Špargľový koláč s údeným lososom

4 porcie

250 g bielej špargle ● 250 g ricotty ● 1 ČL citrónovej kôry ● 50 g bazalkového pesta ● štipka muškátového orieška ● 1 balenie lístkového cesta ● 1 žĺtok ● 150 g údeného lososa ● soľ ● mleté čierne korenie

Špargľu umyjeme, očistíme škrabkou a odkrojíme konce. V hrnci varíme v osolenej vode 6 minút a necháme vychladnúť. Ricottu zmiešame s citrónovou kôrou, pestom, osolíme, okoreníme a pridáme štipku muškátového orieška. Lístkové cesto rozvinieme, prenesieme na plech, zaťažíme druhým plechom a v rúre vyhriatej na 200 °C predpekáme 10 minút. Predpečené cesto potrieme rozšľahaným žĺtkom a potom ochutenou ricottou. Na ricottu poukladáme špargle a plátky lososa. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 10 až 15 minút, kým cesto nezozlatne.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 25 minút

Náš tip
Ricottu môžete nahradiť nízkotučným tvarohom.

Špargľový koláč s údeným lososom
Špargľový koláč s údeným lososom
Zdroj: archív Dobré jedlo

Ryžový šalát s reďkovkou a údenou makrelou

4 porcie

300 g hnedej ryže s obilninami a quinoou alebo bulgurom ● 1 zväzok reďkoviek ● 100 g údených filiet z makrely ● 150 g bryndze ● 2 PL petržlenovej vňate ● 4 PL oleja

Zmes ryže a obilnín varíme podľa návodu 15 až 17 minút. Reďkovky nakrájame na plátky, rybu rozoberieme na kúsky. V mise zmiešame uvarenú ryžu s olejom, rybou, reďkovkami a hrudkami bryndze. Pridáme petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno a zľahka premiešame.

Čas prípravy: 25 minút

Náš tip
Pridajte viac zeleniny, napríklad papriku alebo paradajky jemne opečené na olivovom oleji. Šalát bude šťavnatejší.

Šalát s ryžou či inou obilninou je veľmi sýty a hodí sa skôr ako hlavné jedlo. 

Ryžový šalát s reďkovkou a údenou makrelou
Ryžový šalát s reďkovkou a údenou makrelou
Zdroj: archív Dobré jedlo

Kuriatko na motýlika s pestom

4 porcie

2 jarné kuriatka ● 2 citróny ● soľ ● olej

Na pesto: 1 viazanička čerstvej žihľavy (horné mladšie listy) ● 1 strúčik cesnaku ● menšia hrsť orechov (mandle alebo píniové oriešky) ● kus tvrdého slovenského syra ● 1 balenie baby špenátu ● 1 zväzok reďkoviek ● soľ ● korenie ● olivový olej

Deň vopred nasolíme kuriatka a necháme cez noc odokryté na tanieri v chladničke. Z kuriatok vystrihneme celú chrbtovú kosť od chvosta až po krk. Túto časť môžeme použiť, keď budeme variť polievku. Kuriatka otočíme prsami nahor a zatlačíme na ich hrudnú kosť, aby sa vyrovnali. Tvar kuriatok zaistíme špajdľami alebo kovovými ihlami. Špajdľu vedieme zo spodnej strany kuriatka krížom od stehna ku krídlu. Rozpálime grilovaciu panvicu alebo gril. Kuriatka osušíme kuchynskou utierkou a potrieme olejom. Citrón rozrežeme na polovice, reznú stranu potrieme olejom a položíme na gril na 1 až 2 minúty. Kuriatka pritlačíme na grilovaciu panvicu alebo gril prsami nadol, chvíľku počkáme a otočíme o 90 stupňov. Opäť pritlačíme a chvíľu počkáme. Kuriatka otočíme prsami nahor a dopekáme v rúre pri teplote 180 °C asi 25 minút alebo kým teplota v najhrubšej časti stehna nedosiahne aspoň 65 až 70 °C. Ak použijeme gril, presunieme kuriatka do chladnejšej časti grilu a zatvoríme. Kuriatka vyberieme z rúry alebo grilu a necháme na tanieri alebo doske odpočívať aspoň 10 minút. Pripravíme pesto. Žihľavu umyjeme a povaríme v osolenej vriacej vode 1 až 2 minúty. Zlejeme, prepláchneme studenou vodou a riadne osušíme.

V mažiari podrvíme strúčik cesnaku so sparenými listami žihľavy, pridáme celé alebo nasekané orechy, znovu podrvíme a postupne pridávame olivový olej a nastrúhaný tvrdý syr. Ak treba, pesto osolíme. Zmiešame lyžicu citrónovej šťavy s tromi lyžicami olivového oleja a so štipkou soli. Zálievkou zalejeme mladý špenát a primiešame reďkovky nastrúhané na tenké plátky. Podávame s kuriatkami.

Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 12 hodín
Čas pečenia: 30 minút

Náš tip
Pesto je výborná omáčka, ktorú využijete aj ako nátierku na chlebík alebo na dochutenie cestovín či šalátu.

Kuriatko na motýlika s pestom
Kuriatko na motýlika s pestom
Zdroj: archív Dobré jedlo

Tvarohová nátierka s jarnými cibuľkami

4 porcie

120 g jemného tvarohu ● 2 PL masla ● 3 PL kyslej smotany ● 3 PL nátierkového masla ● 1 až 2 jarné cibuľky ● čerstvý kôpor ● soľ ● mleté čierne korenie.

V miske vymiešame tvaroh, zmäknuté maslo, nátierkové maslo a kyslú smotanu. Pridáme mladú cibuľku nakrájanú nadrobno a podľa chuti osolíme a okoreníme. Do nátierky primiešame nakrájaný kôpor. Podávame s čerstvou bagetou alebo iným obľúbeným pečivom.

Čas prípravy: 10 minút

Namiesto aromatického kôpru môžete použiť iné čerstvé bylinky, ktoré vám vyhovujú viac. 

Tvarohová nátierka s jarnými cibuľkami
Tvarohová nátierka s jarnými cibuľkami
Zdroj: archív Dobré jedlo

Reďkovková polievka s mandľami

4 porcie

2 zväzky reďkoviek ● 1 banánová šalotka (alebo obyčajná) ● 2 zemiaky ● mleté čierne korenie ● 500 ml zeleninového vývaru ● 20 g plátkov mandlí ● 500 ml smotany na šľahanie ● soľ ● olivový olej

Na ozdobu: 1 PL bieleho vínneho octu ● 1 PL sezamového octu ● 1/2 ČL čierneho sezamu ● 1/2 ČL citrónovej kôry

Reďkovky zbavíme listov, umyjeme, odkrojíme korienky a osušíme. Päť reďkoviek si necháme na ozdobu. Zvyšok nakrájame na plátky. Šalotku očistíme a tiež nakrájame na plátky. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. V hrnci rozohrejeme olej. Šalotku opečieme dosklovita. Pridáme reďkovky, zemiaky, zalejeme horúcim vývarom a varíme asi 15 minút. Osolíme a okoreníme. Plátky mandlí opečieme na suchej panvici dozlatista. Pripravíme ozdobu. Reďkovky, ktoré nám zostali, nakrájame na plátky. Ocot zmiešame so sezamovým olejom, s citrónovou kôrou nastrúhanou najemno a so sezamom. Premiešame s reďkovkami. Polievku rozmixujeme dohladka, primiešame smotanu a už nevaríme, len prehrejeme. Na tanieri pridáme do každej porcie marinované plátky reďkoviek a posypeme ju mandľami.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút

Reďkovková polievka s mandľami
Reďkovková polievka s mandľami
Zdroj: archív Dobré jedlo