Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

5 skvelých tipov na jedlá s jarnou zeleninou: Nie je to nič náročné, a tá neopakovateľná chuť!

Kuriatko na motýlika s pestom

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Konečne sme sa v záhradkách dočkali prvej zeleninovej úrody. Jedlám dodá neopakovateľnú sviežu chuť a plno vitamínov, preto neváhajme a pripravme si z nej niečo dobré.

Špargľový koláč s údeným lososom

4 porcie

250 g bielej špargle ● 250 g ricotty ● 1 ČL citrónovej kôry ● 50 g bazalkového pesta ● štipka muškátového orieška ● 1 balenie lístkového cesta ● 1 žĺtok ● 150 g údeného lososa ● soľ ● mleté čierne korenie

Špargľu umyjeme, očistíme škrabkou a odkrojíme konce. V hrnci varíme v osolenej vode 6 minút a necháme vychladnúť. Ricottu zmiešame s citrónovou kôrou, pestom, osolíme, okoreníme a pridáme štipku muškátového orieška. Lístkové cesto rozvinieme, prenesieme na plech, zaťažíme druhým plechom a v rúre vyhriatej na 200 °C predpekáme 10 minút. Predpečené cesto potrieme rozšľahaným žĺtkom a potom ochutenou ricottou. Na ricottu poukladáme špargle a plátky lososa. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 10 až 15 minút, kým cesto nezozlatne.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 25 minút

Náš tip
Ricottu môžete nahradiť nízkotučným tvarohom.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Špargľový koláč s údeným lososom

Ryžový šalát s reďkovkou a údenou makrelou

4 porcie

300 g hnedej ryže s obilninami a quinoou alebo bulgurom ● 1 zväzok reďkoviek ● 100 g údených filiet z makrely ● 150 g bryndze ● 2 PL petržlenovej vňate ● 4 PL oleja

Zmes ryže a obilnín varíme podľa návodu 15 až 17 minút. Reďkovky nakrájame na plátky, rybu rozoberieme na kúsky. V mise zmiešame uvarenú ryžu s olejom, rybou, reďkovkami a hrudkami bryndze. Pridáme petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno a zľahka premiešame.

Čas prípravy: 25 minút

Náš tip
Pridajte viac zeleniny, napríklad papriku alebo paradajky jemne opečené na olivovom oleji. Šalát bude šťavnatejší.

Šalát s ryžou či inou obilninou je veľmi sýty a hodí sa skôr ako hlavné jedlo. 

Zdroj: archív Dobré jedlo

Ryžový šalát s reďkovkou a údenou makrelou

Kuriatko na motýlika s pestom

4 porcie

2 jarné kuriatka ● 2 citróny ● soľ ● olej

Na pesto: 1 viazanička čerstvej žihľavy (horné mladšie listy) ● 1 strúčik cesnaku ● menšia hrsť orechov (mandle alebo píniové oriešky) ● kus tvrdého slovenského syra ● 1 balenie baby špenátu ● 1 zväzok reďkoviek ● soľ ● korenie ● olivový olej

Deň vopred nasolíme kuriatka a necháme cez noc odokryté na tanieri v chladničke. Z kuriatok vystrihneme celú chrbtovú kosť od chvosta až po krk. Túto časť môžeme použiť, keď budeme variť polievku. Kuriatka otočíme prsami nahor a zatlačíme na ich hrudnú kosť, aby sa vyrovnali. Tvar kuriatok zaistíme špajdľami alebo kovovými ihlami. Špajdľu vedieme zo spodnej strany kuriatka krížom od stehna ku krídlu. Rozpálime grilovaciu panvicu alebo gril. Kuriatka osušíme kuchynskou utierkou a potrieme olejom. Citrón rozrežeme na polovice, reznú stranu potrieme olejom a položíme na gril na 1 až 2 minúty. Kuriatka pritlačíme na grilovaciu panvicu alebo gril prsami nadol, chvíľku počkáme a otočíme o 90 stupňov. Opäť pritlačíme a chvíľu počkáme. Kuriatka otočíme prsami nahor a dopekáme v rúre pri teplote 180 °C asi 25 minút alebo kým teplota v najhrubšej časti stehna nedosiahne aspoň 65 až 70 °C. Ak použijeme gril, presunieme kuriatka do chladnejšej časti grilu a zatvoríme. Kuriatka vyberieme z rúry alebo grilu a necháme na tanieri alebo doske odpočívať aspoň 10 minút. Pripravíme pesto. Žihľavu umyjeme a povaríme v osolenej vriacej vode 1 až 2 minúty. Zlejeme, prepláchneme studenou vodou a riadne osušíme.

V mažiari podrvíme strúčik cesnaku so sparenými listami žihľavy, pridáme celé alebo nasekané orechy, znovu podrvíme a postupne pridávame olivový olej a nastrúhaný tvrdý syr. Ak treba, pesto osolíme. Zmiešame lyžicu citrónovej šťavy s tromi lyžicami olivového oleja a so štipkou soli. Zálievkou zalejeme mladý špenát a primiešame reďkovky nastrúhané na tenké plátky. Podávame s kuriatkami.

Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 12 hodín
Čas pečenia: 30 minút

Náš tip
Pesto je výborná omáčka, ktorú využijete aj ako nátierku na chlebík alebo na dochutenie cestovín či šalátu.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Kuriatko na motýlika s pestom

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Bleskové a zároveň jednoduché jedlo, ktoré neomrzí: Po cestovinách s kuracím mäsom sa budete zalizovať

    Tvarohová nátierka s jarnými cibuľkami

    4 porcie

    120 g jemného tvarohu ● 2 PL masla ● 3 PL kyslej smotany ● 3 PL nátierkového masla ● 1 až 2 jarné cibuľky ● čerstvý kôpor ● soľ ● mleté čierne korenie.

    V miske vymiešame tvaroh, zmäknuté maslo, nátierkové maslo a kyslú smotanu. Pridáme mladú cibuľku nakrájanú nadrobno a podľa chuti osolíme a okoreníme. Do nátierky primiešame nakrájaný kôpor. Podávame s čerstvou bagetou alebo iným obľúbeným pečivom.

    Čas prípravy: 10 minút

    Namiesto aromatického kôpru môžete použiť iné čerstvé bylinky, ktoré vám vyhovujú viac. 

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Tvarohová nátierka s jarnými cibuľkami

    Reďkovková polievka s mandľami

    4 porcie

    2 zväzky reďkoviek ● 1 banánová šalotka (alebo obyčajná) ● 2 zemiaky ● mleté čierne korenie ● 500 ml zeleninového vývaru ● 20 g plátkov mandlí ● 500 ml smotany na šľahanie ● soľ ● olivový olej

    Na ozdobu: 1 PL bieleho vínneho octu ● 1 PL sezamového octu ● 1/2 ČL čierneho sezamu ● 1/2 ČL citrónovej kôry

    Reďkovky zbavíme listov, umyjeme, odkrojíme korienky a osušíme. Päť reďkoviek si necháme na ozdobu. Zvyšok nakrájame na plátky. Šalotku očistíme a tiež nakrájame na plátky. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. V hrnci rozohrejeme olej. Šalotku opečieme dosklovita. Pridáme reďkovky, zemiaky, zalejeme horúcim vývarom a varíme asi 15 minút. Osolíme a okoreníme. Plátky mandlí opečieme na suchej panvici dozlatista. Pripravíme ozdobu. Reďkovky, ktoré nám zostali, nakrájame na plátky. Ocot zmiešame so sezamovým olejom, s citrónovou kôrou nastrúhanou najemno a so sezamom. Premiešame s reďkovkami. Polievku rozmixujeme dohladka, primiešame smotanu a už nevaríme, len prehrejeme. Na tanieri pridáme do každej porcie marinované plátky reďkoviek a posypeme ju mandľami.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Reďkovková polievka s mandľami

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.