Zdravá ľadová torta s ovocím

8 kúskov

70 g pistácií ● 70 g mäkkých datlí ● štipka soli

NA PLNKU: 300 g kešu orechov ● 300 g drobného ovocia ● 100 g kokosového pyré ● 150 ml kokosového mlieka ● 50 ml javorového sirupu ● šťava z limety ● 1 až 2 ČL ružovej vody ● 2 štipky mletej vanilky ● štipka soli

NA OZDOBU: mrazené drobné ovocie

Kešu orechy namočíme do vody najmenej na 2 hodiny. Datle a pistácie spolu rozmixujeme v kuchynskom robote. Pridáme štipku soli. Tortovú formu s priemerom 18 cm vystelieme papierom na pečenie a na dno nasypeme pistáciovú zmes. Pevne utlačíme vlhkými rukami. Kešu orechy zlejeme, prepláchneme a dáme s kokosovým mliekom, javorovým sirupom, limetovou šťavou, ružovou vodou, vanilkou a so soľou do mixéra a rozmixujeme najemno. Nakoniec pridáme ovocie a rozmixujeme, ale len nahrubo. Podľa potreby dosladíme javorovým sirupom a nalejeme na pistáciový korpus do formy. Povrch uhladíme a dáme do mrazničky najlepšie na celú noc. Pred podávaním vyberieme z formy a ozdobíme ľadovým ovocím.

Čas prípravy: 30 minút
Čas namočenia: 2 hodiny
Čas mrazenia: 8 hodín

Náš tip
Tortu podávajte preliatu horúcou čokoládovou polevou.

Zdravá ľadová torta s ovocím
Zdroj: shutterstock

Malinový parfait

8 kúskov

400 g studenej smotany na šľahanie ● 4 žĺtky ● 1 vanilkový struk ● 130 g krupicového cukru ● 200 g créme fraiche

MALINOVÁ VRSTVA: 60 g krupicového cukru ● 300 g malín a černíc

Ovocie očistíme, zopár kúskov odložíme bokom a zvyšok rozmixujeme. Smotanu vyšľaháme dotuha a odložíme do chladničky. Žĺtky spolu s cukrom šľaháme nad horúcim vodným kúpeľom dopenista. Stiahneme z kúpeľa a šľaháme ďalej, kým zmes nevychladne a nezhustne. Rozpolíme vanilkový struk a dreň vyškrabeme. Do misy dáme créme fraiche a vmiešame vanilkovú dreň. Opatrne vmiešame do žĺtkovej zmesi. Nakoniec zapracujeme vychladnutú šľahačku. Maliny a černice rozmixujeme spolu s cukrom a nalejeme do formy na biskupský chlebík vystlanej potravinárskou fóliou. Opatrne vlejeme polovicu smotanovej zmesi a posypeme odloženými celými kúskami ovocia. Zalejeme zvyšným smotanovým krémom a dáme do mrazničky najlepšie na celú noc. Pred podávaním vyberieme z mrazničky, necháme asi 10 minút odležať a potom vyklopíme a ozdobíme ovocím.

Čas prípravy: 30 minút
Čas mrazenia: 8 hodín

Do smotanového krému môžete namiesto vajec s cukrom použiť kondenzované mlieko.

Malinový parfait
Zdroj: shutterstock

Marhuľová torta so želatínou

12 kúskov

1 balenie okrúhlych piškót

NA KRÉM: 6 plátkov želatíny ● 100 ml pomarančového džúsu ● 1 ČL strúhanej pomarančovej kôry ● 30 g krupicového cukru ● 2 balíčky vanilkového cukru ● 2 PL citrónovej šťavy ● 300 g bieleho jogurtu ● 200 ml smotany na šľahanie

NA OZDOBU: 1 balíček tortového želé extra ● marhule ● maliny

Pripravíme si okrúhlu formu, ktorú jemne potrieme olejom. Naspodok naukladáme vrstvu okrúhlych piškót. Želatínu namočíme na 5 minút do studenej vody. V hrnci ohrejeme pomarančovú šťavu, kôru, cukor, vanilkový cukor a citrónovú šťavu. Želatínu vyžmýkame a zamiešame do ovocnej zmesi. Na miernej teplote rozpustíme. Do misy dáme jogurt, pričom lyžicu odoberieme a zamiešame do ovocnej želatíny. Ihneď vmiešame do zvyšku jogurtu. Dáme do chladničky. Smotanu vyšľaháme dotuha a len čo začne krém tuhnúť, opatrne doň vmiešame šľahačku. Z chladničky vyberieme formu s piškótovou vrstvou a opatrne nanesieme krém. Dáme do chladničky 
na 3 hodiny. Potom si pripravíme tortové želé podľa návodu na obale. Navrch torty poukladáme marhule nakrájané na mesiačiky a maliny. Zalejeme pripraveným želé. Dáme do chladničky najlepšie na celú noc stuhnúť.

Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 9 hodín

Použite viac vrstiev piškóz, torta bude lepšie držať.

Marhuľová torta so želatínou
Zdroj: shutterstock

Šarlotka s piškótami

12 kúskov

600 g uvareného vanilkového pudingu ● 750 g mascarpone ● 750 g nízkotučného tvarohu ● 100 g krupicového cukru ● 2 citróny (kôra, šťava) ● 4 ČL vanilkového cukru ● 20 ks podlhovastých piškót ● 1 veľké balenie detských piškót ● 3 šálky espresa ● trocha umu ● kakao na posypanie ● čučoriedky ● sušienky amarettini

Hotový vanilkový puding necháme úplne vychladnúť a potom vymiešame s mascarpone, tvarohom, cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a so šťavou dohladka. Kávu dochutíme trochou umu a dáme do misky. Tortovú formu vyložíme po okrajoch dlhými piškótami, pričom na dno poukladáme vrstvu okrúhlych. Pokvapkáme kávovou zmesou. Nanesieme štvrtinu krému a opäť poukladáme piškóty. Opakujeme ešte trikrát, pričom zakončíme vrstvou krému. Dáme do chladničky na noc stuhnúť. Pred podávaním ozdobíme čučoriedkami, kakaom a nalámanými sušienkami amarettini.

Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 8 hodín

Náš tip
Na okraje formy naneste krém v tenkej vrstve a potom vyložte dlhými piškótami.

Šarlotka s piškótami
Zdroj: shutterstock

Chrumkavý čučoriedkový cheesecake

8 kúskov

100 g kukuričných lupienkov ● 150 g horkej čokolády

NA PLNKU: 500 g čučoriedok ● 4 plátky želatíny ● 500 g mascarpone ● 100 g krupicového cukru ● 200 g smotany na šľahanie

Formu s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie. Čokoládu nasekáme a rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Kukuričné lupienky trocha pomrvíme a zamiešame do čokolády. Nanesieme na dno formy a poriadne popritláčame. Dáme do chladničky. Čučoriedky očistíme, osušíme a asi štvrtinu odložíme na ozdobu. Želatínu namočíme na 5 minút do studenej vody. Mascarpone vymiešame s tvarohom a cukrom dohladka. Asi 4 PL zmesi dáme do hrnca a ohrejeme. Pridáme vyžmýkanú želatínu, za stáleho miešania rozpustíme a ihneď zamiešame do zvyšku krému. Smotanu vyšľaháme a opatrne spolu s čučoriedkami zapracujeme do krému. Nanesieme na stuhnutý korpus a dáme na noc do chladničky. Pred podávaním opatrne vyberieme z formy a ozdobíme ovocím.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 7 hodín

Do krému môžete zapracovať aj mliečnu ryžu, bude to mňamka.

Chrumkavý čučoriedkový cheesecake
Zdroj: shutterstock