4 užitočné tipy na rýchlejšie zaváranie: V umývačke, rúre či mikrovlnke? Toto vám uľahčí život
27. 8. 2020, 10:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 18:45)

Zdroj: shutterstock
Ak patríte ku gazdinkám, ktoré sa počas sezóny zvŕtajú nad dozretou úrodou a zaváracími pohármi, ponúkame vám pár „zlepšovákov“ na rýchlejšie zaváranie.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
1. Zavárajte v rúre
Niektoré gazdinky možno tento spôsob poznajú a uprednostňujú ho pred inými. Predhrejte rúru. Vyberte plech s vyšším okrajom. Nalejte doň asi 3 cm horúcej vody a postavte dnu zaváracie poháre. Ubezpečte sa, že sú pevne uzatvorené. Dôležité je, aby sa poháre vzájomne nedotýkali. Naplnený plech vložte do spodnej časti rúry a nastavte teplotu na 120 °C. Po približne piatich minútach znížte túto teplotu na 90 °C. Sledujte zároveň vodu v plechu, aby sa neodparila, dopĺňajte ju. Čas zavárania je 30 až 60 minút. Následne nechajte poháre ešte 15 až 30 minút postáť vnútri rúry.
2. Pomocou umývačky
Novodobý a originálny spôsobom zavárania je v umývačke riadu. Tento zavárací trend vám ušetrí veľa času. Prvým krokom je, že sa uistíte, či nemáte v umývačke ešte nejaký riad, prípadne zvyšky čistiaceho prostriedku. Poháre na zaváranie pevne uzavrite a naukladajte do umývačky viečkom hore. Snažte sa medzi nimi uchovávať odstupy približne 5 cm. Teraz už len zostáva nastaviť program, a to na teplotu 70 až 80 °C aspoň na 2 hodiny.
Zdroj: shutterstock
Aj v umývačke sa dá zavárať
3. Skúste to v mikrovlnke
Mikrovlnná rúra je dnes bežnou súčasťou každej domácnosti. Zaváranie v nej je rýchle a nenáročné. Poháre so zaváraninou však neplňte až po úplný okraj, je lepšie, ak necháte rezervu aspoň pol centimetra. Dobre uzavreté poháre so zaváraninou postavte do mikrovlnky rovnomerne a tak, aby sa navzájom nedotýkali. Pripravte výkon na 700 W. Nastavte čas, ktorý závisí od veľkosti pohárov a ich množstva. Čím viac pohárov sa chystáte zavárať v mikrovlnke, tým dlhšie bude zaváranie trvať. Pri väčšom množstve pohárov násobte čas ich množstvom. Ak používate radšej 0,3 l poháre, čas v mikrovlnke sú 3 minúty na 1 pohár. Pri 0,7 l treba nechať pohár v rúre 6 minút. Teda 5 pohárov s objemom 0,7 l budete zavárať pri výkone 700 W 30 minút, s objemom 0,3 l len 15 minút.
4. Elektrické zaváracie hrnce
Novodobá vychytávka, ktorá je výkonná a účinná. Naozaj šetria čas, pretože majú veľký vnútorný objem a nízku hmotnosť. Poháre jednoducho vložte do hrnca, nastavte teplotu a čas. Nič nemusíte sledovať, nič kontrolovať, čo je ich výhoda.
Zásady zavárania
1. Zdravé plody
Ovocie alebo zeleninu, ktoré chcete zavariť, musíte najskôr prebrať, vyberajte len zdravé a nie prezreté, príliš mäkké kusy. Z tých môžete urobiť džem, do ktorého sa hodí aj prezreté ovocie.
Zdroj: shutterstock
Zdravé plody
2. Vždy čisté
Nielen ovocie alebo zeleninu, ktorú idete zavárať, treba dôkladne umyť, ale aj poháre a viečka. Najlepšie je, ak ich sterilizujete v hrnci s horúcou vodu alebo poukladáte na plech naplnený vodou a zohrejete v rúre. Po sterilizácii nechajte poháre vyschnúť, neutierajte ich.
3. Dôsledné zavretie
Viečko na pohári so zaváraninou alebo s džemom musí dobre priľnúť. Ak by sa stalo, že vám uzáver nedrží pevne, radšej ho vymeňte. Inak by sa obsah pohára mohol pokaziť.
4. Chladnutie
Po zavarení je veľmi dôležité uložiť poháre na podložku (deka, utierka) a otočiť hore dnom. Nechajte ich celkom vychladnúť.
Zdroj: shutterstock
Je dobré, ak si pohár označíte štítkom, na ktorý napíšete, o akú zaváraninu ide a kedy bola zavarená.
5. Označte ich
Je dobré, ak si pohár označíte štítkom, na ktorý napíšete, o akú zaváraninu ide a kedy bola zavarená. Dosiahnete tak prehľad, ktoré treba skonzumovať skôr.