5 EXTRA receptov na palacinky, aké ste ešte určite nepiekli: Ten posledný tip je božský... MŇAM
21. 4. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 0:35)

Zdroj: shutterstock
Máloktorý dezert je taký obľúbený ako tenučké kolieska jemného cesta plnené samými dobrotami. A hotové sú raz-dva. Vyskúšajte naše netradičné recepty!
Kakaové s ovocím a so smotanou
4 porcie
2 PL masla ● 100 g hladkej múky● 2 PL kakaa ● 2 PL cukru ● 300 ml mlieka ● 1 vajce ● 300 g hustej kyslej smotany● 2 PL práškového cukru ● 300 g drobného ovocia (čučoriedky, maliny) ● 1/2 ČL vanilkovej esencie ● 30 g bielej čokolády● med alebo javorový sirup na poliatie
Maslo rozpustíme. Do misy preosejeme múku a kakao. Pridáme cukor, mlieko a maslo a vymiešame hladké cesto. Zamiešame vajce a necháme 10 minút odležať. Na panvici rozpálime olej a opečieme na ňom palacinky z oboch strán dozlatista. Medzitým vymiešame smotanu s práškovým cukrom a vanilkovou esenciou. Zmesou naplníme palacinky, posypeme ovocím, ktorého polovicu sme rozmixovali, a nastrúhanou bielou čokoládou. Zavinieme a podávame pokvapkané javorovým sirupom alebo medom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 10 minút
Čas varenia: 10
Zdroj: shutterstock
Kakaové s ovocím a so smotanou
Pomarančové na arabský spôsob
6 porcií
7 pomarančov (červených)● 1 až 2 PL medu ● dreň z 1/2 vanilkového struku● 1/2 škorice ● 90 g masla● 3 vajcia ● 250 ml mlieka● 100 g hladkej múky ● štipka soli ● 1 PL ružovej vody● 1 až 2 ČL oleja ● 1 plátok želatíny ● 1 až 2 PL ouza (anízový likér) ● 1 vetvička tymianu ● 50 g marcipánu
Jeden pomaranč opláchneme horúcou vodou, osušíme a nastrúhame z neho 1 ČL kôry. Tento a ešte ďalšie 2 pomaranče ošúpeme tak, že úplne odstránime bielu šupku a vyrežeme z dužiny filety. Zvyšné 4 pomaranče odšťavíme. Šťavu z pomarančov spolu s medom privedieme do varu, pridáme vanilku a škoricu a varíme na miernom ohni asi 10 minút. Rozpustíme
50 g masla, pridáme vajcia, múku, mlieko, soľ, pomarančovú kôru a ružovú vodu a vymiešame hladké cesto. Precedíme cez sitko a necháme chvíľu odležať. Na panvici rozpálime maslo a upečieme asi 12 palaciniek. Želatínu namočíme do studenej vody. Nakrájame 40 g masla na menšie vločky. Želatínu vymačkáme a rozpustíme v ohriatej pomarančovej šťave. Zamiešame maslo a dochutíme ouzom. Z tymianu odtrhneme lístky a spolu s pomarančovými filetami zamiešame do pomarančového sirupu. Krátko povaríme. Palacinky naplníme pomarančovými filetami, posypeme nastrúhaným marcipánom a zvinieme do balíčkov. Ozdobíme kolieskami pomaranča a polejeme zvyšným pomarančovým sirupom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: shutterstock
Pomarančové na arabský spôsob
Mandľové s banánmi
4 porcie
NA PALACINKY: 90 g hladkej múky ● 30 g mletých mandlí ● 1/4 ČL prášku do pečiva ● 25 g hnedého cukru ● 2 PL repkového oleja ● 250 ml mandľového mlieka● olej na opekanie
NA PLNKU: 80 g hnedého cukru ● 200 ml mandľového mlieka ● 1/4 ČL mletej vanilky ● 2 banány ● mandľové lupienky a práškový cukor na posypanie
Na cesto dáme do misy múku, pomleté mandle, prášok do pečiva a cukor. Dobre premiešame. Pridáme olej, mandľové mlieko a vymiešame hladké cesto. Necháme 30 minút odstáť. Na panvici rozpálime trocha oleja a opečieme na ňom 4 palacinky z pripraveného cesta. Dáme bokom. Na plnku skaramelizujeme cukor dozlatista, prilejeme polovicu mandľového mlieka, krátko povaríme, kým sa karamel nerozpustí, a potom prilejeme zvyšok mlieka a vsypeme vanilku. Varíme, kým nám nevznikne krémové karamelové mlieko. Vmiešame banány nakrájané na kolieska a privedieme do varu. Palacinky naplníme banánmi s karamelovým mliekom, preložíme a posypeme cukrom a mandľovými lupienkami. Môžeme ozdobiť kolieskami čerstvého banánu.
Čas prípravy: 10 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Mandľové s banánmi
Pohánkové s mangom a citrónom
4 porcie
75 g hladkej pohánkovej múky● 200 ml mlieka ● 2 vajcia ● štipka soli● 1 ČL + 4 PL cukru ● 1 zrelé mango● 1 citrón ● maslo ● 4 PL sýtenej minerálnej vody ● 250 g nízkotučného tvarohu ● 1 balíček vanilínového cukru● 150 g smotany na šľahanie ● kokosové lupienky na posypanie
Múku, mlieko, vajcia, štipku soli a 1 ČL cukru vymiešame na hladké cesto, ktoré necháme 15 minút odležať. Mango ošúpeme, oddelíme dužinu od kôstky a nakrájame na kocky. Z citróna vytlačíme šťavu. Mango rozmixujeme s polovicou citrónovej šťavy a 1 PL cukru na hladké pyré. Do cesta vmiešame minerálnu vodu. Na panvici rozpálime olej a opečieme na ňom z cesta
4 palacinky. Necháme vychladnúť. V miske vymiešame tvaroh, zvyšok citrónovej šťavy, 3 PL cukru a vanilínový cukor na hladkú zmes. Smotanu vyšľaháme dotuha a vmiešame do krému. Palacinky naplníme krémom a zavinieme. Pokvapkáme zvyšným krémom, polejeme mangovým pyré a posypeme kokosovými lupienkami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 15 minút
Čas opekania: 5 minút
Zdroj: shutterstock
Pohánkové s mangom a citrónom
Tiramisu palacinková torta
6 porcií
NA PALACINKY: 210 g hladkej múky● 50 g krupicového cukru ● 1/4 ČL soli● 4 vajcia ● 4 žĺtky ● 120 g masla● 480 ml mlieka ● olej na opekanie
NA PLNKU: 750 g mascarpone● 200 g smotanového syra● 190 g práškového cukru ● 1 ČL instantného espresa ● 3 až 4 PL amareta● 50 g kakaa na posypanie
Maslo dáme rozpustiť a necháme vychladnúť. V mise zmiešame múku s cukrom a so soľou. Vymiešame vajcia so žĺtkami a pridáme k múčnej zmesi. Zmiešame. Za stáleho miešania prilievame rozpustené maslo a potom aj mlieko, až kým nám nevznikne hladké a hustejšie cesto. Necháme 30 až 45 minút odležať. Na panvici rozpálime olej a upečieme na ňom z cesta 15 až 18 palaciniek z oboch strán. Necháme vychladnúť a dáme aspoň na 1 hodinu odstáť do chladničky. Na vzdušný krém vymiešame mascarpone so smotanovým syrom. Vmiešame práškový cukor a kávový prášok. Nakoniec vmiešame amareto. Dáme na 30 minút do chladničky. Potom každú palacinku potrieme časťou krému a poukladáme na seba. Vrch ozdobíme pomocou cukrárskeho vrecka zvyškom krému a dáme znova na 30 minút do chladničky. Pred podávaním posypeme kakaom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 45 minút
Čas varenia: 15 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Zdroj: shutterstock
Tiramisu palacinková torta