5 receptov na chrumkavé a šťavnaté rezne: Prekvapte muža sýtou dobrotou, nezostane ani omrvinka
9. 3. 2021, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:45)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Len máločo dokáže tak nadchnúť všetkých stravníkov ako tanier plný čerstvých, voňavých kúskov mäska. A keďže vy ste milujúca gazdinka, tým svojim ich isto doprajete celú kopu.

Viedenský teľací so zemiakovým šalátom
4 porcie
4 teľacie rezne zo stehna (po 180 g)● hladká múka ● 1 až 2 vajcia● strúhanka ● 30 g masla ● soľ● mleté čierne korenie ● olej alebo masť ● 1 citrón
NA ŠALÁT: 1 kg zemiakov ● 1 cibuľa● 250 ml zeleninového vývaru● 1/2 PL dijonskej horčice ● 2 PL octu ● 4 PL oleja ● 1 šalátová uhorka ● soľ ● mleté čierne korenie
Zemiaky uvaríme v šupe a v osolenej vode. Necháme mierne vychladnúť, ošúpeme, nakrájame na polovice a potom na plátky. Cibuľu ošúpeme a nadrobno nakrájame. Do malého hrnca dáme vývar, uvedieme do varu, pridáme horčicu, ocot, olej, soľ, korenie. Ešte teplé zemiaky zalejeme vývarom a premiešame. Necháme vychladnúť. Uhorku očistíme, nastrúhame, osolíme a v sitku necháme odkvapkať. Tesne pred podávaním primiešame do hotového šalátu. Na rezne umyjeme mäso, osušíme a vyklepeme natenko medzi mikroténovými vreckami. Do tanierov pripravíme ingrediencie na trojobal. Do jedného nasypeme múku, do druhého rozbijeme vajcia a vidličkou ich našľaháme, do tretieho dáme strúhanku. Rezne jemne osolíme a okoreníme. Obalíme ich v múke a prebytočnú múku otrasieme. Z oboch strán ich namočíme do vajca a dôkladne obalíme v strúhanke. Strúhanku na rezne nepritláčame. Vo veľkej panvici rozohrejeme olej a pridáme maslo. Rezne opekáme z jednej strany do zlatohneda, obrátime a dopečieme. Každú stranu opekáme 2 až 3 minúty. Citrón nakrájame na mesiačiky a pridáme k rezňom. Podávame teplé so zemiakovým šalátom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 20 minút
Čas vyprážania: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Viedenský teľací so zemiakovým šalátom
Holandský so zemiakovým pyré
5 porcií
500 g mletého bravčového mäsa● 150 g syra (eidam, gouda, čedar)● za hrsť petržlenovej vňate ● hladká múka ● 1 až 2 vajcia ● strúhanka ● soľ● čierne korenie ● masť alebo olej● zemiakové pyré ako príloha● parmezán
Mäso osolíme a okoreníme. Zmiešame so syrom nastrúhaným najemno a s nasekanou petržlenovou vňaťou. Navlhčenými rukami urobíme z mäsovej hmoty 8 placiek. Uprostred ich trochu stlačíme, pretože pri vyprážaní sa nafúknu. Rezne obaľujeme v klasickom trojobale z múky, rozšľahaných osolených vajec a zo strúhanky. Vyprážame v dostatočnom množstve masti alebo oleja. Hotové rezne dáme na papierovú utierku, aby sa vpil prebytočný tuk. Podávame so zemiakovým pyré, do ktorého primiešame parmezán.
Čas prípravy: 10 minút
Čas vyprážania: 20 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Náš tip Najlepšie chutí domáca strúhanka. Získate ju jednoducho pomletím suchých rožkov.
Kuracie s opekanými zemiakmi
4 porcie
500 g vykostených kuracích stehien● hladká múka ● 2 vajcia ● podrvené kukuričné lupienky ● za hrsť mletých mandlí ● kokosový olej ● soľ ● mleté biele korenie ● opekané zemiaky a šalát ako príloha
Najprv pripravíme obal. V hlbšej miske vyšľaháme vajcia. V druhej mise zmiešame podrvené kukuričné lupienky s mandľami. Kuracie stehná umyjeme, osušíme, jemne naklepeme hánkami prstov a po okrajoch narežeme. Osolíme, okoreníme, obalíme v múke a oklepeme. V panvici rozohrejeme kokosový olej a obalené rezne vyprážame z každej strany asi 5 minút nachrumkavo. Podávame s opečenými zemiakmi a čerstvou zeleninou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas vyprážania: 10 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Náš tip Ku kukuričným lupienkom môžete zamiešať nasekané bylinky, ako je rozmarín, bazalka či petržlenová vňať.
Morčacie s opekanými zemiakmi a fazuľkou
5 porcií
600 g morčacích pŕs ● hladká múka● 3 až 4 vajcia ● strúhanka ● soľ● mleté farebné korenie ● olej
AKO PRÍLOHA: opekané zemiaky ● rasca ● dusená zelená fazuľka
Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na rezne. Z oboch strán ich naklepeme, posypeme soľou a čerstvo pomletým farebným korením. Okraje rezňov narežeme, aby sa pri vyprážaní nesťahovali. Rezne odložíme do chladu asi na 2 hodiny. Odležané rezne obalíme v múke, oklepeme a ponoríme do snehu vyšľahaného z 3 až 4 bielkov. Strúhanku nasypeme do hlbokej misy a rezne v nej obalíme. Rezne vložíme do väčšieho množstva horúceho oleja a opekáme na miernom plameni z oboch strán dozlatista. Vyberieme ich a položíme na papierovú utierku, aby sa vpil prebytočný tuk. Rezne uložíme do misy, na každý položíme kúsok masla a necháme prehriať v mierne vyhriatej rúre. Rezne podávame s opekanými zemiakmi s rascou a dusenými zelenými fazuľkami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 2 hodiny
Čas vyprážania: 20 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Rezne sú ideálnou desiatou na cesty. Stačí dať kúsok medzi dva plátky chleba, k tomu pridať kyslú uhorku a hotovo. Tak to máme najradšej. A vy?
Bravčový čiernohorský
3 porcie
600 g bravčového karé bez kosti ● soľ ● mleté čierne korenie
NA CESTÍČKO: 4 strúčiky cesnaku● 3 zemiaky ● 1 ČL sušeného majoránu ● 2 vajcia ● hladká múka na zahustenie ● bravčová masť● soľ ● mleté čierne korenie● ryža s hráškom ako príloha
Mäso nakrájame na rezne, naklepeme, po okrajoch narežeme, osolíme a okoreníme. Do misy nastrúhame očistené zemiaky, pridáme prelisovaný cesnak, majorán podrvený v dlaniach, soľ, korenie, vajcia a postupne pridávame múku, až vznikne polohusté cestíčko. V cestíčku by mala prevažovať chuť zemiakov, nie múky. Na panvici dobre rozohrejeme bravčovú masť. Rezne obalíme v múke, oklepeme, namočíme do cestíčka a vyprážame rovnomerne z oboch strán. Najskôr rezne opečieme sprudka, potom zmiernime teplotu na minimum, aby sa mäso dobre prepieklo a rezne sa nespálili. Podávame s ryžou zmiešanou s poduseným hráškom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas vyprážania: 20 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Náš tip Ak chcete mať cestíčko chrumkavejšie, nastrúhajte zemiaky na hrubom strúhadle.