5 skvelých tipov na jedlá s jarnou zeleninou: Nie je to nič náročné, a tá neopakovateľná chuť!
26. 5. 2020, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 13:19)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Konečne sme sa v záhradkách dočkali prvej zeleninovej úrody. Jedlám dodá neopakovateľnú sviežu chuť a plno vitamínov, preto neváhajme a pripravme si z nej niečo dobré.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zdroj: archív Dobré jedlo
Galéria k článku
Špargľový koláč s údeným lososom
4 porcie
250 g bielej špargle ● 250 g ricotty ● 1 ČL citrónovej kôry ● 50 g bazalkového pesta ● štipka muškátového orieška ● 1 balenie lístkového cesta ● 1 žĺtok ● 150 g údeného lososa ● soľ ● mleté čierne korenie
Špargľu umyjeme, očistíme škrabkou a odkrojíme konce. V hrnci varíme v osolenej vode 6 minút a necháme vychladnúť. Ricottu zmiešame s citrónovou kôrou, pestom, osolíme, okoreníme a pridáme štipku muškátového orieška. Lístkové cesto rozvinieme, prenesieme na plech, zaťažíme druhým plechom a v rúre vyhriatej na 200 °C predpekáme 10 minút. Predpečené cesto potrieme rozšľahaným žĺtkom a potom ochutenou ricottou. Na ricottu poukladáme špargle a plátky lososa. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 10 až 15 minút, kým cesto nezozlatne.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 25 minút
Náš tip
Ricottu môžete nahradiť nízkotučným tvarohom.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Špargľový koláč s údeným lososom
Ryžový šalát s reďkovkou a údenou makrelou
4 porcie
300 g hnedej ryže s obilninami a quinoou alebo bulgurom ● 1 zväzok reďkoviek ● 100 g údených filiet z makrely ● 150 g bryndze ● 2 PL petržlenovej vňate ● 4 PL oleja
Zmes ryže a obilnín varíme podľa návodu 15 až 17 minút. Reďkovky nakrájame na plátky, rybu rozoberieme na kúsky. V mise zmiešame uvarenú ryžu s olejom, rybou, reďkovkami a hrudkami bryndze. Pridáme petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno a zľahka premiešame.
Čas prípravy: 25 minút
Náš tip
Pridajte viac zeleniny, napríklad papriku alebo paradajky jemne opečené na olivovom oleji. Šalát bude šťavnatejší.
Šalát s ryžou či inou obilninou je veľmi sýty a hodí sa skôr ako hlavné jedlo.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Ryžový šalát s reďkovkou a údenou makrelou
Kuriatko na motýlika s pestom
4 porcie
2 jarné kuriatka ● 2 citróny ● soľ ● olej
Na pesto: 1 viazanička čerstvej žihľavy (horné mladšie listy) ● 1 strúčik cesnaku ● menšia hrsť orechov (mandle alebo píniové oriešky) ● kus tvrdého slovenského syra ● 1 balenie baby špenátu ● 1 zväzok reďkoviek ● soľ ● korenie ● olivový olej
Deň vopred nasolíme kuriatka a necháme cez noc odokryté na tanieri v chladničke. Z kuriatok vystrihneme celú chrbtovú kosť od chvosta až po krk. Túto časť môžeme použiť, keď budeme variť polievku. Kuriatka otočíme prsami nahor a zatlačíme na ich hrudnú kosť, aby sa vyrovnali. Tvar kuriatok zaistíme špajdľami alebo kovovými ihlami. Špajdľu vedieme zo spodnej strany kuriatka krížom od stehna ku krídlu. Rozpálime grilovaciu panvicu alebo gril. Kuriatka osušíme kuchynskou utierkou a potrieme olejom. Citrón rozrežeme na polovice, reznú stranu potrieme olejom a položíme na gril na 1 až 2 minúty. Kuriatka pritlačíme na grilovaciu panvicu alebo gril prsami nadol, chvíľku počkáme a otočíme o 90 stupňov. Opäť pritlačíme a chvíľu počkáme. Kuriatka otočíme prsami nahor a dopekáme v rúre pri teplote 180 °C asi 25 minút alebo kým teplota v najhrubšej časti stehna nedosiahne aspoň 65 až 70 °C. Ak použijeme gril, presunieme kuriatka do chladnejšej časti grilu a zatvoríme. Kuriatka vyberieme z rúry alebo grilu a necháme na tanieri alebo doske odpočívať aspoň 10 minút. Pripravíme pesto. Žihľavu umyjeme a povaríme v osolenej vriacej vode 1 až 2 minúty. Zlejeme, prepláchneme studenou vodou a riadne osušíme.
V mažiari podrvíme strúčik cesnaku so sparenými listami žihľavy, pridáme celé alebo nasekané orechy, znovu podrvíme a postupne pridávame olivový olej a nastrúhaný tvrdý syr. Ak treba, pesto osolíme. Zmiešame lyžicu citrónovej šťavy s tromi lyžicami olivového oleja a so štipkou soli. Zálievkou zalejeme mladý špenát a primiešame reďkovky nastrúhané na tenké plátky. Podávame s kuriatkami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 12 hodín
Čas pečenia: 30 minút
Náš tip
Pesto je výborná omáčka, ktorú využijete aj ako nátierku na chlebík alebo na dochutenie cestovín či šalátu.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Kuriatko na motýlika s pestom

Tvarohová nátierka s jarnými cibuľkami
4 porcie
120 g jemného tvarohu ● 2 PL masla ● 3 PL kyslej smotany ● 3 PL nátierkového masla ● 1 až 2 jarné cibuľky ● čerstvý kôpor ● soľ ● mleté čierne korenie.
V miske vymiešame tvaroh, zmäknuté maslo, nátierkové maslo a kyslú smotanu. Pridáme mladú cibuľku nakrájanú nadrobno a podľa chuti osolíme a okoreníme. Do nátierky primiešame nakrájaný kôpor. Podávame s čerstvou bagetou alebo iným obľúbeným pečivom.
Čas prípravy: 10 minút
Namiesto aromatického kôpru môžete použiť iné čerstvé bylinky, ktoré vám vyhovujú viac.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Tvarohová nátierka s jarnými cibuľkami
Reďkovková polievka s mandľami
4 porcie
2 zväzky reďkoviek ● 1 banánová šalotka (alebo obyčajná) ● 2 zemiaky ● mleté čierne korenie ● 500 ml zeleninového vývaru ● 20 g plátkov mandlí ● 500 ml smotany na šľahanie ● soľ ● olivový olej
Na ozdobu: 1 PL bieleho vínneho octu ● 1 PL sezamového octu ● 1/2 ČL čierneho sezamu ● 1/2 ČL citrónovej kôry
Reďkovky zbavíme listov, umyjeme, odkrojíme korienky a osušíme. Päť reďkoviek si necháme na ozdobu. Zvyšok nakrájame na plátky. Šalotku očistíme a tiež nakrájame na plátky. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. V hrnci rozohrejeme olej. Šalotku opečieme dosklovita. Pridáme reďkovky, zemiaky, zalejeme horúcim vývarom a varíme asi 15 minút. Osolíme a okoreníme. Plátky mandlí opečieme na suchej panvici dozlatista. Pripravíme ozdobu. Reďkovky, ktoré nám zostali, nakrájame na plátky. Ocot zmiešame so sezamovým olejom, s citrónovou kôrou nastrúhanou najemno a so sezamom. Premiešame s reďkovkami. Polievku rozmixujeme dohladka, primiešame smotanu a už nevaríme, len prehrejeme. Na tanieri pridáme do každej porcie marinované plátky reďkoviek a posypeme ju mandľami.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Reďkovková polievka s mandľami