5 receptov na TOP vianočnú kapustnicu: Prekvapte muža, na svokrinu kuchyňu si ani nespomenie!
23. 12. 2019, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 19:59)

Zdroj: Shutterstock
Máme pre vás päť receptov na túto tradičnú vianočnú pochúťku. Jeden lepší ako druhý. Ak sa neviete rozhodnúť, ktorú nakoniec položíte na sviatočný stôl, dajte si predkolo. Určite vám budú chutiť všetky.
Lahodná smotanová
6 porcií
300 g údeného mäsa ● 400 g bravčového mäsa ● 300 g kyslej kapusty ● 40 g sušených húb ● 1 až 2 bobkové listy ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 cibule ● mletá sladká červená paprika ● bravčová masť ● mleté čierne korenie ● smotana na varenie ● soľ ● kyslá smotana ● hladká múka
Nakrájané údené mäso varíme v hrnci spolu s kúskami pokrájaného bravčového mäsa a s jednou cibuľou. Potom do vývaru pridáme kyslú kapustu, namočené huby, bobkový list, celé strúčiky cesnaku a uvaríme domäkka. Na masti opečieme pokrájanú druhú cibuľu, poprášime múkou a urobíme zápražku. Odstavíme, prisypeme mletú sladkú červenú papriku, rozmiešame s trochou studenej vody a vlejeme do kapusty. Podľa chuti osolíme, okoreníme a 5 až 6 minút varíme. Potom prilejeme smotanu na varenie, premiešame a necháme prejsť varom. Na tanieri ozdobíme kôpkou kyslej smotany.
Čas prípravy: 80 minút
Čas varenia: 45 minút
Kapustnica so slivkami a s rezancami
6 porcií
400 g kyslej kapusty ● 1 menšie údené koleno ● 1 cibuľa ● soľ ● mleté čierne korenie ● hladká múka ● sladká červená paprika ● 1 bobkový list ● hrsť
sušených húb ● celá rasca ● 4 sušené slivky ● 100 g širokých rezancov ● olej
Koleno umyjeme a kožu viackrát narežeme. Vložíme ho do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a uvaríme do polomäkka. Potom pridáme kyslú kapustu, sušené huby, sušené slivky, rascu, korenie a spolu uvaríme domäkka. Uvarené koleno vyberieme, kožu odstránime a mäso oberieme. Na oleji speníme cibuľu, posypeme múkou a urobíme zápražku. Odstavíme, prisypeme mletú sladkú červenú papriku, zalejeme vodou, premiešame a vlejeme do kapustnice. Vložíme obraté kúsky mäsa, premiešame a krátko povaríme. Nakoniec do kapustnice zamiešame vopred uvarené široké rezance.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 60 minút
Zdroj: ANZA
So slivkami a s rezancami
S údenou rybou
6 porcií
1,5 l šťavy z kyslej kapusty ● 500 ml vody ● 3 hrste kyslej kapusty ● 50 g sušených húb ● 4 zrniečka nového korenia ● 2 až 3 strúčiky cesnaku ● 2 údené sladkovodné ryby
● 1 PL bravčovej masti ● 1 cibuľa ● 1 PL hladkej múky ● majorán ● 4 uvarené zemiaky
Do väčšieho hrnca dáme šťavu z kapusty, prilejeme vodu, vložíme kapustu, vopred namočené huby a nové korenie. Varíme asi 20 minút, kým huby nezmäknú. Pridáme pretlačený cesnak, údené ryby a varíme približne 20 minút. Potom ryby vyberieme a odložíme. Na rozohriatej masti opečieme cibuľu nakrájanú nadrobno. Zaprášime múkou a chvíľu opekáme za stáleho miešania. Prilejeme trochu vody a rozmiešame. Zápražku vlejeme do polievky, dochutíme soľou a majoránom. Necháme prejsť varom a odstavíme. Kapustnicu podávame s nakrájanými varenými zemiakmi. Ryby podávame zvlášť s chlebom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 60 minút
Zdroj: ANZA
S údenou rybou
S fazuľou a klobásou
4 porcie
300 g kyslej kapusty ● 1 údená klobása ● červená fazuľa podľa chuti ● 10 g sušených húb ● 2 mrkvy ● mletá sladká červená paprika ● 1 cibuľa ● olej ● soľ ● mleté čierne korenie
Fazuľu pred varením namočíme na pár hodín do vody. Na oleji speníme cibuľu pokrájanú nadrobno. Poprášime ju mletou sladkou červenou paprikou, pridáme premytú kyslú kapustu a sušené huby. Zalejeme vodou, premiešame, osolíme a pod pokrievkou varíme. V druhom hrnci uvaríme fazuľu do polomäkka, pridáme ku kapuste spolu s nakrájanou klobásou a mrkvou. Spolu dovaríme domäkka. Uvarenú kapustnicu podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame s chlebom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 60 minút
Zdroj: ANZA
S fazuľou a klobásou
Sýta mäsová s hubami
7 porcií
300 g hovädzieho mäsa ● 300 g bravčového mäsa ● 150 g cibule ● 400 g kyslej kapusty ● 7 g sušených húb ● 50 g sušených sliviek ● soľ ● mleté čierne korenie ● bobkový list ● celé čierne korenie ● celé nové korenie ● mletá sladká červená paprika
Na oleji speníme cibuľu pokrájanú nadrobno. Pridáme nakrájané hovädzie mäso a poprášime mletou sladkou červenou paprikou. Opečieme, zalejeme teplou vodou, prikryjeme pokrievkou a necháme variť. Asi po 45 minútach pridáme nakrájané bravčové mäso, prepláchnutú kapustu, bobkový list, celé nové korenie, celé čierne korenie, sušené slivky a sušené huby. Zalejeme vodou a na miernom ohni uvaríme domäkka. Po uvarení osolíme a okoreníme podľa chuti.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 60 minút
Zdroj: ANZA
Sýta mäsová s hubami
Tradičná vianočná polievka
6 porcií
1,5 kg surovej kapusty ● 1 veľká cibuľa ● 2 klobásy ● 300 g údeného mäsa ● olej ● 1 ČL mletej papriky ● 1 hrsť vopred namočených sušených húb ● 2 zemiaky ● kyslá smotana na ozdobenie ● soľ
Vo väčšom hrnci na oleji opečieme ošúpanú cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme mäso pokrájané na malé kocky, klobásy, papriku, kapustu pokrájanú na kratšie slížiky a nasekané huby. Ochutíme soľou, podlejeme vodou a varíme 30 minút. Zemiaky ošúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme do polievky na zahustenie a varíme ešte 15 minút. Každú porciu polievky pred podávaním ozdobíme lyžicou smotany.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 45 minút
Zdroj: Shutterstock
Tradičná vianočná polievka