Jahodové guľky od mamičky

30 kúskov

1 kg zemiakov ● štipka soli ● 2 vajcia ● 400 g polohrubej múky ● 300 g jahôd bez stopky (plus na ozdobu) ● práškový cukor

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Potom ich očistíme a pretlačíme cez lis na zemiaky alebo nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme štipku soli, vajcia, múku a vypracujeme hladké cesto. Ak sa cesto veľmi lepí, pridáme ešte viac múky. Potom z cesta vytvarujeme dlhý valec. Odkrajujeme z neho väčšie kúsky, roztľapkáme ich v ruke na placku a do stredu vložíme jahodu. Okraje cesta spojíme a vytvarujeme guľky.

Tie dáme variť do trocha osolenej vriacej vody. Keď guľky vyplávajú na hladinu, sú hotové a môžeme ich vybrať dierkovanou vareškou. Jahody na ozdobu nakrájame, pridáme cukor podľa chuti a rozmixujeme. Uvarené gule dáme na tanier, polejeme ich rozmixovanými jahodami a ešte ozdobíme celými jahodami.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 35 minút

Náš tip
Jahodové guľky chutia výborne, keď ich polejete rozpusteným maslom a posypete strúhankou zmiešanou s cukrom.

Zemiakové guľky sú klasika, ktorej sa nikdy neprejete. Stačí ich naplniť sezónnym ovocím alebo čokoládou a výborná sladká večera je na svete.

Jahodové guľky od mamičky
Zdroj: Archív DJ

Galetka s kokosom

10 kúskov

150 g hladkej múky ● štipka soli ● 50 g práškového cukru ● 1 žĺtok ● 100 g masla ● 1 vajce na potretie ● trstinový cukor na posypanie

Na náplň: 2 až 3 PL jahodového džemu ● 200 až 250 g nakrájaných jahôd (plus na ozdobu) ● za hrsť kokosových lupienkov

Pripravíme cesto. Do robota s nožmi dáme múku, cukor, soľ, maslo a niekoľkými impulzmi urobíme mrveničku. Pridáme žĺtok a opäť premixujeme, aby sa všetko spojilo. Z cesta urobíme placku, zakryjeme ju fóliou a dáme aspoň na hodinu chladiť. Potom ju rozvaľkáme na kruh s priemerom 20 cm. Naspodok cesta natrieme jahodový džem, pokryjeme ho nakrájanými jahodami a posypeme kokosovými lupienkami. Okraje zahneme dovnútra a potrieme ich rozšľahaným vajcom. Nakoniec posypeme trstinovým cukrom a dáme piecť na 30 až 35 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Po upečení necháme galetku 30 minút chladnúť. Ozdobíme ju čerstvými jahodami a podávame.

Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 35 minút

Galetka s kokosom
Zdroj: Archív DJ

Koláč s jahodovou penou

10 kúskov

100 g masla ● 150 g hladkej múky ● 1 žĺtok ● 30 g kakaa holandského typu ● 75 g práškového cukru ● 1 PL studenej vody

Na jahodovú penu: 4 plátky želatíny ● 350 g jahôd + na ozdobu ● 2 až 3 PL práškového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 250 ml smotany na šľahanie

Na cesto zmiešame maslo nakrájané na kocky s múkou, kakaom a práškovým cukrom, aby vznikla jemná mrvenička. Potom pridáme žĺtok a vodu a ešte raz všetko dobre vymiešame na celistvé cesto. Z toho vyformujeme placku, zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme aspoň na pol hodiny do chladničky. Potom cesto vyvaľkáme a vložíme do formy 12 x 35 cm. Poriadne ho popicháme vidličkou a opäť ho dáme chladiť aspoň na 30 minút. Vychladené cesto vložíme do rúry a pečieme asi 15 minút pri teplote 180 °C. Upečený korpus necháme dobre vychladnúť.

Urobíme jahodovú penu. Plátky želatíny namočíme do studenej vody a necháme napučať aspoň 10 minút. Jahody rozmixujeme a prepasírujeme. Pyré osladíme podľa chuti a pridáme vanilkový extrakt. Odlejeme z neho asi 100 ml a dáme do malého hrnčeka jemne zohriať. Potom doň pridáme napučanú želatínu a miešame, kým sa celkom nerozpustí. Želatínovú zmes vmiešame do zvyšného pyré. Smotanu vyšľaháme dotuha a potom ju opatrne zamiešame do jahodového pyré. Penu nakoniec vylejeme na vychladnutý korpus a necháme chladiť 4 až 5 hodín, najlepšie celú noc. Koláč pred podávaním ozdobíme bohatou nádielkou pokrájaných čerstvých jahôd.

Čas prípravy: 20 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas pečenia: 15 minút

Koláč s jahodovou penou
Zdroj: Archív DJ

Šarlota s vanilkovým krémom

10 až 12 kúskov

4 vajcia ● 150 g kryštálového cukru ● 100 ml oleja ● 60 ml vody ● 1 ČL mletej vanilky ● 110 g hladkej múky ● 2 PL kakaa ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1/4 ČL sódy bikarbóny ● štipka soli ● jahodový džem

Na krém: 6 žĺtkov ● 140 g práškového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 250 ml mlieka ● 250 ml smotany na šľahanie ● 250 g jemného tvarohu ● 8 plátkov želatíny ● 250 g nakrájaných jahôd (plus na ozdobu) ● cukor podľa chuti

Na vanilkový krém zmiešame žĺtky s cukrom a vanilkovým extraktom. Mlieko zohrejeme tak, aby nevrelo. Potom ho pomaly za stáleho miešania vlejeme do žĺtkovej zmesi a prelejeme naspäť do hrnca. Zohrievame až do zhustnutia. Zakryjeme potravinárskou fóliou, aby sa navrchu nevytvorila koža. Keď zmes vychladne asi na 50 °C, vmiešame do nej želatínu. Dobre premiešame, prikryjeme a necháme celkom vychladnúť. Potom prešľaháme. Tvaroh so smotanou vyšľaháme a pridáme do žĺtkovej zmesi. Z vanilkového krému odoberieme tretinu a do zvyšku vmiešame nakrájané jahody. Na cesto vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny.

Pridáme olej, vodu, vanilku a jemne premiešame. V druhej mise zmiešame všetky sypké suroviny a z bielkov vyšľaháme sneh. Jemne ho zamiešame do žĺtkovej zmesi. Tretinu hmoty vylejeme do tortovej formy s priemerom 22 cm vystlanej papierom na pečenie a zvyšok rovnomerne rozotrieme na veľký plech, takisto vystlaný papierom na pečenie. Oba korpusy pečieme pri 170 °C asi 15 minút. Upečený korpus z plechu necháme chladnúť 5 minút, potom ho zrolujeme do rolády. Necháme vychladnúť. Korpus opatrne rozvinieme, natrieme jemnou vrstvou jahodového džemu a tretinou vanilkového krému bez jahôd. Opäť zrolujeme a dáme aspoň na hodinu do chladničky. Vychladnutú roládu nakrájame približne na 1 cm hrubé plátky.

Misu polkruhového tvaru vyložíme potravinárskou fóliou, aby pretŕčala aspoň 10 cm cez okraj. Celé dno čo najtesnejšie pokryjeme malými roládami. Opatrne na ne vylejeme krém s nakrájanými jahodami, prikryjeme okrúhlym korpusom, jemne pritlačíme a zakryjeme pretŕčajúcou fóliou. Dáme do chladničky aspoň na 3 až 4 hodiny, najlepšie však na noc. Z torty odstránime fóliu a navrch misy položíme podnos. Misu otočíme aj s podnosom pritlačeným na dno. Misu s fóliou odstránime a tortu ozdobíme jahodami.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 15 minút
Čas chladenia: 4 hodiny

Šarlota s vanilkovým krémom
Zdroj: Archív DJ