Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

5 chutných tipov, ako oživiť svoj každodenný jedálniček: Skúšali ste prsia na jablkovom mušte?

Kuracie prsia s jablkovým muštom

Zdroj: archív nmh

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máme pre vás dokonalý jesenný dezert, za ktorým sa doslova pobijete: Tá citrónová poleva je TOP

    Pondelok: Domáca pečeňová paštéta

    6 porcií

    ● 500 g bravčovej pečene● 4 vajcia● 250 ml šľahačkovej smotany● 100 ml oleja● 2 strúčiky cesnaku● mleté čierne korenie● soľ

    1. Pečeň zomelieme najemno, pridáme smotanu, vajcia, olej, cesnak a korenie.
    2. Všetko spolu premiešame a dáme piecť do zapekacej misky pri teplote 180 °C na 35 minút.
    3. Paštétu podávame studenú, s opečeným chlebom a so zeleninou.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas pečenia: 35 minút

    Bleskový tip
    Paštétu vo forme zalejte rozpusteným maslom a dajte stuhnúť do chladničky. Vydrží dlhšie.

    Zdroj: archív NMH

    Domáca pečeňová paštéta

    Utorok: Jogurtová polievka s bylinkami

    4 porcie

    ● 200 g smotanového jogurtu● soľ● mleté čierne korenie● 2 zväzky rôznych čerstvých byliniek (podľa chuti)● 1 cibuľa● maslo● 800 ml zeleninového vývaru

    1. Na masle orestujeme pokrájanú cibuľu dosklovita, prilejeme vývar, necháme zovrieť.
    2. Pridáme bylinky nasekané nadrobno a varíme asi 3 minúty. Stiahneme z ohňa, pridáme jogurt a rozmixujeme. Osolíme, okoreníme podľa chuti a premiešame.
    3. Pred podávaním ozdobíme kopčekom jogurtu a posypeme čerstvými bylinkami.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj: archív NMH

    Jogurtová polievka s bylinkami

    Streda: Plnené liptovské lokše s bryndzou

    4 porcie

    ● 1 kg zemiakov● 350 g hladkej múky● 3 ČL soli● 1 vajce

    Na plnku:● 300 g bryndze● 4 PL pochúťkovej smotany● 1 ČL nasekaného kôpru● štipka mletej červenej papriky● 1 PL nasekanej pažítky● 100 g masla

    1. Zemiaky uvaríme v šupke. Vychladnuté a očistené ich postrúhame alebo pretlačíme, pridáme soľ, múku, vajce a všetko zmiesime.
    2. Z cesta spravíme valček, ktorý rozdelíme asi na 15 kusov. Každú časť vyvaľkáme a na suchej panvici upečieme lokše.
    3. Všetky suroviny na plnku spolu zmiešame.
    4. Každú lokšu natrieme plnkou, zrolujeme alebo preložíme a podávame so zakysankou alebo žinčicou.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 25 minút

    Bleskový tip
    Pred podávaním posypte lokše praženou slaninkou.

    Zdroj: archív NMH

    Plnené liptovské lokše s bryndzou

    Štvrtok: Kuracie prsia s jablkovým muštom

    2 porcie

    ● 2 šalotky● 2 PL oleja● 2 jablká● 1/2 PL hnedého cukru● 2 kusy kuracích pŕs bez kože● 150 ml jablkového muštu● 2 ČL worcesterskej omáčky● 2 PL kyslej smotany● mleté čierne korenie ● soľ

    1. Šalotky nakrájame nadrobno a opražíme na oleji. Umyjeme a osušíme jablká, nakrájame na plátky a pridáme do panvice. Poprášime hnedým cukrom a ohrievame, až zmes začne karamelizovať. Jablká a šalotky vyberieme z panvice a odložíme nabok.
    2. Ak treba, do panvice prilejeme trochu oleja, vložíme nakrájané kuracie prsia a opekáme dozlatista asi 6 minút. Počas pečenia ich raz alebo dvakrát obrátime.
    3. Hotové mäso zalejeme jablkovým muštom, necháme zovrieť a nezakryté varíme na miernom ohni 8 až 10 minút. Obsah panvice občas premiešame a prsia obrátime, aby sa dobre prevarili.
    4. Vmiešame worcesterskú omáčku a kyslú smotanu. Osolíme a okoreníme. Skaramelizované jablká aj šalotky vrátime do panvice a zohrievame v omáčke 1 až 2 minúty – nesmie však zovrieť.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: archív NMH

    Kuracie prsia s jablkovým muštom

    Piatok: Čokoládovo-malinový ryžový nákyp

    4 porcie

    ● 300 g ryže● 500 ml mlieka● 500 ml vody● štipka soli● 80 g masla● 180 g práškového cukru● 3 vajcia● 20 g čokolády● 30 g orieškov● 30 g hrozienok● 1 ČL škorice● 500 g malín

    1.Umytú ryžu zalejeme mliekom a vodou, pridáme štipku soli a varíme za občasného miešania domäkka. Necháme vychladnúť.
    2. Maslo, cukor a žĺtky vymiešame do peny. Pridáme postrúhanú čokoládu, posekané oriešky, hrozienka a mletú škoricu.
    3. Za stáleho miešania pridávame vychladnutú uvarenú ryžu, tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a zľahka všetko premiešame.
    4. Zapekaciu alebo tortovú formu vymastíme, vysypeme strúhankou a nalejeme polovicu ryžovej zmesi. Uhladíme a poukladáme vrstvu malín. Zalejeme zvyškom ryže a pečieme pri teplote 180 °C približne 35 minút.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: archív nmh

    Čokoládovo-malinový ryžový nákyp

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.