Reklama

5 jarných tipov na SLANÉ koláče: Veľa zeleniny, dokonca s mäsom... To bude úplne iný obed! WOW

Špenátové mafiny s fetou

Zdroj: shutterstock, gettyimages

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak ste doteraz považovali pečenie koláčov za čisto sladkú záležitosť, je čas to zmeniť. Chrumkavé cesto, zeleninová alebo mäsová plnka – je to dobrota, ktorú si zamilujete.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Čakáte návštevu? Tento výborný slaný koláč si zamiluje každý hosť: Zvládne ho aj začiatočník!

    Zeleninový kiš s mäsom

    4 porcie

    1 hrnček hladkej múky ● 60 g masla ● 1 plát kuracích pŕs ● 100 g sušených paradajok● 50 g cherry paradajok ● 50 g šampiňónov● 1/4 póru ● 80 g syra ● 2 vajcia ● 1 hrnček kyslej smotany ● 1/2 hrnčeka mlieka ● soľ● mleté čierne korenie

    Do misy preosejeme múku, pridáme maslo a vypracujeme mrveničku. Opatrne pridávame vodu, kým nám nevznikne pevné a celistvé cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme na 20 minút do chladničky. Plát kuracích pŕs nakrájame na malé kocky, osolíme, okoreníme a opečieme na troche oleja. Necháme vychladnúť. Paradajky, pór a šampiňóny nakrájame na menšie kúsky. Cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu a preložíme do pripravenej formy. Vytvoríme okraje. Na cesto dáme papier na pečenie a zaťažíme suchou strukovinou. Pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Smotanu vymiešame s mliekom a vajcami, dochutíme soľou a korením. Z cesta odstránime papier aj strukovinu a nasypeme naň zeleninu spolu s kuracím mäsom. Posypeme nastrúhaným syrom a zalejeme smotanovou zmesou. Pečieme asi 30 minút, kým vajcová zmes nestuhne. Vyberieme a necháme trocha vychladnúť. Až potom nakrájame.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas chladenia: 20 minút

    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: shutterstock, gettyimages

    Zeleninový kiš s mäsom

    Bylinková focaccia

    6 kúskov

    500 g hladkej múky● 1 balíček sušeného droždia ● soľ ● 9 PL oleja ● 1 PL medu ● 3 vetvičky tymianu● 3 vetvičky rozmarínu● 3 vetvičky šalvie ● 1 žĺtok● 1 PL hrubozrnnej soli● bylinky na ozdobu

    Múku zmiešame s droždím a 1 ČL soli. Pridáme 5 PL oleja, med a 250 ml teplej vody. Vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút. Bylinky zatiaľ opláchneme, vytrasieme z nich vodu a lístky nasekáme. Zmiešame so zvyšným olejom. Cesto rozpolíme a obe polovice vyvaľkáme na rovnako veľké obdĺžniky. Jeden plát potrieme bylinkovým olejom, pričom okraje necháme suché. Prikryjeme druhým plátom cesta a okraje k sebe pritlačíme. Do cesta prstami spravíme niekoľko jamiek. Focacciu prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme znova 30 minút kysnúť na teplom mieste. Rúru predhrejeme na 200 °C a do rúry vložíme čistú ohňovzdornú panvicu. Vykysnutú focacciu vložíme do rúry. Do rozohriatej panvice vlejeme asi 150 ml vody a focacciu pečieme 15 minút. Žĺtok vymiešame s 2 PL vody a natrieme na focacciu. Ozdobíme bylinkami a posypeme hrubozrnnou soľou. Teplotu rúry znížime na 180 °C a koláč pečieme ešte asi 15 minút.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas kysnutia: 1 hodina
    Čas pečenia: 30 minút

    Mäsová štrúdľa

    4 porcie

    450 g hovädzieho mäsa ● 100 g cibule● 2 PL masla ● 50 ml smotany na šľahanie ● 2 PL nasekanej petržlenovej vňate● 1/2 strúčika cesnaku ● majorán● rozmarín ● štipka muškátového orieška● 2 vajcia ● 200 g lístkového cesta ● soľ● mleté čierne korenie

    Mäso nasekáme nadrobno alebo pomelieme. Cibuľu ošúpeme a nasekáme. Na panvici rozpálime maslo, pridáme cibuľu a opečieme dosklovita. Zamiešame mäso a krátko opekáme. Vlejeme smotanu a zamiešame. Necháme trocha zvariť. Vmiešame petržlenovú vňať a prelisovaný cesnak a dochutíme soľou, korením, majoránom, rozmarínom a muškátovým orieškom. Necháme vychladnúť a zamiešame vajce. Lístkové cesto rozvaľkáme a potrieme spolovice mäsovou zmesou, zrolujeme a okraje k sebe pritlačíme, aby nám pri pečení nevytiekla šťava. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme zvyšným vymiešaným vajcom. Pečieme pri teplote 185 °C asi 30 minút dozlatista. Podávame so zeleninovým šalátom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 15 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Špenátové mafiny s fetou

    12 kúskov

    150 g syra feta ● 75 g parmezánu ● 200 g čerstvého špenátu ● 25 g píniových orieškov ● 2 vajcia● 100 až 150 ml mlieka ● 60 ml repkového oleja● 250 g hladkej múky ● 2 ČL prášku do pečiva● 1 ČL soli ● štipka mletého čierneho korenia

    Rúru predhrejeme na 185 °C a formu na mafiny vyložíme papierovými košíčkami. Fetu nakrájame na malé kocky. Špenát opláchneme, vytrasieme z neho vodu a nahrubo nasekáme. Píniové oriešky opečieme na suchej panvici dozlatista. V miske vyšľaháme vajcia s mliekom a olejom dopenista. Vmiešame špenát a nastrúhaný parmezán. V druhej miske premiešame múku s práškom do pečiva, so soľou a s čiernym korením a vmiešame do vajcovej zmesi. Rovnako zamiešame aj fetu a píniové oriešky. Miešame len zľahka a kým sa cesto nespojí. Naplníme lyžicou papierové košíčky a pečieme 15 až 20 minút dozlatista.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: shutterstock, gettyimages

    Špenátové mafiny s fetou

    Cuketová galetka s ricottou

    4 porcie

    NA CESTO: 225 g hladkej múky● 125 g nízkotučného tvarohu● 5 PL slnečnicového oleja ● 1 vajce● 1 ČL soli ● 1/2 ČL prášku do pečiva

    NA PLNKU: 250 g syra ricotta● 30 g parmezánu ● soľ ● mleté čierne korenie ● 300 až 350 g cukety

    OKREM TOHO: 1 žĺtok ● 2 PL parmezánu ● 1 PL oleja ● sezam (biely a čierny)

    Všetky prísady na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme asi na 20 minút do chladničky. Rúru predhrejeme na 200 °C. Na plnku nastrúhame parmezán a zmiešame s ricottou. Dochutíme soľou a korením. Cuketu opláchneme a nakrájame na tenké kolieska. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenký kruh. Do stredu nanesieme syrovú zmes, pričom po obvode necháme asi 5 cm voľný okraj. Na zmes poukladáme cuketové kolieska a voľné okraje preložíme smerom do stredu tak, aby sčasti zakrývali plnku s cuketou. Cesto potrieme vymiešaným žĺtkom a posypeme sezamom. Cukety posypeme parmezánom a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme 35 až 45 minút. Vyberieme a necháme aspoň 10 minút odležať. Až potom podávame.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas chladenia: 20 minút
    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: shutterstock, gettyimages

    Cuketová galetka s ricottou

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.