5 fantastických nápadov na pikantné cestovinové jedlá
6. 3. 2011, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:52)

Zdroj: archív
Milujete pikantné jedlá a nedáte dopustiť na cestoviny? V tom prípade budú tieto recepty pre vás. Vyskúšajte jeden z jedinečných nápadov.
Rezance so šampiňónmi
Očistíme 500 g šampiňónov a nakrájame na plátky. Ošúpeme 2 strúčiky cesnaku a 1 cibuľu a nakrájame nadrobno. Uvaríme 400 g širokých rezancov. V panvici roztopíme 2 PL masla a dosklovita v ňom opražíme cibuľu. Pridáme cesnak, premiešame a prisypeme šampiňóny. Smažíme asi 5 minút. Okoreníme 2 ČL mletej štipľavej papriky. Podlejeme 250 ml zeleninového vývaru a omáčku necháme zhustnúť na polovičné množstvo. Zjemníme 125 ml kyslej smotany, osolíme, okoreníme a dochutíme 2 PL citrónovej šťavy. Opláchneme 1 viazaničku petržlenovej vňate, osušímea nadrobno nasekáme. Polovicu primiešame do omáčky. Rezance prelejeme omáčkou a posypeme zvyšnou petržlenovou vňaťou.
Rezance s kuracím ragú na paprike
Na štvrtiny nakrájame 1 červenú a 1 zelenú papriku, očistíme, umyjeme a osušíme. Položíme ju na plech vonkajšou stranou nahor a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Keď sa na povrchu vytvoria pľuzgiere, papriku vyberieme, necháme vychladnúť, šupku stiahneme a dužinu nadrobno nakrájame. Opláchneme 1 viazaničku trebuľky (alebo petržlenovej vňate), osušíme a lístky otrháme. Umyjeme 350 g kuracích pŕs, osušíme a nakrájame na plátky hrubé asi 2 cm. Kuracie mäso opečieme sprudka z každej strany asi 2 minúty v 2 PL oleja. V panvici roztopíme 20 g masla, pridáme pokrájanú papriku, krátko opražíme a podlejeme 125 ml hydinového vývaru. Ošúpeme 1 strúčik cesnaku a prelisujeme ho do mäsa. Pridáme 2 ČL mletej papriky, 1 ČL provensalského korenia a bez pokrievky ešte 2 minúty povaríme. Uvaríme 400 g širokých rezancov a zahorúca ich s 30 g strúhaného parmezánu a kuracím mäsom vmiešame do omáčky. Osolíme a ochutíme kajenským korením. Posypeme nasekanou trebuľkou (petržlenovou vňaťou) a 20 g strúhaného parmezánu.
Špagetíny so špenátom
Očistíme 300 g čerstvého špenátu, dobre ho premyjeme a osušíme. Očistíme 3 červené papričky čili, prekrojíme na polovice, zbavíme jadier, umyjeme a dužinu pokrájame nadrobno. Ošúpeme 4 strúčiky cesnaku a pokrájame nadrobno. V panvici rozpálime 150 ml olivového oleja a opražíme v ňom pokrájané papričky. Pridáme cesnak a opražíme dosklovita. Vsypeme 50 g sezamových semienok a pražíme asi 2 minúty. Nakoniec pridáme špenát a necháme ho spariť. Uvaríme 400 g špagetín (tenkých špagiet), premiešame ich so špenátom, osolíme a okoreníme.
Makaróny s paradajkami a kaparami
Očistíme 4 červené papričky čili, prepolíme, zbavíme jadierok, umyjeme a nakrájame nadrobno. Ošúpeme 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku a nakrájame nadrobno. V panvici rozpálime 3 PL arašidového a 1 PL čili oleja, opražíme v ňom čili, cibuľu, cesnak a 2 PL nasekaných byliniek (napr. rozmarínu, šalvie, bazalky). Keď cibuľa zosklovatie, pridáme 200 g olúpaných paradajok z konzervy aj so šťavou, osolíme a ochutíme kajenským korením. Podlejeme 500 ml zeleninového vývaru, 5 PL červenej hroznovej šťavy a 1 PL jablčného octu, pridáme 2 PL kapár a dusíme na miernom ohni asi 10 minút. Zmes zjemníme 3 PL kyslej smotany a dochutíme omáčkou čili. Omáčkou prelejeme 450 g uvarených makarónov.
Tagliatelle s pestom
Opláchneme 1 viazaničku petržlenovej vňate a 1 viazaničku bazalky, osušíme, lístky otrháme a najemno nasekáme. Ošúpeme 2 strúčiky cesnaku a s bylinkami aj mandľami rozmixujeme v mixéri. Pridáme 2 PL strúhaného syra (pecorino), 2 PL oleja, rozdrvenú 1/2 sušenej papričky čili a premixujeme. Pesto zalejeme 125 ml vývaru a osolíme. Uvaríme 400 g cestovín tagliatelle, scedíme, pričom asi 100 ml vody zachytíme. Do cestovín vmiešame pesto. Ak je príliš suché, pridáme trochu vody z cestovín.