Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

5 nápadov na chrumkavé orechové sušienky

pečenie

Zdroj: archív

Reklama

Orechové keksíky, datľové tyčinky alebo arašídové kopčeky. Ak len trochu rady pečiete, máme pre vás vynikajúce nápady na sladké sušienky.

Cantuccini s brusnicami

Rúru vyhrejeme na 180 °C. Asi 50 g ošúpaných mandlí rozložíme na plech, v rúre pečieme 10 minút a necháme vychladnúť. Pomocou ručného mixéra vyšľaháme 1 vajce s 80 g kryštálového cukru a so štipkou soli dopenista. Na vaječný krém preosejeme 150 g hladkej múky, 1/2 ČL kypriaceho prášku, 1 ČL mletej škorice a metličkou opatrne vymiešame, aby pena neklesla. Nakoniec pridáme mandle a 50 g sušených brusníc alebo iného ovocia. Dlhý pás lepkavého cesta dáme na plech a vlhkými rukami ho sformujeme na valček asi 25 x 6 cm. Pečieme 20 až 25 minút. Vyberieme a po 5 minútach ostrým nožom na chlieb valček uhlopriečne pokrájame na 20 plátov, ktoré rozložíme na plech a pečieme 10 až 15 minút. Hotové cantuccini necháme vychladnúť na mriežke. V uzavretej nádobe vydržia asi 2 týždne.

Orechové keksíky

Do veľkej misy preosejeme 250 g hladkej múky s 1 ČL kypriaceho prášku. Pridáme 125 g nakrájaného masla, 175 g kryštálového cukru, 60 g nahrubo posekaných orechov, 1 rozšľahané vajce, 1 ČL vanilkovej esencie a vymiesime hladké cesto. Z cesta vytvarujeme dlhý valček, hrubý asi 5 cm. Zabalíme ho do fólie, jemne vygúľame, aby bol pravidelný, a na 8 hodín vložíme do chladničky. Potom valček z cesta nakrájame na tenké kolieska, ktoré poukladáme na vymastený plech. Pečieme 10 až 12 minút pri teplote 190 °C dozlatista.

Datľové tyčinky s orechmi

Formu na pečenie veľkosti 28 x 18 cm potrieme jemne maslom. Do hrnca dáme 100 g masla, 3 PL slnečnicového oleja, 40 g hnedého cukru, štipku soli, 3 PL medu, strúhanú kôru z 1 pomaranča aj so šťavou, premiešame, krátko povaríme a odstavíme. Na doske nasekáme 100 g sušených vykôstkovaných datlí a 75 g vlašských orechov a obe vmiešame do maslovej zmesi. Nakoniec pridáme 250 g jemných ovsených vločiek. Miešame tak dlho, kým sa všetky suroviny nespoja. Cesto dáme do hranatej formy a rovnomerne ho roztlačíme. Posypeme hrsťou slnečnicových semien, ktoré zľahka vtlačíme do cesta. Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút. Vyberieme z rúry a chladíme vo forme asi 15 minút. Ostrým nožom vyznačíme 16 hrubších tyčiniek. Pečivo necháme úplne vychladnúť a až potom ho vyberieme z formy. Plát položíme na dosku a tyčinky nakrájame podľa vyznačených čiar. Čerstvé vydržia asi týždeň.

Arašidové kopčeky

Rúru vyhrejeme na 190 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Do väčšej misy dáme 120 g hladkej múky, 1 ČL kypriaceho prášku, 75 g hnedého cukru, 70 g mäkkého masla, 1 vajce, štipku soli, 75 g arašidového masla s kúskami orieškov, 1 ČL perníkového korenia a 1 ČL strúhanej pomarančovej kôry. Všetko spracujeme pomocou mixéra na hladké cesto. Dvoma lyžičkami naukladáme na plech 12 kopčekov cesta vo vzdialenosti asi 3 cm od seba. Keksíky pečieme 12 až 15 minút. Vyberieme z rúry a po 2 až 3 minútach chladnutia a tuhnutia na plechu ich preložíme na kuchynskú mriežku a necháme úplne vychladnúť.

Müsli hrudky

Dve kyslejšie jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na drobné kocky. Do misy dáme 220 g hladkej múky s 1 ČL kypriaceho prášku. Pridáme 100 g masla pokrájaného na kúsky a všetko opatrne prstami spracujeme na mrveničku. Do druhej misy dáme 60 g hnedého cukru, štipku soli, 1 ČL mletej škorice, nakrájané jablká a 75 g nesladeného müsli, premiešame a prisypeme mrveničku. Pridáme 1 vajce a 4 až 5 PL mlieka, aby sa všetky prísady dostatočne zlepili. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme 24 kopčekov asi 3 cm od seba. Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 190 °asi 15 minút. Upečené hrudky necháme vychladnúť .

Vyberáme pre vás niečo PLUS