Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Skúste tieto zákusky z chladničky: Chladivé dezerty potešia každý mlsný jazýček! MŇAM!

Šarlotka s piškótami

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Sladké dobroty sa dajú doma vykúzliť aj bez toho, aby ste zapli rúru. Máme pre vás osviežujúce recepty, ktoré sú ako stvorené na horúce letné dni.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Pripravte si s nami doma úžasné nepečené sušienkové kocky s malinami!

    Zdravá ľadová torta s ovocím

    8 kúskov

    70 g pistácií ● 70 g mäkkých datlí ● štipka soli

    NA PLNKU: 300 g kešu orechov ● 300 g drobného ovocia ● 100 g kokosového pyré ● 150 ml kokosového mlieka ● 50 ml javorového sirupu ● šťava z limety ● 1 až 2 ČL ružovej vody ● 2 štipky mletej vanilky ● štipka soli

    NA OZDOBU: mrazené drobné ovocie

    Kešu orechy namočíme do vody najmenej na 2 hodiny. Datle a pistácie spolu rozmixujeme v kuchynskom robote. Pridáme štipku soli. Tortovú formu s priemerom 18 cm vystelieme papierom na pečenie a na dno nasypeme pistáciovú zmes. Pevne utlačíme vlhkými rukami. Kešu orechy zlejeme, prepláchneme a dáme s kokosovým mliekom, javorovým sirupom, limetovou šťavou, ružovou vodou, vanilkou a so soľou do mixéra a rozmixujeme najemno. Nakoniec pridáme ovocie a rozmixujeme, ale len nahrubo. Podľa potreby dosladíme javorovým sirupom a nalejeme na pistáciový korpus do formy. Povrch uhladíme a dáme do mrazničky najlepšie na celú noc. Pred podávaním vyberieme z formy a ozdobíme ľadovým ovocím.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas namočenia: 2 hodiny
    Čas mrazenia: 8 hodín

    Náš tip
    Tortu podávajte preliatu horúcou čokoládovou polevou.

    Zdroj: shutterstock

    Zdravá ľadová torta s ovocím

    Malinový parfait

    8 kúskov

    400 g studenej smotany na šľahanie ● 4 žĺtky ● 1 vanilkový struk ● 130 g krupicového cukru ● 200 g créme fraiche

    MALINOVÁ VRSTVA: 60 g krupicového cukru ● 300 g malín a černíc

    Ovocie očistíme, zopár kúskov odložíme bokom a zvyšok rozmixujeme. Smotanu vyšľaháme dotuha a odložíme do chladničky. Žĺtky spolu s cukrom šľaháme nad horúcim vodným kúpeľom dopenista. Stiahneme z kúpeľa a šľaháme ďalej, kým zmes nevychladne a nezhustne. Rozpolíme vanilkový struk a dreň vyškrabeme. Do misy dáme créme fraiche a vmiešame vanilkovú dreň. Opatrne vmiešame do žĺtkovej zmesi. Nakoniec zapracujeme vychladnutú šľahačku. Maliny a černice rozmixujeme spolu s cukrom a nalejeme do formy na biskupský chlebík vystlanej potravinárskou fóliou. Opatrne vlejeme polovicu smotanovej zmesi a posypeme odloženými celými kúskami ovocia. Zalejeme zvyšným smotanovým krémom a dáme do mrazničky najlepšie na celú noc. Pred podávaním vyberieme z mrazničky, necháme asi 10 minút odležať a potom vyklopíme a ozdobíme ovocím.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas mrazenia: 8 hodín

    Do smotanového krému môžete namiesto vajec s cukrom použiť kondenzované mlieko.

    Zdroj: shutterstock

    Malinový parfait

    Marhuľová torta so želatínou

    12 kúskov

    1 balenie okrúhlych piškót

    NA KRÉM: 6 plátkov želatíny ● 100 ml pomarančového džúsu ● 1 ČL strúhanej pomarančovej kôry ● 30 g krupicového cukru ● 2 balíčky vanilkového cukru ● 2 PL citrónovej šťavy ● 300 g bieleho jogurtu ● 200 ml smotany na šľahanie

    NA OZDOBU: 1 balíček tortového želé extra ● marhule ● maliny

    Pripravíme si okrúhlu formu, ktorú jemne potrieme olejom. Naspodok naukladáme vrstvu okrúhlych piškót. Želatínu namočíme na 5 minút do studenej vody. V hrnci ohrejeme pomarančovú šťavu, kôru, cukor, vanilkový cukor a citrónovú šťavu. Želatínu vyžmýkame a zamiešame do ovocnej zmesi. Na miernej teplote rozpustíme. Do misy dáme jogurt, pričom lyžicu odoberieme a zamiešame do ovocnej želatíny. Ihneď vmiešame do zvyšku jogurtu. Dáme do chladničky. Smotanu vyšľaháme dotuha a len čo začne krém tuhnúť, opatrne doň vmiešame šľahačku. Z chladničky vyberieme formu s piškótovou vrstvou a opatrne nanesieme krém. Dáme do chladničky 
na 3 hodiny. Potom si pripravíme tortové želé podľa návodu na obale. Navrch torty poukladáme marhule nakrájané na mesiačiky a maliny. Zalejeme pripraveným želé. Dáme do chladničky najlepšie na celú noc stuhnúť.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas chladenia: 9 hodín

    Použite viac vrstiev piškóz, torta bude lepšie držať.

    Zdroj: shutterstock

    Marhuľová torta so želatínou

    Šarlotka s piškótami

    12 kúskov

    600 g uvareného vanilkového pudingu ● 750 g mascarpone ● 750 g nízkotučného tvarohu ● 100 g krupicového cukru ● 2 citróny (kôra, šťava) ● 4 ČL vanilkového cukru ● 20 ks podlhovastých piškót ● 1 veľké balenie detských piškót ● 3 šálky espresa ● trocha umu ● kakao na posypanie ● čučoriedky ● sušienky amarettini

    Hotový vanilkový puding necháme úplne vychladnúť a potom vymiešame s mascarpone, tvarohom, cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a so šťavou dohladka. Kávu dochutíme trochou umu a dáme do misky. Tortovú formu vyložíme po okrajoch dlhými piškótami, pričom na dno poukladáme vrstvu okrúhlych. Pokvapkáme kávovou zmesou. Nanesieme štvrtinu krému a opäť poukladáme piškóty. Opakujeme ešte trikrát, pričom zakončíme vrstvou krému. Dáme do chladničky na noc stuhnúť. Pred podávaním ozdobíme čučoriedkami, kakaom a nalámanými sušienkami amarettini.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas chladenia: 8 hodín

    Náš tip
    Na okraje formy naneste krém v tenkej vrstve a potom vyložte dlhými piškótami.

    Zdroj: shutterstock

    Šarlotka s piškótami

    Chrumkavý čučoriedkový cheesecake

    8 kúskov

    100 g kukuričných lupienkov ● 150 g horkej čokolády

    NA PLNKU: 500 g čučoriedok ● 4 plátky želatíny ● 500 g mascarpone ● 100 g krupicového cukru ● 200 g smotany na šľahanie

    Formu s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie. Čokoládu nasekáme a rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Kukuričné lupienky trocha pomrvíme a zamiešame do čokolády. Nanesieme na dno formy a poriadne popritláčame. Dáme do chladničky. Čučoriedky očistíme, osušíme a asi štvrtinu odložíme na ozdobu. Želatínu namočíme na 5 minút do studenej vody. Mascarpone vymiešame s tvarohom a cukrom dohladka. Asi 4 PL zmesi dáme do hrnca a ohrejeme. Pridáme vyžmýkanú želatínu, za stáleho miešania rozpustíme a ihneď zamiešame do zvyšku krému. Smotanu vyšľaháme a opatrne spolu s čučoriedkami zapracujeme do krému. Nanesieme na stuhnutý korpus a dáme na noc do chladničky. Pred podávaním opatrne vyberieme z formy a ozdobíme ovocím.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas chladenia: 7 hodín

    Do krému môžete zapracovať aj mliečnu ryžu, bude to mňamka.

    Zdroj: shutterstock

    Chrumkavý čučoriedkový cheesecake

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.