Jablková torta s karamelom a orechmi

12 kúskov

170 g masla ● 300 g práškového cukru ● 180 g kyslej smotany ● 3 vajcia ● 1 ČL vanilky ● 175 g mletých vlašských orechov + orechy na ozdobu ● 175 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1 ČL škorice ● 1/2 ČL mletého klinčeka ● štipka soli ● 180 ml jablkového pyré

NA KARAMEL: 300 g jemného kryštálového cukru ● 75 ml vody ● 125 g masla ● 180 ml smotany na šľahanie

NA KRÉM: 500 g mascarpone ● časť hotového karamelu ● cukor alebo med na dochutenie

NA OCHUTENÉ JABLKÁ: 3 jablká ● 2 PL cukru ● 1 ČL škorice ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 PL masla

Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do peny. Pridáme kyslú smotanu a postupne aj žĺtky a vanilku. V druhej miske zamiešame vlašské orechy pomleté najemno s preosiatou múkou, pridáme prášok do pečiva, škoricu, klinček a štipku soli. Postupne a na striedačku do maslovej peny primiešame zmes múky a orechov a jablkové pyré. Z troch bielkov a zo štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho primiešame do cesta. Dno tortovej formy s priemerom 23 cm vyložíme papierom na pečenie a vytrieme maslom. Vlejeme cesto, zarovnáme a pečieme pri teplote 170 °C asi 50 minút. Upečený korpus vytiahneme a necháme trocha vychladnúť. Potom ho vyberieme z formy a necháme vychladnúť úplne, pokojne aj cez noc. Spravíme karamel. V hrnci s hrubým dnom varíme cukor s vodou, až kým nebude mať hnedú, karamelovú farbu. Nemiešame, iba jemne krúžime hrncom. Odstavíme, pridáme maslo a necháme rozpustiť. Stále krúžime hrncom. Prilejeme smotanu a ešte chvíľu povaríme. Karamelovú omáčku potom scedíme a necháme vychladnúť. Urobíme krém. Zamiešame mascarpone s polovicou vychladnutej karamelovej omáčky a ešte dosladíme cukrom, prípadne medom. Jablká rozkrojíme na mesiačiky, zbavíme jadierok a nakrájame na menšie kúsky. Zmiešame ich s cukrom, so škoricou a s citrónovou šťavou. Na panvici rozohrejeme maslo, pridáme ochutené jablká a varíme ich, kým nezmäknú. Necháme vychladnúť. Potom korpus rozkrojíme na 2 časti, spodný diel natrieme polovicou karamelového krému, prikryjeme horným dielom korpusu a navrch navrstvíme zvyšnú časť krému. Obložíme uvarenými a vychladnutými jablkami a prelejeme karamelovou omáčkou.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 50 minút

Náš tip
Povrch posypte orechovým krokantom, ktorý ľahko vyrobíte z orechov a cukru.

Jablková torta s karamelom a orechmi
Jablková torta s karamelom a orechmi
Zdroj: archív Dobré jedlo

Jablkové pité

12 kúskov

400 g hladkej múky ● 250 g masla ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 150 g práškového cukru ● 2 vajcia

NA PLNKU: 1 kg očistených a nastrúhaných jabĺk ● 1 balíček vanilkového cukru ● mletá škorica ● práškový cukor na posypanie

Zmiešame múku, maslo, prášok do pečiva, práškový cukor, vajcia a vytvoríme hladké cesto. Dáme ho aspoň na hodinu zachladiť do chladničky. Cesto rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme na veľkosť plechu (39 x 26 cm), ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Na papier dáme prvý plát cesta, rovnomerne naň rozprestrieme jablká nastrúhané nahrubo, posypeme vanilkovým cukrom a škoricou. Prikryjeme druhým plátom cesta, popicháme vidličkou a dáme piecť pri 200 °C na 30 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 60 minút
Čas pečenia: 30 minút

Skúste jablká najprv očistiť, nakrájať na kocky a spolu s cukrom udusiť. Potom ich stačÍ Už len roztlačiť a naniesť na cesto. ušetríte si strúhanie.

Jablkové pité
Jablkové pité
Zdroj: archív Dobré jedlo

Jablká v župane

6 kúskov

6 stredne veľkých jabĺk ● 2 PL slivkového lekváru ● 2 PL nasekaných mandlí ● 2 PL brusníc nasekaných nahrubo ● 1/2 ČL mletej škorice ● 2 PL trstinového cukru ● 400 g lístkového cesta ● 1 vajce na potretie

Jablká ošúpeme a vyrežeme jadrovník tak, aby vznikla priehlbina, do ktorej potom dáme náplň. Lekvár zmiešame s mandľami, brusnicami a so škoricou. Jablká obalíme v cukre a naplníme lekvárovou zmesou. Lístkové cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 2 mm a nakrájame ho na 1,5 cm pásiky. Každý pásik potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby sa mohol prilepiť. Na koniec pásika posadíme jabĺčko a postupne ho obtočíme až po vrch. Keď budeme mať pásiky kratšie, jednoducho ich nadpojíme a pokračujeme v obtáčaní jabĺčka. Nakoniec celé jablko potrieme vajíčkom. Položíme ich do pekáča tak, aby každé jablko malo okolo seba miesto, keďže cesto trochu narastie. Pekáč s jablkami prikryjeme alobalom a pečieme pri 180 °C asi 25 minút. Po uplynutí tohto času pekáč odokryjeme a pečieme ďalších 20 až 25 minút dozlatista.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 50 minút

Náš tip
Náplň do jabĺk môžete vyrobiť aj z tvarohu, cukru, zo žĺtka a z hrozienok. Mňam!

Jablká v župane
Jablká v župane
Zdroj: archív Dobré jedlo

Jablkový mrežovník

8 kúskov

150 g hladkej celozrnnej špaldovej múky ● 150 g hladkej múky ● 200 g masla ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 1 vajce ● 100 g práškového cukru ● štipka soli

NA PLNKU: 1,2 kg očistených jabĺk ● 50 g hrozienok ● 50 g vlašských orechov nasekaných nahrubo ● med ● 50 g trstinového cukru ● 1/2 ČL mletej škorice

Z múky, masla, prášku do pečiva, vajíčka, zo štipky soli a z cukru vymiesime hladké cesto, rozdelíme ho na tretiny a uložíme na hodinu do chladničky vychladiť. Jablká nakrájame na menšie kúsky, zmiešame s hrozienkami, orechmi, cukrom a so škoricou. Rúru vyhrejeme na 170 °C. Prvú tretinu cesta rozvaľkáme do kruhu a dáme na dno tortovej formy (s priemerom 18 cm) pokrytej papierom na pečenie. Druhú tretinu cesta rozvaľkáme na dlhý obdĺžnik a vyložíme ním boky formy. Do takto pripravenej formy nasypeme jablkovú zmes. Zo zvyšnej tretiny pripravíme mriežku, ktorou jablká zakryjeme. Pečieme hodinu. Po vytiahnutí potrieme ešte teplý koláč medom a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 35 minút
Čas chladenia: 60 minút
Čas pečenia: 60 minút

Jablkový mrežovník
Jablkový mrežovník
Zdroj: archív Dobré jedlo

Jablkovo-karamelový cheesecake

8 kúskov

150 g maslových kakaových sušienok ● 40 g rozpusteného masla ● hrsť lieskových orieškov

NA PLNKU: 250 g jemného tučného tvarohu ● 100 g práškového cukru ● 1 ČL pomarančovej kôry ● 2 PL pomarančovej šťavy ● 250 g kyslej smotany ● 4 vajcia

NA OZDOBU: 2 stredne veľké jablká ● 1 PL masla ● 1 PL javorového sirupu

NA KARAMELOVÚ POLEVU: 120 g kryštálového cukru ● 100 ml smotany na šľahanie

Sušienky spolu s orieškami rozsekáme, zmiešame s maslom a natlačíme do tortovej formy (s priemerom 18 cm) vyloženej papierom na pečenie tak, aby sme po bokoch vytvorili aspoň dvojcentimetrový okraj. Pečieme 10 minút v rúre zohriatej na 180 °C, vyberieme a necháme vychladnúť. Na náplň vymiešame tvaroh, cukor, pomarančovú kôru, šťavu a kyslú smotanu. Nakoniec po jednom zamiešame vajíčka. Tortovú formu so sušienkami obalíme zospodu a po bokoch alobalom. Položíme ju na hlbší plech do tretiny výšky tortovej formy naplnený vriacou vodou. Tvarohovú náplň vlejeme na predpečený sušienkový korpus a pečieme pri 160 °C asi 1 hodinu. Po dopečení rúru vypneme, pootvoríme dvierka a necháme v nej cheesecake ešte 20 minút dôjsť. Potom ho vyberieme a necháme celkom vychladnúť, najlepšie cez noc v chladničke. V rozohriatej panvici rozpustíme maslo, prisypeme očistené jablká nakrájané na štvrtky a polejeme javorovým sirupom. Jablká jemne orestujeme tak, aby na povrchu zmäkli, ale vnútri ostali ešte pevné. Necháme vychladnúť. V hrnci so silným dnom alebo na panvici pripravíme karamelovú polevu. Roztopíme v nej cukor. Zvlášť zohrejeme sladkú smotanu. Keď sa cukor úplne rozpustí a získa zlatú farbu, vlejeme doň smotanu. Necháme prevrieť a odstavíme. Na vychladnutý cheesecake poukladáme kôpky orestovaných jabĺčok a polejeme karamelovou polevou.

Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 70 minút
Čas chladenia: 8 hodín

Jablkovo-karamelový cheesecake
Jablkovo-karamelový cheesecake
Zdroj: archív Dobré jedlo