Reklama

5 receptov na chrumkavé a šťavnaté rezne: Prekvapte muža sýtou dobrotou, nezostane ani omrvinka

Rezne sú ideálnou desiatou na cesty. Stačí dať kúsok medzi dva plátky chleba, k tomu pridať kyslú uhorku a hotovo. Tak to máme najradšej. A vy?

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Len máločo dokáže tak nadchnúť všetkých stravníkov ako tanier plný čerstvých, voňavých kúskov mäska. A keďže vy ste milujúca gazdinka, tým svojim ich isto doprajete celú kopu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chcete urobiť radosť vášmu chlapovi skvelou pochúťkou? Mäsový koláč určite zaberie na každého

    Viedenský teľací so zemiakovým šalátom

    4 porcie

    4 teľacie rezne zo stehna (po 180 g)● hladká múka ● 1 až 2 vajcia● strúhanka ● 30 g masla ● soľ● mleté čierne korenie ● olej alebo masť ● 1 citrón

    NA ŠALÁT: 1 kg zemiakov ● 1 cibuľa● 250 ml zeleninového vývaru● 1/2 PL dijonskej horčice ● 2 PL octu ● 4 PL oleja ● 1 šalátová uhorka ● soľ ● mleté čierne korenie

    Zemiaky uvaríme v šupe a v osolenej vode. Necháme mierne vychladnúť, ošúpeme, nakrájame na polovice a potom na plátky. Cibuľu ošúpeme a nadrobno nakrájame. Do malého hrnca dáme vývar, uvedieme do varu, pridáme horčicu, ocot, olej, soľ, korenie. Ešte teplé zemiaky zalejeme vývarom a premiešame. Necháme vychladnúť. Uhorku očistíme, nastrúhame, osolíme a v sitku necháme odkvapkať. Tesne pred podávaním primiešame do hotového šalátu. Na rezne umyjeme mäso, osušíme a vyklepeme natenko medzi mikroténovými vreckami. Do tanierov pripravíme ingrediencie na trojobal. Do jedného nasypeme múku, do druhého rozbijeme vajcia a vidličkou ich našľaháme, do tretieho dáme strúhanku. Rezne jemne osolíme a okoreníme. Obalíme ich v múke a prebytočnú múku otrasieme. Z oboch strán ich namočíme do vajca a dôkladne obalíme v strúhanke. Strúhanku na rezne nepritláčame. Vo veľkej panvici rozohrejeme olej a pridáme maslo. Rezne opekáme z jednej strany do zlatohneda, obrátime a dopečieme. Každú stranu opekáme 2 až 3 minúty. Citrón nakrájame na mesiačiky a pridáme k rezňom. Podávame teplé so zemiakovým šalátom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 20 minút
    Čas vyprážania: 15 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Viedenský teľací so zemiakovým šalátom

    Holandský so zemiakovým pyré

    5 porcií

    500 g mletého bravčového mäsa● 150 g syra (eidam, gouda, čedar)● za hrsť petržlenovej vňate ● hladká múka ● 1 až 2 vajcia ● strúhanka ● soľ● čierne korenie ● masť alebo olej● zemiakové pyré ako príloha● parmezán

    Mäso osolíme a okoreníme. Zmiešame so syrom nastrúhaným najemno a s nasekanou petržlenovou vňaťou. Navlhčenými rukami urobíme z mäsovej hmoty 8 placiek. Uprostred ich trochu stlačíme, pretože pri vyprážaní sa nafúknu. Rezne obaľujeme v klasickom trojobale z múky, rozšľahaných osolených vajec a zo strúhanky. Vyprážame v dostatočnom množstve masti alebo oleja. Hotové rezne dáme na papierovú utierku, aby sa vpil prebytočný tuk. Podávame so zemiakovým pyré, do ktorého primiešame parmezán.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas vyprážania: 20 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Náš tip Najlepšie chutí domáca strúhanka. Získate ju jednoducho pomletím suchých rožkov.

    Kuracie s opekanými zemiakmi

    4 porcie

    500 g vykostených kuracích stehien● hladká múka ● 2 vajcia ● podrvené kukuričné lupienky ● za hrsť mletých mandlí ● kokosový olej ● soľ ● mleté biele korenie ● opekané zemiaky a šalát ako príloha

    Najprv pripravíme obal. V hlbšej miske vyšľaháme vajcia. V druhej mise zmiešame podrvené kukuričné lupienky s mandľami. Kuracie stehná umyjeme, osušíme, jemne naklepeme hánkami prstov a po okrajoch narežeme. Osolíme, okoreníme, obalíme v múke a oklepeme. V panvici rozohrejeme kokosový olej a obalené rezne vyprážame z každej strany asi 5 minút nachrumkavo. Podávame s opečenými zemiakmi a čerstvou zeleninou.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas vyprážania: 10 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Náš tip Ku kukuričným lupienkom môžete zamiešať nasekané bylinky, ako je rozmarín, bazalka či petržlenová vňať.

    Morčacie s opekanými zemiakmi a fazuľkou

    5 porcií

    600 g morčacích pŕs ● hladká múka● 3 až 4 vajcia ● strúhanka ● soľ● mleté farebné korenie ● olej

    AKO PRÍLOHA: opekané zemiaky ● rasca ● dusená zelená fazuľka

    Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na rezne. Z oboch strán ich naklepeme, posypeme soľou a čerstvo pomletým farebným korením. Okraje rezňov narežeme, aby sa pri vyprážaní nesťahovali. Rezne odložíme do chladu asi na 2 hodiny. Odležané rezne obalíme v múke, oklepeme a ponoríme do snehu vyšľahaného z 3 až 4 bielkov. Strúhanku nasypeme do hlbokej misy a rezne v nej obalíme. Rezne vložíme do väčšieho množstva horúceho oleja a opekáme na miernom plameni z oboch strán dozlatista. Vyberieme ich a položíme na papierovú utierku, aby sa vpil prebytočný tuk. Rezne uložíme do misy, na každý položíme kúsok masla a necháme prehriať v mierne vyhriatej rúre. Rezne podávame s opekanými zemiakmi s rascou a dusenými zelenými fazuľkami.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas odležania: 2 hodiny
    Čas vyprážania: 20 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Rezne sú ideálnou desiatou na cesty. Stačí dať kúsok medzi dva plátky chleba, k tomu pridať kyslú uhorku a hotovo. Tak to máme najradšej. A vy?

    Bravčový čiernohorský

    3 porcie

    600 g bravčového karé bez kosti ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA CESTÍČKO: 4 strúčiky cesnaku● 3 zemiaky ● 1 ČL sušeného majoránu ● 2 vajcia ● hladká múka na zahustenie ● bravčová masť● soľ ● mleté čierne korenie● ryža s hráškom ako príloha

    Mäso nakrájame na rezne, naklepeme, po okrajoch narežeme, osolíme a okoreníme. Do misy nastrúhame očistené zemiaky, pridáme prelisovaný cesnak, majorán podrvený v dlaniach, soľ, korenie, vajcia a postupne pridávame múku, až vznikne polohusté cestíčko. V cestíčku by mala prevažovať chuť zemiakov, nie múky. Na panvici dobre rozohrejeme bravčovú masť. Rezne obalíme v múke, oklepeme, namočíme do cestíčka a vyprážame rovnomerne z oboch strán. Najskôr rezne opečieme sprudka, potom zmiernime teplotu na minimum, aby sa mäso dobre prepieklo a rezne sa nespálili. Podávame s ryžou zmiešanou s poduseným hráškom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas vyprážania: 20 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Náš tip Ak chcete mať cestíčko chrumkavejšie, nastrúhajte zemiaky na hrubom strúhadle.

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.