Lahodná smotanová

6 porcií

300 g údeného mäsa ● 400 g bravčového mäsa ● 300 g kyslej kapusty ● 40 g sušených húb ● 1 až 2 bobkové listy ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 cibule ● mletá sladká červená paprika ● bravčová masť ● mleté čierne korenie ● smotana na varenie ● soľ ● kyslá smotana ● hladká múka

Nakrájané údené mäso varíme v hrnci spolu s kúskami pokrájaného bravčového mäsa a s jednou cibuľou. Potom do vývaru pridáme kyslú kapustu, namočené huby, bobkový list, celé strúčiky cesnaku a uvaríme domäkka. Na masti opečieme pokrájanú druhú cibuľu, poprášime múkou a urobíme zápražku. Odstavíme, prisypeme mletú sladkú červenú papriku, rozmiešame s trochou studenej vody a vlejeme do kapusty. Podľa chuti osolíme, okoreníme a 5 až 6 minút varíme. Potom prilejeme smotanu na varenie, premiešame a necháme prejsť varom. Na tanieri ozdobíme kôpkou kyslej smotany.

Čas prípravy: 80 minút
Čas varenia: 45 minút

Kapustnica so slivkami a s rezancami

6 porcií

400 g kyslej kapusty  ● 1 menšie údené koleno ● 1 cibuľa ● soľ ● mleté čierne korenie ● hladká múka  ● sladká červená paprika ● 1 bobkový list ● hrsť
sušených húb ● celá rasca ● 4 sušené slivky ● 100 g širokých rezancov ● olej

Koleno umyjeme a kožu viackrát narežeme. Vložíme ho do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a uvaríme do polomäkka. Potom pridáme kyslú kapustu, sušené huby, sušené slivky, rascu, korenie a spolu uvaríme domäkka. Uvarené koleno vyberieme, kožu odstránime a mäso oberieme. Na oleji speníme cibuľu, posypeme múkou a urobíme zápražku. Odstavíme, prisypeme mletú sladkú červenú papriku, zalejeme vodou, premiešame a vlejeme do kapustnice. Vložíme obraté kúsky mäsa, premiešame a krátko povaríme. Nakoniec do kapustnice zamiešame vopred uvarené široké rezance.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 60 minút

So slivkami a s rezancami
So slivkami a s rezancami
Zdroj: ANZA


S údenou rybou

6 porcií

1,5 l šťavy z kyslej kapusty  ● 500 ml vody ● 3 hrste kyslej kapusty ● 50 g sušených húb ● 4 zrniečka nového korenia ● 2 až 3 strúčiky cesnaku ● 2 údené sladkovodné ryby
● 1 PL bravčovej masti ● 1 cibuľa ● 1 PL hladkej múky ● majorán ● 4 uvarené zemiaky

Do väčšieho hrnca dáme šťavu z kapusty, prilejeme vodu, vložíme kapustu, vopred namočené huby a nové korenie. Varíme asi 20 minút, kým huby nezmäknú. Pridáme pretlačený cesnak, údené ryby a varíme približne 20 minút. Potom ryby vyberieme a odložíme. Na rozohriatej masti opečieme cibuľu nakrájanú nadrobno. Zaprášime múkou a chvíľu opekáme za stáleho miešania. Prilejeme trochu vody a rozmiešame. Zápražku vlejeme do polievky, dochutíme soľou a majoránom. Necháme prejsť varom a odstavíme. Kapustnicu podávame s nakrájanými varenými zemiakmi. Ryby podávame zvlášť s chlebom.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 60 minút

S údenou rybou
S údenou rybou
Zdroj: ANZA

S fazuľou a klobásou

4 porcie

300 g kyslej kapusty ● 1 údená klobása ● červená fazuľa podľa chuti ● 10 g sušených húb ● 2 mrkvy ● mletá sladká červená paprika ● 1 cibuľa ● olej ● soľ  ● mleté čierne korenie

Fazuľu pred varením namočíme na pár hodín do vody. Na oleji speníme cibuľu pokrájanú nadrobno. Poprášime ju mletou sladkou červenou paprikou, pridáme premytú kyslú kapustu a sušené huby. Zalejeme vodou, premiešame, osolíme a pod pokrievkou varíme. V druhom hrnci uvaríme fazuľu do polomäkka, pridáme ku kapuste spolu s nakrájanou klobásou a mrkvou. Spolu dovaríme domäkka. Uvarenú kapustnicu podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame s chlebom.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 60 minút

S fazuľou a klobásou
S fazuľou a klobásou
Zdroj: ANZA

Sýta mäsová s hubami

7 porcií

300 g hovädzieho mäsa ● 300 g bravčového mäsa ● 150 g cibule ● 400 g kyslej kapusty ● 7 g sušených húb ● 50 g sušených sliviek ● soľ ● mleté čierne korenie ● bobkový list ● celé čierne korenie ● celé nové korenie ● mletá sladká červená paprika

Na oleji speníme cibuľu pokrájanú nadrobno. Pridáme nakrájané hovädzie mäso a poprášime mletou sladkou červenou paprikou. Opečieme, zalejeme teplou vodou, prikryjeme pokrievkou a necháme variť. Asi po 45 minútach pridáme nakrájané bravčové mäso, prepláchnutú kapustu, bobkový list, celé nové korenie, celé čierne korenie, sušené slivky a sušené huby. Zalejeme vodou a na miernom ohni uvaríme domäkka. Po uvarení osolíme a okoreníme podľa chuti.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 60 minút

Sýta mäsová s hubami
Sýta mäsová s hubami
Zdroj: ANZA

Tradičná vianočná polievka

6 porcií

1,5 kg surovej kapusty ● 1 veľká cibuľa ● 2 klobásy ● 300 g údeného mäsa ● olej ● 1 ČL mletej papriky ● 1 hrsť vopred namočených sušených húb ● 2 zemiaky ● kyslá smotana na ozdobenie ● soľ

Vo väčšom hrnci na oleji opečieme ošúpanú cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme mäso pokrájané na malé kocky, klobásy, papriku, kapustu pokrájanú na kratšie slížiky a nasekané huby. Ochutíme soľou, podlejeme vodou a varíme 30 minút. Zemiaky ošúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme do polievky na zahustenie a varíme ešte 15 minút. Každú porciu polievky pred podávaním ozdobíme lyžicou smotany.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 45 minút

Tradičná vianočná polievka
Tradičná vianočná polievka
Zdroj: Shutterstock