Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

5 receptov na dobroty s hroznom: Takú fantastickú bábovku ste ešte nejedli, rýchlo do toho!

Bábovka so sherry

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Bobule vínnych strapcov sú plné slnka a omamnej sladkosti. Preto si ich najradšej vychutnávame len tak alebo ich lisujeme na mušt a víno. Ale môžete ich použiť aj do chutných dezertov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Sladké pečenie: Kysnutý slivkový koláč s orechovou posýpkou

    Jogurtový koláč s olivovým olejom

    12 kúskov

    240 g gréckeho jogurtu● 120 ml olivového oleja● 2 PL medu ● 3 vajcia● 100 g krupicového cukru● šťava a kôra z 1 citróna● 160 g hladkej múky ● 70 g mletých mandlí● 2 ČL prášku do pečiva● 1/4 ČL soli ● 300 g modrého hrozna ● práškový cukorna posypanie

    Rúru predhrejeme na 175 °C a formu s priemerom 26 cm vytrieme maslom. V mise vymiešame jogurt s olivovým olejom, medom, vajcami, s citrónovou kôrou a šťavou. V druhej miske zmiešame múku s mandľami, práškom do pečiva a so soľou. Obe zmesi spolu len zľahka premiešame, aby cesto po upečení ostalo nadýchané. Cesto nalejeme do pripravenej formy, posypeme očisteným hroznom a pečieme 24 až 30 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Podávame posypané práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Jogurtový koláč s olivovým olejom je ideálny ku kávičke.

    Galetka so škoricou

    8 kúskov

    NA CESTO: 250 g hladkej múky ● štipka soli ● 2 ČL krupicového cukru ● štipka škorice ● 170 g studeného masla ● 8 PL studenej vodyNA PLNKU: 250 g modrého hrozna ● 1 PL škrobovejmúčky ● štipka škorice

    NA POTRETIE: 1 vajce● 2 PL kryštálového cukru● 1 ČL vody

    Na cesto v mise zmiešame múku, soľ, cukor a škoricu. Pridáme maslo nakrájané na kocky a rukami vypracujeme mrveničku. Po lyžiciach pridávame vodu, len toľko, aby cesto držalo spolu. Zabalíme do fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky. Rúru predhrejeme na 200 °C.Hrozno očistíme a podľa potreby nakrájame na polovice. Zmiešame so škrobom a škoricou. Cesto rozvaľkáme na väčší okrúhly plát, do stredu nanesieme hroznovú zmes. Zľahka rozotrieme, pričom necháme asi 4 cm okraje. Tie potom preložíme cez hrozno a potrieme zmesou vajca a vody. Nakoniec posypeme cukrom a dáme ešte na 15 minút do chladničky.Vyberieme a pečieme asi 50 až 60 minút.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas chladenia: 75 minút
    Čas pečenia: 1 hodina

    Zdroj: Shutterstock

    Galetka so škoricou zachutí každej návšteve.

    Celozrnné vafle s makom

    2 porcie

    NA CESTO: 2 PL nemletého maku ● 130 g špaldovejcelozrnnej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL mletej škorice ● 30 g ovsených vločiek ● štipka soli ● 2 vajcia● 80 g rozpusteného masla ● 4 PL javorového sirupu● olej na opekanie

    NA HROZNO: 120 g modrého hrozna ● 10 g masla● 2 PL javorového sirupu alebo medu ● maliny a karamel na podávanie

    Mak opečieme krátko na suchej panvici, necháme trocha vychladnúť a zmiešame s múkou, práškom do pečiva, ovsenými vločkami, so soľou a škoricou. Vajcia vyšľaháme na svetlú penu, pridáme javorový sirup a spolu s mliekom striedavo zapracujeme do múčnej zmesi. Nakoniec zamiešame maslo. Rozpálený vafľovač potrieme trochou oleja a z cesta na ňom opekáme vafle do zlatista. Hrozno oberieme zo strapcov a opekáme na rozpustenom masle, kým bobuľky neprasknú. Zalejeme javorovým sirupom a stiahneme z ohňa. Vafle podávame poliate opečeným hroznom, môžeme pokvapkať karamelom a ozdobiť malinami.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Celozrnné vafle s makom sú nenáročné na prípravu a chutia výborne.

    Hroznový francúzsky nákyp

    4 porcie

    6 vajec ● 4 PL krupicového cukru ● 2 PL vanilkového cukru ● 80 g hladkej múky ● štipka soli ● štipka prášku do pečiva ● 130 g nízkotučného tvarohu ● 100 ml mlieka ● 600 ghrozna ● 2 PL mandlí ● práškový cukor na posypanie

    Rúru predhrejeme na 180 °C a formu na pečenie vytrieme maslom. Vajcia s oboma druhmi cukru vyšľaháme dopenista. Pridáme múku, soľ, prášok do pečiva, tvaroh a mlieko a dôkladne vymiešame na hladké cesto. Nalejeme do formy a obložíme hroznom, ktoré sme nakrájali na polovice. Posypeme nahrubo nasekanými mandľami a pečieme asi30 minút dozlatista. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Hroznový francúzsky nákyp môžete podávať aj ako hlavné jedlo.

    Bábovka so sherry

    10 kúskov

    250 g masla ● 225 g krupicového cukru ● 4 vajcia● 1 ČL strúhanej citrónovej kôry ● 500 g polohrubej múky ● 1 prášok do pečiva ● 120 ml mlieka ● 400 g modrého hrozna ● 130 ml sherry ● 130 ml bielej hroznovej šťavy● práškový cukor na posypanie

    Zmäknuté maslo spolu s cukrom a so soľou vyšľaháme dopenista. Po jednom zamiešame vajcia a potom aj citrónovú kôru. Múku premiešame s práškom do pečiva a po častiach spolu s mliekom zapracujeme do vajcovej zmesi. Vymiešame na hladké cesto, do ktorého pridáme polovicu hroznových bobúľ. Nalejeme do bábovkovej formy vytretej maslom a vysypanej strúhankou a pečieme pri teplote 180 °C asi 45 až 50 minút. Vyberieme, necháme trocha vychladnúť a vyklopíme. Sherry spolu s hroznovou šťavou rozhorúčime a zmesou pokropíme vychladnutú bábovku. Do jamky nasypeme zvyšné hrozno a posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Bábovka so sherry vyzerá rovnako výborne ako aj chutí.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.