerstvé šampiňóny (tenké plátky) ● paradajky (plátky) ● paprika ● bazalka ● rukola ● olivový olej
Hladkú múku dáme do misy a v strede urobíme jamku. Do nej nalejeme 150 ml vlažnej vody, pridáme droždie a 1 lyžičku cukru. Zakryjeme a necháme vzísť kvások, necháme približne 15 minút stáť. Potom pridáme 150 ml vlažnej vody a 1,5 lyžičky soli. Vymiesime hladké nelepivé cesto. Opäť zakryjeme a necháme kysnúť asi 45 minút. Strúčik cesnaku nakrájame alebo nastrúhame nadrobno. Vhodíme ho do hrnčeka s jednou lyžicou rozohriateho olivového oleja. Po minúte zalejeme paradajkovou passatou. Pridáme 1 lyžičku cukru, soľ a oregano podľa chuti. Dobre premiešame a necháme zovrieť. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Z jednej vyvaľkáme veľkú pizzu. Potrieme ju paradajkovou omáčkou. Poukladáme prísady podľa chuti. Nakoniec rozložíme syr. Pečieme 7 až 10 minút v rúre vyhriatej na 230 °C. Okraje pizze potrieme olivovým olejom. Posypeme čerstvou bazalkou alebo rukolou. Druhú časť cesta spracujeme rovnakým spôsobom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas kysnutia: 1 hodina
Čas pečenia: 7 minút
Zdroj: archív
Domáca pizza
Pizzová roláda so salámou a zeleninou
6 kúskov
500 g hladkej múky ● 1 balíček sušeného droždia ● soľ ● 4 PL olivového oleja ● bazalka ● 4 PL paradajkového pretlaku ● 200 g paradajok ● 200 g červenej papriky ● 100 g mladých špenátových listov ● 300 g salámy ● 300 g strúhanej mozzarelly
V mise zmiešame múku, droždie a 1 ČL soli. Vlejeme 250 ml vlažnej vody a 2 PL oleja. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Bazalku nasekáme a premiešame spolu s 2 PL oleja. Dochutíme soľou. Paradajky a papriku očistíme a nakrájame na menšie kusy. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť 39 x 32 cm. Potrieme paradajkovým pretlakom a obložíme špenátom, paradajkami, paprikou a salámou. Posypeme syrom a zvinieme zo širšej strany do rolády. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 30 minút kysnúť. Potom dáme piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Vyberieme, necháme chvíľu postáť a potom podávame.
Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 1 a 1/4 hodiny
Čas pečenia: 30 minút
Náš tip
Cesto potrite kyslou smotanou, posypte soľou a korením, obložte plátkami slaniny a dajte upiecť.
Podávajte s dipom z jogurtu a cesnaku.
Zdroj: shutterstock
Pizzová roláda so slaninou a zeleninou
Prekladaná pizza calzone s hubami a so šunkou
4 porcie
500 g hladkej múky ● 1 balíček sušeného droždia ● cukor ● soľ ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 konzerva krájaných paradajok ● mleté čierne korenie ● 3 PL olivového oleja ● 1 ČL bazalky ● 400 g šampiňónov ● 150 g šunky ● 100 g strúhanej mozzarelly
Na cesto v mise zmiešame múku, droždie, 1/2 ČL cukru a soľ. Vlejeme 250 ml vlažnej vody a vypracujeme hladké cesto. Necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu. Na omáčku nasekáme cesnak a cibuľu nadrobno. Ohrejeme 1 PL oleja, pridáme cesnak, cibuľu a krátko podusíme. Vlejeme paradajky a pomocou varešky roztlačíme väčšie kúsky. Dochutíme soľou, korením, trochou cukru a bazalkou. Varíme asi 10 minút, podľa potreby ešte dochutíme. Huby očistíme a nakrájame. Na panvici ohrejeme 2 PL oleja, pridáme huby a krátko opekáme. Osolíme a okoreníme. Cesto premiesime a rozdelíme na 4 časti. Z každej vyvaľkáme kruh s priemerom asi 20 cm. Každý potrieme omáčkou, obložíme šunkou a hubami a posypeme syrom, pričom necháme voľný asi 2 cm okraj. Potrieme ho vodou a potom polovicu pizze preklopíme cez tú druhú. Okraje k sebe pritisneme. Pečieme pri teplote 200 °C asi 25 minút.
Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 1 hodina
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: shutterstock
Prekladaná pizza calzone s hubami a so šunkou
Slaninové slimáky so sezamom
14 kúskov
160 ml vlažnej vody ● štipka cukru ● 1/2 kocky droždia ● 300 g hladkej múky ● 1 ČL soli (cesto) ● 30 ml olivového oleja ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 1/4 ČL soli (plnka) ● mleté čierne korenie ● 1 PL oregana ● 100 g syra gouda ● 14 plátkov anglickej slaniny ● sezam
Do misy vlejeme vlažnú vodu, pridáme trocha cukru a vmiešame droždie. Vsypeme 3 PL múky a necháme 5 minút kysnúť. Zvyšok múky premiešame so soľou a s olivovým olejom zapracujeme do kvásku. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme stáť prikryté na teplom mieste asi 60 minút. Paradajkový pretlak zmiešame so soľou, s korením a oreganom. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu, potrieme paradajkovým pretlakom a obložíme slaninovými plátkami. Posypeme syrom a zvinieme do rolády. Nakrájame na 14 koliesok a poukladáme na plech. Posypeme sezamom a necháme ešte 20 minút kysnúť. Potom pečieme pri teplote 200 °C asi 25 minút.
Čas prípravy: 25 minút
Čas kysnutia: 1 hodina a 20 minút
Čas pečenia: 25 minút
Náš tip
Slaninové pagáče sa skvelo hodia na desiatu pre veľkých aj ma
Zdroj: shutterstock
Slaninové slimáky so sezamom