Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

OCH, tieto chrumkavé ovocné koláčiky ako z francúzskej cukrárne sa vám budú rozplývať na jazyku

Makové lodičky s mascarpone a černicami

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Spojeniu krehkého maslového cesta, krémovej plnky a osviežujúcej chuti ovocia sa nedá odolať. Naše chrumkavé koláčiky sa vám budú rozplývať na jazyku.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Krok za krokom: Čučoriedkové tartaletky z lístkového cesta a s tvarohovou plnkou

    Makové lodičky s mascarpone a černicami

    25 kúskov

    100 g masla ● 180 g hladkej múky ● 75 g práškového cukru ● 2 PL nemletého maku ● 1 žĺtok ● 1 PL studenej vody

    NA KRÉM: 125 g mascarpone ● 200 ml smotany na šľahanie ● 2 PL práškového cukru ● citrónová kôra z 1 citróna ● černice (môže byť aj iné drobné ovocie)

    Pripravíme korpus. Zmiešame maslo s múkou, práškovým cukrom a s makom, aby vznikla jemná mrvenička. Potom pridáme žĺtok a vodu a ešte raz všetko dobre vymiešame do kompaktného cesta. Z cesta vyformujeme placku, zabalíme ju do potravinárskej fólie a vložíme aspoň na pol hodiny do chladničky. Zo studeného cesta odkrajujeme rovnaké kúsky a vtláčame ich do pripravených formičiek. Cesto v nich popicháme vidličkou, aby sa pri pečení nerobili bublinky, a opäť dáme chladiť aspoň na 30 minút. Potom pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 12 minút. Necháme vychladnúť, aby sme formičky mohli chytiť do ruky a vyklopiť. Urobíme krém. Vyšľaháme mascarpone so šľahačkou do polotuha, pridáme cukor a kôru z citróna. Dobre premiešame. Nakoniec do krému jemne vmiešame nakrájané černice, ktoré ho zafarbia dofialova. Krémom naplníme malé korpusy, ozdobíme ich černicami alebo iným ovocím a podávame.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas chladenia: 1 hodina
    Čas pečenia: 12 minút

    Náš tip
    Do krému môžete použiť namiesto citróna limetkovú šťavu a krém dochutiť vaječným likérom.

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Makové lodičky s mascarpone a černicami

    Čokoládovo-malinový tart

    12 kúskov

    100 g masla ● 180 g hladkej múky ● 75 g práškového cukru ● 1 žĺtok ● 1 PL studenej vody

    NA MALINOVÚ VRSTVU: 3 plátky želatíny ● 350 g malín ● 3 až 4 PL medu

    NA ČOKOLÁDOVÚ VRSTVU: 250 ml smotany na šľahanie ● 2 PL medu ● 350 g čokolády (54 %) ● štipka soli ● maliny na ozdobu

    Na cesto zmiešame maslo s múkou a práškovým cukrom, aby vznikla jemná mrvenička. Potom pridáme žĺtok a vodu a ešte raz všetko dobre vymiešame do kompaktného cesta. Z cesta vyformujeme placku, zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme aspoň na pol hodiny do chladničky. Potom cesto vyvaľkáme a vložíme do tortovej formy. Poriadne ho popicháme vidličkou a opäť ho dáme chladiť aspoň na 30 minút. Vychladené cesto vložíme do rúry a pečieme asi 15 minút pri teplote 180 °C. Upečený korpus potom necháme dobre vychladnúť. Na malinovú vrstvu namočíme plátky želatíny do studenej vody a necháme aspoň 10 minút napučať. Maliny rozmixujeme a prepasírujeme, aby sme ich zbavili zrniečok. Pyré dosladíme medom podľa chuti, odlejeme z neho asi 100 ml a dáme do hrnčeka jemne zohriať. Pridáme doň vyžmýkanú želatínu a miešame, kým sa celkom nerozpustí. Želatínové pyré potom vmiešame do zvyšného pyré, nalejeme na vychladnutý korpus a dáme chladiť na 2 až 3 hodiny. Pripravíme čokoládovú vrstvu. Zohrejeme smotanu s medom, nesmie však vrieť. Odstavíme, pridáme čokoládu, štipku soli a miešame, kým sa čokoláda celkom nerozpustí – vznikne krásne jemná krémová hmota. Necháme ju trochu vychladnúť a potom nalejeme na malinovú vrstvu. Opäť dáme chladiť, aby aj čokoládová vrstva dobre stuhla, najlepšie na celú noc. Pred podávaním ozdobíme čerstvými malinami.

    Čas prípravy: 50 minút
    Čas chladenia: 1 hodina + noc
    Čas pečenia: 15 minút

    Náš tip
    Do krému pokojne pridajte hoblinky mandlí alebo nasekané lieskové orechy.

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Čokoládovo-malinový tart

    Čučoriedkové galetky

    6 kúskov

    110 g masla ● 200 g hladkej múky ● 50 g práškového cukru ● 1 PL mletých mandlí ● 1 žĺtok ● 1 až 2 PL studenej vody ● 1 vajce na potretie ● hnedý cukor na posypanie

    NA NÁPLŇ: 200 g tvarohu (tučného hrudkovitého) ● 2 PL práškového cukru ● 1 žĺtok ● čučoriedky

    Pripravíme cesto. Zmiešame maslo s múkou, práškovým cukrom a s mandľovou múčkou, aby vznikla jemná mrvenička. Potom pridáme žĺtok a vodu a ešte raz všetko dobre vymiešame do kompaktného cesta. Z cesta vyformujeme placku, zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme aspoň na pol hodiny do chladničky. Potom cesto rozdelíme na 6 častí. V miske zmiešame suroviny na náplň. Potom každé cesto vyvaľkáme do kruhu, do stredu dáme tvarohovú náplň, okraje však necháme voľné. Tvaroh husto posypeme čučoriedkami. Okraje cesta zahneme do stredu, prípadne ozdobne postláčame, aby vznikli pekné záhyby. Cesto dôkladne potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme hnedým cukrom. Galetky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 20 až 25 minút pri 200 °C dozlatista. Podávame ozdobené čerstvým ovocím.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas chladenia: 30 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Náš tip
    Tvaroh môžete zmiešať s medom alebo javorovým sirupom.

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Čučoriedkové galetky

    Francúzsky jablkový tart

    12 kúskov

    100 g masla ● 200 g múky (100 g hladkej a 100 g polohrubej) ● štipka soli ● 1 žĺtok ● 2 až 3 PL studenej vody

    NA JABLKOVÚ PLNKU: 5 väčších zelených jabĺk ● 2 PL hnedého cukru ● 40 g masla

    NA MARHUĽOVÚ POLEVU: 4 PL marhuľového džemu ● 2 PL marhuľovice

    Pripravíme cesto. Zmiešame maslo s múkou a so štipkou soli, aby vznikla jemná mrvenička. Potom pridáme žĺtok a vodu a ešte raz všetko dobre vymiešame do kompaktného cesta. Z cesta vyformujeme placku, zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme aspoň na pol hodiny do chladničky. Potom cesto vyvaľkáme a vložíme do formy 20 x 20 cm. Opäť dáme chladiť aspoň na 30 minút. Medzitým jablká očistíme a nakrájame na tenké plátky. Poukladáme ich na vychladené cesto, posypeme cukrom, plátkami masla a dáme piecť na 45 minút pri 180 °C. Na posledných 5 minút zapneme gril, aby cukor na jablkách pekne skaramelizoval. V hrnčeku zohrejeme marhuľový džem s marhuľovicou. Zmesou potrieme ešte teplý koláč a podávame.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas chladenia: 1 hodina
    Čas pečenia: 45 minút

    Náš tip
    Ku koláču sa hodí kopček vanilkovej zmrzliny alebo šľahačky.

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Francúzsky jablkový tart

    Jahodový koláč s bielou čokoládou

    12 kúskov

    160 g polohrubej múky ● 30 g kakaa ● 60 g práškového cukru ● štipka soli ● 100 g masla ● 1 PL kyslej smotany ● 1 žĺtok

    NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM: 4 plátky želatíny ● 300 ml smotany na šľahanie ● 100 ml mlieka ● 30 g práškového cukru ● 170 g bielej čokolády ● 1 ČL vanilkového extraktu

    NA JAHODOVÚ VRSTVU: 2 plátky želatíny ● 250 g jahôd ● 2 PL kryštálového cukru ● 1 PL citrónovej šťavy

    Na cesto spracujeme všetky suroviny, zabalíme ho do fólie a odložíme do chladničky aspoň na 30 minút. Tortovú formu s priemerom 20 cm vymažeme maslom a vysypeme múkou. Cesto rozvaľkáme a uložíme na dno formy a po bokoch. Popicháme vidličkou a opäť dáme do chladničky aspoň na 30 minút. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a posypeme sušenou fazuľou. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 15 minút. Potom odstránime papier so strukovinou a pečieme ešte 10 minút. Upečený korpus necháme dobre vychladnúť. Na bielu vrstvu namočíme plátky želatíny na 10 minút do studenej vody. Smotanu zmiešame s mliekom, cukrom a nalámeme do nej čokoládu. Zahrejeme, aby sa čokoláda roztopila, ale nevaríme. Pridáme vanilkový extrakt a vyžmýkanú želatínu. Dobre vymiešame. Vychladnutú, mierne tuhnúcu zmes vylejeme na korpus a dáme stuhnúť do chladničky. Na jahodovú vrstvu namočíme želatínu do studenej vody. Jahody očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Zasypeme ich cukrom, pridáme citrónovú šťavu. Povaríme na miernom ohni. Keď sú jahody zmäknuté, prepasírujeme ich cez husté sitko, aby sme odstránili jadierka. Do teplej zmesi zamiešame vyžmýkané želatínové plátky a dobre rozmiešame. Nalejeme na koláč. Dáme stuhnúť aspoň na 2 hodiny do chladničky. Pred podávaním ozdobíme celými jahodami.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas chladenia: 1 hodina + 2 hodiny
    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Jahodový koláč s bielou čokoládou

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.