5 receptov na dobroty s hroznom: Takú fantastickú bábovku ste ešte nejedli, rýchlo do toho!
19. 11. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:11)

Zdroj: shutterstock
Bobule vínnych strapcov sú plné slnka a omamnej sladkosti. Preto si ich najradšej vychutnávame len tak alebo ich lisujeme na mušt a víno. Ale môžete ich použiť aj do chutných dezertov.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Jogurtový koláč s olivovým olejom
12 kúskov
240 g gréckeho jogurtu● 120 ml olivového oleja● 2 PL medu ● 3 vajcia● 100 g krupicového cukru● šťava a kôra z 1 citróna● 160 g hladkej múky ● 70 g mletých mandlí● 2 ČL prášku do pečiva● 1/4 ČL soli ● 300 g modrého hrozna ● práškový cukorna posypanie
Rúru predhrejeme na 175 °C a formu s priemerom 26 cm vytrieme maslom. V mise vymiešame jogurt s olivovým olejom, medom, vajcami, s citrónovou kôrou a šťavou. V druhej miske zmiešame múku s mandľami, práškom do pečiva a so soľou. Obe zmesi spolu len zľahka premiešame, aby cesto po upečení ostalo nadýchané. Cesto nalejeme do pripravenej formy, posypeme očisteným hroznom a pečieme 24 až 30 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Podávame posypané práškovým cukrom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Jogurtový koláč s olivovým olejom je ideálny ku kávičke.
Galetka so škoricou
8 kúskov
NA CESTO: 250 g hladkej múky ● štipka soli ● 2 ČL krupicového cukru ● štipka škorice ● 170 g studeného masla ● 8 PL studenej vodyNA PLNKU: 250 g modrého hrozna ● 1 PL škrobovejmúčky ● štipka škorice
NA POTRETIE: 1 vajce● 2 PL kryštálového cukru● 1 ČL vody
Na cesto v mise zmiešame múku, soľ, cukor a škoricu. Pridáme maslo nakrájané na kocky a rukami vypracujeme mrveničku. Po lyžiciach pridávame vodu, len toľko, aby cesto držalo spolu. Zabalíme do fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky. Rúru predhrejeme na 200 °C.Hrozno očistíme a podľa potreby nakrájame na polovice. Zmiešame so škrobom a škoricou. Cesto rozvaľkáme na väčší okrúhly plát, do stredu nanesieme hroznovú zmes. Zľahka rozotrieme, pričom necháme asi 4 cm okraje. Tie potom preložíme cez hrozno a potrieme zmesou vajca a vody. Nakoniec posypeme cukrom a dáme ešte na 15 minút do chladničky.Vyberieme a pečieme asi 50 až 60 minút.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 75 minút
Čas pečenia: 1 hodina
Zdroj: Shutterstock
Galetka so škoricou zachutí každej návšteve.
Celozrnné vafle s makom
2 porcie
NA CESTO: 2 PL nemletého maku ● 130 g špaldovejcelozrnnej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1/2 ČL mletej škorice ● 30 g ovsených vločiek ● štipka soli ● 2 vajcia● 80 g rozpusteného masla ● 4 PL javorového sirupu● olej na opekanie
NA HROZNO: 120 g modrého hrozna ● 10 g masla● 2 PL javorového sirupu alebo medu ● maliny a karamel na podávanie
Mak opečieme krátko na suchej panvici, necháme trocha vychladnúť a zmiešame s múkou, práškom do pečiva, ovsenými vločkami, so soľou a škoricou. Vajcia vyšľaháme na svetlú penu, pridáme javorový sirup a spolu s mliekom striedavo zapracujeme do múčnej zmesi. Nakoniec zamiešame maslo. Rozpálený vafľovač potrieme trochou oleja a z cesta na ňom opekáme vafle do zlatista. Hrozno oberieme zo strapcov a opekáme na rozpustenom masle, kým bobuľky neprasknú. Zalejeme javorovým sirupom a stiahneme z ohňa. Vafle podávame poliate opečeným hroznom, môžeme pokvapkať karamelom a ozdobiť malinami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Celozrnné vafle s makom sú nenáročné na prípravu a chutia výborne.
Hroznový francúzsky nákyp
4 porcie
6 vajec ● 4 PL krupicového cukru ● 2 PL vanilkového cukru ● 80 g hladkej múky ● štipka soli ● štipka prášku do pečiva ● 130 g nízkotučného tvarohu ● 100 ml mlieka ● 600 ghrozna ● 2 PL mandlí ● práškový cukor na posypanie
Rúru predhrejeme na 180 °C a formu na pečenie vytrieme maslom. Vajcia s oboma druhmi cukru vyšľaháme dopenista. Pridáme múku, soľ, prášok do pečiva, tvaroh a mlieko a dôkladne vymiešame na hladké cesto. Nalejeme do formy a obložíme hroznom, ktoré sme nakrájali na polovice. Posypeme nahrubo nasekanými mandľami a pečieme asi30 minút dozlatista. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Hroznový francúzsky nákyp môžete podávať aj ako hlavné jedlo.
Bábovka so sherry
10 kúskov
250 g masla ● 225 g krupicového cukru ● 4 vajcia● 1 ČL strúhanej citrónovej kôry ● 500 g polohrubej múky ● 1 prášok do pečiva ● 120 ml mlieka ● 400 g modrého hrozna ● 130 ml sherry ● 130 ml bielej hroznovej šťavy● práškový cukor na posypanie
Zmäknuté maslo spolu s cukrom a so soľou vyšľaháme dopenista. Po jednom zamiešame vajcia a potom aj citrónovú kôru. Múku premiešame s práškom do pečiva a po častiach spolu s mliekom zapracujeme do vajcovej zmesi. Vymiešame na hladké cesto, do ktorého pridáme polovicu hroznových bobúľ. Nalejeme do bábovkovej formy vytretej maslom a vysypanej strúhankou a pečieme pri teplote 180 °C asi 45 až 50 minút. Vyberieme, necháme trocha vychladnúť a vyklopíme. Sherry spolu s hroznovou šťavou rozhorúčime a zmesou pokropíme vychladnutú bábovku. Do jamky nasypeme zvyšné hrozno a posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: Shutterstock
Bábovka so sherry vyzerá rovnako výborne ako aj chutí.