Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

5 EXTRA receptov na palacinky, aké ste ešte určite nepiekli: Ten posledný tip je božský... MŇAM

Tiramisu palacinková torta

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Máloktorý dezert je taký obľúbený ako tenučké kolieska jemného cesta plnené samými dobrotami. A hotové sú raz-dva. Vyskúšajte naše netradičné recepty!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Keď zhrešiť, tak s touto super mňamkou: Americké palacinky skvelo vyzerajú a ešte lepšie chutia

    Kakaové s ovocím a so smotanou

    4 porcie

    2 PL masla ● 100 g hladkej múky● 2 PL kakaa ● 2 PL cukru ● 300 ml mlieka ● 1 vajce ● 300 g hustej kyslej smotany● 2 PL práškového cukru ● 300 g drobného ovocia (čučoriedky, maliny) ● 1/2 ČL vanilkovej esencie ● 30 g bielej čokolády● med alebo javorový sirup na poliatie

    Maslo rozpustíme. Do misy preosejeme múku a kakao. Pridáme cukor, mlieko a maslo a vymiešame hladké cesto. Zamiešame vajce a necháme 10 minút odležať. Na panvici rozpálime olej a opečieme na ňom palacinky z oboch strán dozlatista. Medzitým vymiešame smotanu s práškovým cukrom a vanilkovou esenciou. Zmesou naplníme palacinky, posypeme ovocím, ktorého polovicu sme rozmixovali, a nastrúhanou bielou čokoládou. Zavinieme a podávame pokvapkané javorovým sirupom alebo medom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas odležania: 10 minút
    Čas varenia: 10

    Zdroj: shutterstock

    Kakaové s ovocím a so smotanou

    Pomarančové na arabský spôsob

    6 porcií

    7 pomarančov (červených)● 1 až 2 PL medu ● dreň z 1/2 vanilkového struku● 1/2 škorice ● 90 g masla● 3 vajcia ● 250 ml mlieka● 100 g hladkej múky ● štipka soli ● 1 PL ružovej vody● 1 až 2 ČL oleja ● 1 plátok želatíny ● 1 až 2 PL ouza (anízový likér) ● 1 vetvička tymianu ● 50 g marcipánu

    Jeden pomaranč opláchneme horúcou vodou, osušíme a nastrúhame z neho 1 ČL kôry. Tento a ešte ďalšie 2 pomaranče ošúpeme tak, že úplne odstránime bielu šupku a vyrežeme z dužiny filety. Zvyšné 4 pomaranče odšťavíme. Šťavu z pomarančov spolu s medom privedieme do varu, pridáme vanilku a škoricu a varíme na miernom ohni asi 10 minút. Rozpustíme
    50 g masla, pridáme vajcia, múku, mlieko, soľ, pomarančovú kôru a ružovú vodu a vymiešame hladké cesto. Precedíme cez sitko a necháme chvíľu odležať. Na panvici rozpálime maslo a upečieme asi 12 palaciniek. Želatínu namočíme do studenej vody. Nakrájame 40 g masla na menšie vločky. Želatínu vymačkáme a rozpustíme v ohriatej pomarančovej šťave. Zamiešame maslo a dochutíme ouzom. Z tymianu odtrhneme lístky a spolu s pomarančovými filetami zamiešame do pomarančového sirupu. Krátko povaríme. Palacinky naplníme pomarančovými filetami, posypeme nastrúhaným marcipánom a zvinieme do balíčkov. Ozdobíme kolieskami pomaranča a polejeme zvyšným pomarančovým sirupom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: shutterstock

    Pomarančové na arabský spôsob

    Mandľové s banánmi

    4 porcie

    NA PALACINKY: 90 g hladkej múky ● 30 g mletých mandlí ● 1/4 ČL prášku do pečiva ● 25 g hnedého cukru ● 2 PL repkového oleja ● 250 ml mandľového mlieka● olej na opekanie

    NA PLNKU: 80 g hnedého cukru ● 200 ml mandľového mlieka ● 1/4 ČL mletej vanilky ● 2 banány ● mandľové lupienky a práškový cukor na posypanie

    Na cesto dáme do misy múku, pomleté mandle, prášok do pečiva a cukor. Dobre premiešame. Pridáme olej, mandľové mlieko a vymiešame hladké cesto. Necháme 30 minút odstáť. Na panvici rozpálime trocha oleja a opečieme na ňom 4 palacinky z pripraveného cesta. Dáme bokom. Na plnku skaramelizujeme cukor dozlatista, prilejeme polovicu mandľového mlieka, krátko povaríme, kým sa karamel nerozpustí, a potom prilejeme zvyšok mlieka a vsypeme vanilku. Varíme, kým nám nevznikne krémové karamelové mlieko. Vmiešame banány nakrájané na kolieska a privedieme do varu. Palacinky naplníme banánmi s karamelovým mliekom, preložíme a posypeme cukrom a mandľovými lupienkami. Môžeme ozdobiť kolieskami čerstvého banánu.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas odležania: 30 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: shutterstock

    Mandľové s banánmi

    Pohánkové s mangom a citrónom

    4 porcie

    75 g hladkej pohánkovej múky● 200 ml mlieka ● 2 vajcia ● štipka soli● 1 ČL + 4 PL cukru ● 1 zrelé mango● 1 citrón ● maslo ● 4 PL sýtenej minerálnej vody ● 250 g nízkotučného tvarohu ● 1 balíček vanilínového cukru● 150 g smotany na šľahanie ● kokosové lupienky na posypanie

    Múku, mlieko, vajcia, štipku soli a 1 ČL cukru vymiešame na hladké cesto, ktoré necháme 15 minút odležať. Mango ošúpeme, oddelíme dužinu od kôstky a nakrájame na kocky. Z citróna vytlačíme šťavu. Mango rozmixujeme s polovicou citrónovej šťavy a 1 PL cukru na hladké pyré. Do cesta vmiešame minerálnu vodu. Na panvici rozpálime olej a opečieme na ňom z cesta
    4 palacinky. Necháme vychladnúť. V miske vymiešame tvaroh, zvyšok citrónovej šťavy, 3 PL cukru a vanilínový cukor na hladkú zmes. Smotanu vyšľaháme dotuha a vmiešame do krému. Palacinky naplníme krémom a zavinieme. Pokvapkáme zvyšným krémom, polejeme mangovým pyré a posypeme kokosovými lupienkami.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas odležania: 15 minút
    Čas opekania: 5 minút

    Zdroj: shutterstock

    Pohánkové s mangom a citrónom

    Tiramisu palacinková torta

    6 porcií

    NA PALACINKY: 210 g hladkej múky● 50 g krupicového cukru ● 1/4 ČL soli● 4 vajcia ● 4 žĺtky ● 120 g masla● 480 ml mlieka ● olej na opekanie

    NA PLNKU: 750 g mascarpone● 200 g smotanového syra● 190 g práškového cukru ● 1 ČL instantného espresa ● 3 až 4 PL amareta● 50 g kakaa na posypanie

    Maslo dáme rozpustiť a necháme vychladnúť. V mise zmiešame múku s cukrom a so soľou. Vymiešame vajcia so žĺtkami a pridáme k múčnej zmesi. Zmiešame. Za stáleho miešania prilievame rozpustené maslo a potom aj mlieko, až kým nám nevznikne hladké a hustejšie cesto. Necháme 30 až 45 minút odležať. Na panvici rozpálime olej a upečieme na ňom z cesta 15 až 18 palaciniek z oboch strán. Necháme vychladnúť a dáme aspoň na 1 hodinu odstáť do chladničky. Na vzdušný krém vymiešame mascarpone so smotanovým syrom. Vmiešame práškový cukor a kávový prášok. Nakoniec vmiešame amareto. Dáme na 30 minút do chladničky. Potom každú palacinku potrieme časťou krému a poukladáme na seba. Vrch ozdobíme pomocou cukrárskeho vrecka zvyškom krému a dáme znova na 30 minút do chladničky. Pred podávaním posypeme kakaom.

     

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas odležania: 45 minút
    Čas varenia: 15 minút
    Čas chladenia: 1 hodina

    Zdroj: shutterstock

    Tiramisu palacinková torta

     

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.