Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

S 5 fantastickými koláčmi z jabĺk budete hviezdou kuchyne: Rodina sa ich nebude vedieť dojesť!

Jablkové minikoláče

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Toto ovocie patrí k najzdravším vôbec a koláče z neho sú famózne. Tak neváhajte a vyskúšajte aj niektorý z tých našich.

Jablkové rezy s penou

16 kúskov

Potrebujeme: 200 g masla ● 200 g práškového cukru ● 6 žĺtkov ● 200 g polohrubej múky ● 150 g mletých orechov

Plnka: 1 kg jabĺk ● 2 ČL škorice ● 3 PL citrónovej šťavy

Pena: 6 bielkov ● 200 g kryštálového cukru ● 150 g mletých orechov

Postup: Maslo vymiešame s cukrom, postupne pridáme žĺtky, múku a orechy. Cesto rozotrieme na plech a pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Jablká očistíme a postrúhame. Premiešame so škoricou a s citrónovou šťavou. Udusíme domäkka a rozotrieme na predpečené cesto. Bielky s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, zľahka primiešame orechy a navrstvíme na jablká. Dopekáme ešte približne 15 minút a pred podávaním necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 25 minút

Zdroj: Dušan Křístek

Jablkové rezy s penou

Kolieska v škoricovom župane

4 porcie

Potrebujeme: 5 jabĺk ● trocha citrónovej šťavy ● 250 g hladkej múky● 2 ČL prášku do pečiva ● 2 PL krupicového cukru ● štipka soli ● 1/2 ČL škorice ● 2 vajcia ● 250 ml mlieka ● olej na vyprážanie ● práškový cukor na posypanie

Postup: V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, cukor, soľ a škoricu. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vymiešame s mliekom a pridáme do múčnej zmesi. Vymiešame hladké cesto a necháme 30 minút odležať. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne zapracujeme do cesta. Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovník a nakrájame na kolieska hrubé 7 mm. Pokvapkáme malým množstvom citrónovej šťavy.
V hlbšej panvici rozhorúčime olej na teplotu asi 170 °C. Jablká namočíme do cesta tak, aby ich celé obalilo, a vložíme do horúceho oleja. Vyprážame asi 5 minút dozlatista, vyberieme a papierovou utierkou vysajeme prebytočný tuk. Ihneď posypeme práškovým cukrom a podávame.

Čas prípravy: 20 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas vyprážania: 5 minút/1 kus

Zdroj: Shutterstock

Kolieska v škoricovom župane

Šťavnatá bábovka s polevou

16 kúskov

Potrebujeme: 125 g masla ● 125 g krupicového cukru ● dreň z 1 vanilky ● 3 vajcia ● štipka soli ● 300 g hladkej múky ● 9 g prášku do pečiva ● 4 PL jablkovej šťavy ● 1/2 ČL škorice ● 250 g jabĺk ● 2 PL umu
Poleva: 250 g práškového cukru ● 3 až 4 PL mlieka
Postup: Rúru predhrejeme na 180 °C a formu na bábovku vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Maslo vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovou dreňou dokrémova. Po jednom zašľaháme aj vajcia. V mise zmiešame múku, soľ, škoricu a prášok do pečiva a preosejeme k maslovej zmesi. Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovník a nakrájame na malé kocky. Spolu s jablkovou šťavou a umom zamiešame do cesta. Nalejeme do formy a pečieme 50 až 60 minút dozlatista. Vyberieme, necháme 10 minút odstáť a vyklopíme. Necháme úplne vychladnúť. Vymiešame suroviny na polevu
a bábovku ňou polejeme.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 60 minút

Zdroj: Shutterstock

Šťavnatá bábovka s polevou

Jablkové minikoláče

6 kúskov
Potrebujeme: 250 g tvarohu ● 125 g studeného masla ● 250 g hladkej múky ● 1 ČL soli

Plnka: 4 jablká ● 5 PL vody ● 2 PL masla ● 2 ČL škorice ● štipka muškátového orieška ● 4 PL trstinového cukru ● 2 ČL škrobovej múčky
Okrem toho: 1 vajce ● 3 PL trstinového cukru
Postup: Do misy dáme múku, pridáme nastrúhané maslo, tvaroh a soľ. Vypracujeme hladké cesto. Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske na veľkosť 35 x 35 cm. Pravú stranu preklopíme dovnútra, rovnako aj ľavú stranu, spodnú stranu preklopíme hore, vrchnú stranu dolu a opäť vyvaľkáme na veľkosť 35 x 35 cm. Proces zopakujeme. Cesto prekryjeme potravinárskou fóliou a dáme aspoň na 30 minút, ale najlepšie na noc, do chladničky. Na plnku ošúpeme jablká, odstránime jadrovníky a nakrájame na kocky veľké asi 1 cm. Do hrnca dáme vodu, maslo a cukor a necháme rozpustiť. Pridáme jablká a na strednom ohni dusíme asi 5 minút. Zamiešame korenie. V pohári vymiešame škrobovú múčku s 2 PL vody a zamiešame do jabĺk. Keď zmes zhustne, stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Rúru predhrejeme na 180 °C. Malé tartletové formičky vytrieme maslom a vysypeme múkou. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 až 4 mm a vykrojíme kolieska o niečo väčšie ako formičky. Vložíme do pripravených formičiek a naplníme jablkovou plnkou. Zo zvyšného cesta vyrežeme pásy, ktoré poukladáme na plnku v tvare mriežky. Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme trstinovým cukrom a pečieme asi 40 minút dozlatista.

Čas prípravy: 40 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút

Zdroj: Shutterstock

Jablkové minikoláče

Mandľový koláč

12 kúskov

Potrebujeme: 600 g jabĺk ● 4 vajcia ● 100 g krupicového cukru ● 125 g hladkej múky ● 2 ČL prášku do pečiva

Okrem toho: 50 g masla ● 50 g krupicového cukru ● 2 PL smotany na šľahanie ● 100 g mandľových lupienkov
Postup: Rúru predhrejeme na 200 °C. Jablká očistíme, ošúpeme, vykrojíme jadrovník a nakrájame na malé kúsky. V mise vyšľaháme vajcia s cukrom a postupne zamiešame múku a prášok do pečiva. Zapracujeme jablká a cesto nalejeme do okrúhlej formy vytretej maslom. Pečieme 30 minút. Medzitým ohrejeme v hrnčeku maslo, cukor, smotanu a mandle a nalejeme na koláč. Pečieme pri teplote 220 °C ešte 10 minút. Vyberieme a necháme cez noc odstáť.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 40 minút

Zdroj: Shutterstock

Mandľový koláč

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.