Reklama

4 tipy na sýte jedlá z pizzového cesta: Neverili by ste, aké dobroty si dokážete upiecť aj doma

Prekladaná pizza calzone s hubami a so šunkou

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nielen klasickú chrumkavú pizzu, ale aj sýty závin, bohatú prekladanú calzone či chutné slimáčiky – to všetko si viete upiecť aj doma.

Domáca pizza

2 kusy

500 g hladkej múky ● 20 g droždia ● 1 ČL kryštálového cukru ● soľ

Na omáčku: 1 strúčik cesnaku ● 1 PL olivového oleja ● 200 g paradajkovej passaty ● 1 ČL cukru ● soľ ● oregano

Na obloženie: saláma (tenké plátky) ● sušená šunka (tenké plátky) ● šunka (tenké plátky) ● mozzarella (natrhaná) ● gouda (strúhaná) ● kukurica z konzervy ● čerstvé šampiňóny (tenké plátky) ● paradajky (plátky) ● paprika ● bazalka ● rukola ● olivový olej


Hladkú múku dáme do misy a v strede urobíme jamku. Do nej nalejeme 150 ml vlažnej vody, pridáme droždie a 1 lyžičku cukru. Zakryjeme a necháme vzísť kvások, necháme približne 15 minút stáť. Potom pridáme 150 ml vlažnej vody a 1,5 lyžičky soli. Vymiesime hladké nelepivé cesto. Opäť zakryjeme a necháme kysnúť asi 45 minút. Strúčik cesnaku nakrájame alebo nastrúhame nadrobno. Vhodíme ho do hrnčeka s jednou lyžicou rozohriateho olivového oleja. Po minúte zalejeme paradajkovou passatou. Pridáme 1 lyžičku cukru, soľ a oregano podľa chuti. Dobre premiešame a necháme zovrieť. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Z jednej vyvaľkáme veľkú pizzu. Potrieme ju paradajkovou omáčkou. Poukladáme prísady podľa chuti. Nakoniec rozložíme syr. Pečieme 7 až 10 minút v rúre vyhriatej na 230 °C. Okraje pizze potrieme olivovým olejom. Posypeme čerstvou bazalkou alebo rukolou. Druhú časť cesta spracujeme rovnakým spôsobom.

Čas prípravy: 25 minút
Čas kysnutia: 1 hodina
Čas pečenia: 7 minút

Zdroj: archív

Domáca pizza

Pizzová roláda so salámou a zeleninou

6 kúskov

500 g hladkej múky ● 1 balíček sušeného droždia ● soľ ● 4 PL olivového oleja ● bazalka ● 4 PL paradajkového pretlaku ● 200 g paradajok ● 200 g červenej papriky ● 100 g mladých špenátových listov ● 300 g salámy ● 300 g strúhanej mozzarelly

V mise zmiešame múku, droždie a 1 ČL soli. Vlejeme 250 ml vlažnej vody a 2 PL oleja. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Bazalku nasekáme a premiešame spolu s 2 PL oleja. Dochutíme soľou. Paradajky a papriku očistíme a nakrájame na menšie kusy. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť 39 x 32 cm. Potrieme paradajkovým pretlakom a obložíme špenátom, paradajkami, paprikou a salámou. Posypeme syrom a zvinieme zo širšej strany do rolády. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 30 minút kysnúť. Potom dáme piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Vyberieme, necháme chvíľu postáť a potom podávame.

Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 1 a 1/4 hodiny
Čas pečenia: 30 minút

Náš tip
Cesto potrite kyslou smotanou, posypte soľou a korením, obložte plátkami slaniny a dajte upiecť.
Podávajte s dipom z jogurtu a cesnaku.

Zdroj: shutterstock

Pizzová roláda so slaninou a zeleninou

Prekladaná pizza calzone s hubami a so šunkou

4 porcie

500 g hladkej múky ● 1 balíček sušeného droždia ● cukor ● soľ ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 konzerva krájaných paradajok ● mleté čierne korenie ● 3 PL olivového oleja ● 1 ČL bazalky ● 400 g šampiňónov ● 150 g šunky ● 100 g strúhanej mozzarelly

Na cesto v mise zmiešame múku, droždie, 1/2 ČL cukru a soľ. Vlejeme 250 ml vlažnej vody a vypracujeme hladké cesto. Necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu. Na omáčku nasekáme cesnak a cibuľu nadrobno. Ohrejeme 1 PL oleja, pridáme cesnak, cibuľu a krátko podusíme. Vlejeme paradajky a pomocou varešky roztlačíme väčšie kúsky. Dochutíme soľou, korením, trochou cukru a bazalkou. Varíme asi 10 minút, podľa potreby ešte dochutíme. Huby očistíme a nakrájame. Na panvici ohrejeme 2 PL oleja, pridáme huby a krátko opekáme. Osolíme a okoreníme. Cesto premiesime a rozdelíme na 4 časti. Z každej vyvaľkáme kruh s priemerom asi 20 cm. Každý potrieme omáčkou, obložíme šunkou a hubami a posypeme syrom, pričom necháme voľný asi 2 cm okraj. Potrieme ho vodou a potom polovicu pizze preklopíme cez tú druhú. Okraje k sebe pritisneme. Pečieme pri teplote 200 °C asi 25 minút.

Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 1 hodina
Čas pečenia: 25 minút

Zdroj: shutterstock

Prekladaná pizza calzone s hubami a so šunkou

Slaninové slimáky so sezamom

14 kúskov

160 ml vlažnej vody ● štipka cukru ● 1/2 kocky droždia ● 300 g hladkej múky ● 1 ČL soli (cesto) ● 30 ml olivového oleja ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 1/4 ČL soli (plnka) ● mleté čierne korenie ● 1 PL oregana ● 100 g syra gouda ● 14 plátkov anglickej slaniny ● sezam

Do misy vlejeme vlažnú vodu, pridáme trocha cukru a vmiešame droždie. Vsypeme 3 PL múky a necháme 5 minút kysnúť. Zvyšok múky premiešame so soľou a s olivovým olejom zapracujeme do kvásku. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme stáť prikryté na teplom mieste asi 60 minút. Paradajkový pretlak zmiešame so soľou, s korením a oreganom. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu, potrieme paradajkovým pretlakom a obložíme slaninovými plátkami. Posypeme syrom a zvinieme do rolády. Nakrájame na 14 koliesok a poukladáme na plech. Posypeme sezamom a necháme ešte 20 minút kysnúť. Potom pečieme pri teplote 200 °C asi 25 minút.

Čas prípravy: 25 minút
Čas kysnutia: 1 hodina a 20 minút
Čas pečenia: 25 minút

Náš tip
Slaninové pagáče sa skvelo hodia na desiatu pre veľkých aj ma

Zdroj: shutterstock

Slaninové slimáky so sezamom

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.