Avokádový olej

Smaragdovozelený olej s intenzívnou avokádovou chuťou sa získava zo zrelých plodov. Rybám, šalátom, dipom či polievkam dodá výraznú ovocnú príchuť.

Sezamový olej

Poznáme dva druhy – svetlý (z neopečených semien) a tmavý (z opečených). Svetlý je chuťovo jemnejší a menej aromatický. Tmavý je naproti tomu mimoriadne silný. Oba sa používajú najmä v ázijskej kuchyni, no vždy iba po kvapkách.

Tekvicový olej

Tmavozelený olej z opečených tekvicových semien chutí naozaj výraze. Svojskú príchuť dodá zemiakovým jedlám, šalátom či krémovým polievkam.

Orechový olej

Najchutnejší olej z vlašských orechov je studený. Výraznou orechovou chuťou dopĺňa zemiaky, syry a listové šaláty. Mimoriadne vhodný je aj na pečenie koláčov, k ovociu a pečivu.

Olivový olej

Odborníkmi i labužníkmi je považovaný za kráľa medzi olejmi. Najchutnejšie sú druhy extra panenský a panenský. Pre svoju tepelnú odolnosť sa môže používať aj na grilovanie či varenie, no najvhodnejší je do šalátov, kde vynikne jeho jemne kyslastá chuť.