5 jarných tipov na SLANÉ koláče: Veľa zeleniny, dokonca s mäsom... To bude úplne iný obed! WOW
22. 4. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 0:35)

Zdroj: shutterstock, gettyimages
Ak ste doteraz považovali pečenie koláčov za čisto sladkú záležitosť, je čas to zmeniť. Chrumkavé cesto, zeleninová alebo mäsová plnka – je to dobrota, ktorú si zamilujete.

Zeleninový kiš s mäsom
4 porcie
1 hrnček hladkej múky ● 60 g masla ● 1 plát kuracích pŕs ● 100 g sušených paradajok● 50 g cherry paradajok ● 50 g šampiňónov● 1/4 póru ● 80 g syra ● 2 vajcia ● 1 hrnček kyslej smotany ● 1/2 hrnčeka mlieka ● soľ● mleté čierne korenie
Do misy preosejeme múku, pridáme maslo a vypracujeme mrveničku. Opatrne pridávame vodu, kým nám nevznikne pevné a celistvé cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme na 20 minút do chladničky. Plát kuracích pŕs nakrájame na malé kocky, osolíme, okoreníme a opečieme na troche oleja. Necháme vychladnúť. Paradajky, pór a šampiňóny nakrájame na menšie kúsky. Cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu a preložíme do pripravenej formy. Vytvoríme okraje. Na cesto dáme papier na pečenie a zaťažíme suchou strukovinou. Pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Smotanu vymiešame s mliekom a vajcami, dochutíme soľou a korením. Z cesta odstránime papier aj strukovinu a nasypeme naň zeleninu spolu s kuracím mäsom. Posypeme nastrúhaným syrom a zalejeme smotanovou zmesou. Pečieme asi 30 minút, kým vajcová zmes nestuhne. Vyberieme a necháme trocha vychladnúť. Až potom nakrájame.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: shutterstock, gettyimages
Zeleninový kiš s mäsom
Bylinková focaccia
6 kúskov
500 g hladkej múky● 1 balíček sušeného droždia ● soľ ● 9 PL oleja ● 1 PL medu ● 3 vetvičky tymianu● 3 vetvičky rozmarínu● 3 vetvičky šalvie ● 1 žĺtok● 1 PL hrubozrnnej soli● bylinky na ozdobu
Múku zmiešame s droždím a 1 ČL soli. Pridáme 5 PL oleja, med a 250 ml teplej vody. Vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút. Bylinky zatiaľ opláchneme, vytrasieme z nich vodu a lístky nasekáme. Zmiešame so zvyšným olejom. Cesto rozpolíme a obe polovice vyvaľkáme na rovnako veľké obdĺžniky. Jeden plát potrieme bylinkovým olejom, pričom okraje necháme suché. Prikryjeme druhým plátom cesta a okraje k sebe pritlačíme. Do cesta prstami spravíme niekoľko jamiek. Focacciu prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme znova 30 minút kysnúť na teplom mieste. Rúru predhrejeme na 200 °C a do rúry vložíme čistú ohňovzdornú panvicu. Vykysnutú focacciu vložíme do rúry. Do rozohriatej panvice vlejeme asi 150 ml vody a focacciu pečieme 15 minút. Žĺtok vymiešame s 2 PL vody a natrieme na focacciu. Ozdobíme bylinkami a posypeme hrubozrnnou soľou. Teplotu rúry znížime na 180 °C a koláč pečieme ešte asi 15 minút.
Čas prípravy: 25 minút
Čas kysnutia: 1 hodina
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: shutterstock, gettyimages
Bylinková focaccia
Mäsová štrúdľa
4 porcie
450 g hovädzieho mäsa ● 100 g cibule● 2 PL masla ● 50 ml smotany na šľahanie ● 2 PL nasekanej petržlenovej vňate● 1/2 strúčika cesnaku ● majorán● rozmarín ● štipka muškátového orieška● 2 vajcia ● 200 g lístkového cesta ● soľ● mleté čierne korenie
Mäso nasekáme nadrobno alebo pomelieme. Cibuľu ošúpeme a nasekáme. Na panvici rozpálime maslo, pridáme cibuľu a opečieme dosklovita. Zamiešame mäso a krátko opekáme. Vlejeme smotanu a zamiešame. Necháme trocha zvariť. Vmiešame petržlenovú vňať a prelisovaný cesnak a dochutíme soľou, korením, majoránom, rozmarínom a muškátovým orieškom. Necháme vychladnúť a zamiešame vajce. Lístkové cesto rozvaľkáme a potrieme spolovice mäsovou zmesou, zrolujeme a okraje k sebe pritlačíme, aby nám pri pečení nevytiekla šťava. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme zvyšným vymiešaným vajcom. Pečieme pri teplote 185 °C asi 30 minút dozlatista. Podávame so zeleninovým šalátom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: shutterstock, gettyimages
Mäsová štrúdľa
Špenátové mafiny s fetou
12 kúskov
150 g syra feta ● 75 g parmezánu ● 200 g čerstvého špenátu ● 25 g píniových orieškov ● 2 vajcia● 100 až 150 ml mlieka ● 60 ml repkového oleja● 250 g hladkej múky ● 2 ČL prášku do pečiva● 1 ČL soli ● štipka mletého čierneho korenia
Rúru predhrejeme na 185 °C a formu na mafiny vyložíme papierovými košíčkami. Fetu nakrájame na malé kocky. Špenát opláchneme, vytrasieme z neho vodu a nahrubo nasekáme. Píniové oriešky opečieme na suchej panvici dozlatista. V miske vyšľaháme vajcia s mliekom a olejom dopenista. Vmiešame špenát a nastrúhaný parmezán. V druhej miske premiešame múku s práškom do pečiva, so soľou a s čiernym korením a vmiešame do vajcovej zmesi. Rovnako zamiešame aj fetu a píniové oriešky. Miešame len zľahka a kým sa cesto nespojí. Naplníme lyžicou papierové košíčky a pečieme 15 až 20 minút dozlatista.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock, gettyimages
Špenátové mafiny s fetou
Cuketová galetka s ricottou
4 porcie
NA CESTO: 225 g hladkej múky● 125 g nízkotučného tvarohu● 5 PL slnečnicového oleja ● 1 vajce● 1 ČL soli ● 1/2 ČL prášku do pečiva
NA PLNKU: 250 g syra ricotta● 30 g parmezánu ● soľ ● mleté čierne korenie ● 300 až 350 g cukety
OKREM TOHO: 1 žĺtok ● 2 PL parmezánu ● 1 PL oleja ● sezam (biely a čierny)
Všetky prísady na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme asi na 20 minút do chladničky. Rúru predhrejeme na 200 °C. Na plnku nastrúhame parmezán a zmiešame s ricottou. Dochutíme soľou a korením. Cuketu opláchneme a nakrájame na tenké kolieska. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenký kruh. Do stredu nanesieme syrovú zmes, pričom po obvode necháme asi 5 cm voľný okraj. Na zmes poukladáme cuketové kolieska a voľné okraje preložíme smerom do stredu tak, aby sčasti zakrývali plnku s cuketou. Cesto potrieme vymiešaným žĺtkom a posypeme sezamom. Cukety posypeme parmezánom a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme 35 až 45 minút. Vyberieme a necháme aspoň 10 minút odležať. Až potom podávame.
Čas prípravy: 15 minút
Čas chladenia: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: shutterstock, gettyimages
Cuketová galetka s ricottou