Pondelok: Domáca pečeňová paštéta
6 porcií
● 500 g bravčovej pečene● 4 vajcia● 250 ml šľahačkovej smotany● 100 ml oleja● 2 strúčiky cesnaku● mleté čierne korenie● soľ
1. Pečeň zomelieme najemno, pridáme smotanu, vajcia, olej, cesnak a korenie.
2. Všetko spolu premiešame a dáme piecť do zapekacej misky pri teplote 180 °C na 35 minút.
3. Paštétu podávame studenú, s opečeným chlebom a so zeleninou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 35 minút
Bleskový tip
Paštétu vo forme zalejte rozpusteným maslom a dajte stuhnúť do chladničky. Vydrží dlhšie.
Utorok: Jogurtová polievka s bylinkami
4 porcie
● 200 g smotanového jogurtu● soľ● mleté čierne korenie● 2 zväzky rôznych čerstvých byliniek (podľa chuti)● 1 cibuľa● maslo● 800 ml zeleninového vývaru
1. Na masle orestujeme pokrájanú cibuľu dosklovita, prilejeme vývar, necháme zovrieť.
2. Pridáme bylinky nasekané nadrobno a varíme asi 3 minúty. Stiahneme z ohňa, pridáme jogurt a rozmixujeme. Osolíme, okoreníme podľa chuti a premiešame.
3. Pred podávaním ozdobíme kopčekom jogurtu a posypeme čerstvými bylinkami.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 10 minút
Streda: Plnené liptovské lokše s bryndzou
4 porcie
● 1 kg zemiakov● 350 g hladkej múky● 3 ČL soli● 1 vajce
Na plnku:● 300 g bryndze● 4 PL pochúťkovej smotany● 1 ČL nasekaného kôpru● štipka mletej červenej papriky● 1 PL nasekanej pažítky● 100 g masla
1. Zemiaky uvaríme v šupke. Vychladnuté a očistené ich postrúhame alebo pretlačíme, pridáme soľ, múku, vajce a všetko zmiesime.
2. Z cesta spravíme valček, ktorý rozdelíme asi na 15 kusov. Každú časť vyvaľkáme a na suchej panvici upečieme lokše.
3. Všetky suroviny na plnku spolu zmiešame.
4. Každú lokšu natrieme plnkou, zrolujeme alebo preložíme a podávame so zakysankou alebo žinčicou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút
Bleskový tip
Pred podávaním posypte lokše praženou slaninkou.
Štvrtok: Kuracie prsia s jablkovým muštom
2 porcie
● 2 šalotky● 2 PL oleja● 2 jablká● 1/2 PL hnedého cukru● 2 kusy kuracích pŕs bez kože● 150 ml jablkového muštu● 2 ČL worcesterskej omáčky● 2 PL kyslej smotany● mleté čierne korenie ● soľ
1. Šalotky nakrájame nadrobno a opražíme na oleji. Umyjeme a osušíme jablká, nakrájame na plátky a pridáme do panvice. Poprášime hnedým cukrom a ohrievame, až zmes začne karamelizovať. Jablká a šalotky vyberieme z panvice a odložíme nabok.
2. Ak treba, do panvice prilejeme trochu oleja, vložíme nakrájané kuracie prsia a opekáme dozlatista asi 6 minút. Počas pečenia ich raz alebo dvakrát obrátime.
3. Hotové mäso zalejeme jablkovým muštom, necháme zovrieť a nezakryté varíme na miernom ohni 8 až 10 minút. Obsah panvice občas premiešame a prsia obrátime, aby sa dobre prevarili.
4. Vmiešame worcesterskú omáčku a kyslú smotanu. Osolíme a okoreníme. Skaramelizované jablká aj šalotky vrátime do panvice a zohrievame v omáčke 1 až 2 minúty – nesmie však zovrieť.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 30 minút
Piatok: Čokoládovo-malinový ryžový nákyp
4 porcie
● 300 g ryže● 500 ml mlieka● 500 ml vody● štipka soli● 80 g masla● 180 g práškového cukru● 3 vajcia● 20 g čokolády● 30 g orieškov● 30 g hrozienok● 1 ČL škorice● 500 g malín
1.Umytú ryžu zalejeme mliekom a vodou, pridáme štipku soli a varíme za občasného miešania domäkka. Necháme vychladnúť.
2. Maslo, cukor a žĺtky vymiešame do peny. Pridáme postrúhanú čokoládu, posekané oriešky, hrozienka a mletú škoricu.
3. Za stáleho miešania pridávame vychladnutú uvarenú ryžu, tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a zľahka všetko premiešame.
4. Zapekaciu alebo tortovú formu vymastíme, vysypeme strúhankou a nalejeme polovicu ryžovej zmesi. Uhladíme a poukladáme vrstvu malín. Zalejeme zvyškom ryže a pečieme pri teplote 180 °C približne 35 minút.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 35 minút