Bôčiková

Na mäsovom mlynčeku najemno pomelieme 1 kg bravčového bôčika. V mise mäso premiešame so 4 vajcami, s 2 najemno nakrájanými cibuľami a so 6 prelisovanými strúčikmi cesnaku. Zmes ochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletou paprikou a majoránom. Dôkladne premiešame a z masy vytvarujeme dva podlhovasté bochníky. Oba bochníky obalíme v strúhanke a preložíme do pekáča. Podlejeme trochou oleja. Pekáč zakryjeme a fašírky pečieme zhruba 40 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.

Bravčovo-hovädzia

Zhruba 100 g cibule ošúpeme, nakrájame na kolieska a opečieme dosklovita na 1 PL rozpusteného masla. Necháme úplne vychladnúť. Dve čerstvé žemle potrháme na kúsky a namočíme do trochy vody. Cibuľu a dôkladne vyžmýkané žemle pomelieme a vo väčšej mise zmiešame s 250 g mletého bravčového a 250 g mletého hovädzieho mäsa. Osolíme a okoreníme. Do zmesi pridáme 1 PL nasekanej petržlenovej vňate, 1 vajce a 1 PL strúhanky a premiešame, až získame hladkú zmes. Z masy vyformujeme bochník, preložíme do vymasteného pekáča a potrieme olejom. Zakryjeme alobalom a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 35 až 40 minút.

Spišská

Na fašírku umyjeme, očistíme a na väčšie kocky nakrájame 250 g bravčového a 250 g hovädzieho mäsa a oba druhy pomelieme. Jednu žemľu vytrháme na menšie kúsky, namočíme do 100 ml mlieka a vyžmýkame. Do mäsovej zmesi pridáme žemľu, 1 vajce, soľ a korenie. Väčšiu cibuľu a 1 strúčik cesnaku ošúpeme, postrúhame a zapracujeme k mäsu. Pracovnú dosku posypeme strúhankou a na ňu nanesieme polovicu mäsovej zmesi. Do stredu zmesi poukladáme 250 g spišských párkov. Zakryjeme zvyšnou zmesou a vyformujeme do bochníka, ktorý preložíme do vymasteného pekáča a podlejeme trochou mäsového vývaru. Vrch potrieme bielkom a posypeme rascou. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme približne 45 minút. Počas pečenia podlievame vývarom.

Z domácej pekárničky

Do domácej pekárničky na chlieb vložíme 400 g mletého bravčového mäsa. Pridáme 7 až 8 stredne veľkých zemiakov, nastrúhaných nahrubo, 2 vajcia, 1 PL majoránu, 1 prelisovaný strúčik cesnaku a soľ. Všetko necháme dôkladne prepracovať a dáme na 2 hodiny piecť. Po upečení necháme mierne vychladnúť a vyklopíme.

Gazdovská

Na mäsovom mlynčeku pomelieme 600 g hovädzieho mäsa. Jednu väčšiu cibuľu ošúpeme, nakrájame na väčšie kúsky a zmiešame s mäsom. Dve žemle nakrájame na drobné kocky a opečieme na suchej panvici dochrumkava. Primiešame k mäsu spolu s 1 nasekanou cibuľou a s 5 roztlačenými strúčikmi cesnaku. Zmes ochutíme soľou, mletým čiernym korením, majoránom, mletou paprikou a strúhaným parmezánom. Masu preložíme na vymastený pekáč a vyformujeme do bochníka. Zvrchu potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme 45 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť a podávame s varenými zemiakmi.