Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

5 tipov na dokonalé letné šaláty: Skombinujte ovocie so zeleninou, kíl navyše sa nemusíte báť

S brokolicou a grilovaným steakom

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Pre horúčavy nemáme v lete chuť na ťažké jedlá. Vtedy nám dobre padne pekná porcia chutného šalátu plného čerstvej zeleniny, ale aj ovocia. Stačí si len vybrať.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jednoduchý karfiolový šalát poteší nielen chuťové bunky

    Grilované broskyne s oštiepkom a prosciuttom

    4 porcie

    4 broskyne ● 1 oštiepok ● 500 g rukoly ● pár plátkov prosciutta ● tymian na ozdobu NA DRESING: 3 PL medu ● 8 PL olivového oleja ● 3 PL octu ● soľ ● korenie

    Na dresing vymiešame všetky uvedené suroviny. Broskyne umyjeme, osušíme, rozkrojíme na polovice a vyberieme kôstky. Potom ich položíme na mriežku grilu alebo grilovaciu panvicu a grilujeme 2 až 3 minúty, aby skaramelizovali. Pridáme aj nakrájaný syr, aby sa pekne opiekol. Zatiaľ v miske zmiešame rukolu s polovicou dresingu a uložíme na servírovací tanier. Na rukolu poukladáme grilované broskyne, syr a prosciutto. Pokvapkáme zvyšným dresingom a ozdobíme tymianom.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas grilovania: 3 minúty

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Grilované broskyne s oštiepkom a prosciuttom

    S brokolicou a grilovaným steakom

    2 porcie

    200 g steaku (z roštenky) ● 1/2 ČL sušeného rozmarínu ● 1/2 ČL sušeného tymianu ● 1/2 ČL horčičných semiačok  ● olivový olej ● 300 g brokolice ● 1 viazanička reďkoviek ● 150 g listového šalátu ● citrónová šťava ● soľ ● mleté čierne korenie

    Najprv urobíme marinádu. Rozmarín, tymian a horčičné semiačka rozmixujeme. Potom zmiešame s olejom. Steak osušíme papierovým obrúskom a polejeme polovicou pripravenej marinády. Necháme aspoň 30 minút marinovať. Potom opäť osušíme papierovým obrúskom, aby sa korenie nespálilo. Grilovaciu panvicu jemne potrieme olejom a sprudka na ňom opekáme steak z každej strany 2 až 3 minúty. Otáčame ho len raz. Ugrilovaný steak vložíme do alobalu, zabalíme a necháme aspoň 5 minút postáť. Brokolicu nakrájame na malé ružičky a blanšírujeme vo vriacej vode približne 5 minút. Reďkovky nakrájame na štvrtky a zľahka opečieme na suchej panvici. Stačia iba 2 minúty. Oddýchnutý steak nakrájame na tenké prúžky, prelejeme zvyšnou marinádou, jemne osolíme a okoreníme. Listový šalát premiešame s trochou citrónovej šťavy, pridáme reďkovku, brokolicu a jemne premiešame. Podávame s nakrájaným steakom.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas marinovania: 30 minút
    Čas pečenia: 5 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    S brokolicou a grilovaným steakom


    Tarhoňový s grilovanou balzamovou zeleninou

    5 porcií

    500 g tarhone z tvrdej pšenice ● 2 stredne veľké cibule ● 2 pretlačené strúčiky cesnaku ● 900 ml vývaru alebo vody ● rôzna letná zelenina na grilovanie (baklažán, cuketa, šampiňóny, červená cibuľa, farebná paprika, jarná cibuľka, mladý pór) ● 100 až 150 ml balzamového octu ● hrsť nasekanej petržlenovej vňate ● 1/2 ČL sušeného tymianu ● citrónová šťava ● plátky slaniny na podávanie ● soľ ● korenie ● olivový olej

    Cibuľu osmažíme na mierne rozpálenom oleji dosklovita, pridáme tarhoňu a opražíme spolu s nasekanou cibuľou. Ku koncu pridáme pretlačený cesnak a po chvíli aj vývar alebo vodu. Dochutíme soľou, prikryjeme, privedieme do varu a stíšime plameň takmer na minimum. Cestovinu varíme asi 5 minút, potom odstavíme a necháme prikryté dôjsť. Ešte teplú tarhoňu zľahka premiešame, znovu prikryjeme a necháme mierne vychladnúť. Zatiaľ nakrájame zeleninu na grilovanie na rovnako veľké kusy, obalíme v olivovom oleji a tymiane, osolíme, okoreníme a postupne, sprudka a krátko opečieme na rozpálenom grile. Balzamový ocot zvaríme na hustejšiu omáčku a prelejeme ňou ugrilovanú zeleninu. Tú ešte dochutíme podľa potreby soľou, korením a citrónovou šťavou. Vo veľkej mise premiešame mierne vychladnutú tarhoňu spolu s balzamovou zeleninou, nasekanou petržlenovou vňaťou, olivovým olejom a ďalšou citrónovou šťavou podľa chuti. Podávame ihneď s opečenými plátkami slaniny alebo necháme pred podávaním odstáť.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Tarhoňový s grilovanou balzamovou zeleninou

     Z quinoy so špargľou a s mozzarellou

    4 porcie

    1/2 hrnčeka quinoy ● 500 g zelenej špargle ● 1 cibuľa ● 1 červená paprika ● 50 ml sójovej omáčky ● citrónová šťava ● 2 jarné cibuľky ● 150 g mozzarelly ● korenie ● soľ ● maslo

    Quinou uvaríme podľa návodu. Na panvici rozpustíme lyžičku masla a orestujeme na ňom pozdĺžne rozkrojenú špargľu na polovice. Potom špargľu vyberieme a do panvice pridáme ďalšiu lyžičku masla. Opečieme nakrájanú cibuľu a papriku, pridáme sójovú omáčku a trochu citrónovej šťavy. Necháme vychladnúť. Cibuľovú zmes premiešame s uvarenou quinoou. Primiešame nakrájanú jarnú cibuľku, opečenú špargľu a kúsky mozzarelly. Šalát dochutíme soľou a korením.

    Čas prípravy: 30 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Z quinoy so špargľou a s mozzarellou

    Zo pšena a ​z petržlenovej vňate so pstruhom

    2 porcie

    300 g farebných paradajok ● 2 až 3 veľké hrste hladkolistej petržlenovej vňate ● 200 g pšena ● 4 filety zo pstruha lososovitého ● 2 mladé cibuľky ● lístky mäty ● šťava z 1 až 2 citrónov ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    Paradajky nakrájame na drobné kúsky, nasolíme a necháme v sitku nad miskou stiecť. Petržlenovú vňať umyjeme, dôkladne vysušíme a nasekáme nadrobno. Nakrájame mladú cibuľku aj lístky mäty. Do stečenej šťavy z paradajok primiešame toľko vody, aby sme mali 360 g tekutiny. Do rajnice vsypeme pšeno opláchnuté horúcou vodou, zalejeme ho tekutinou, privedieme do varu, prikryjeme, stíšime plameň a uvaríme. Necháme takmer vychladnúť. Očistené filety zo pstruha potrieme olejom, posypeme soľou a opečieme na horúcej panvici. Začneme kožou (filety k panvici pritlačíme) a na záver na pár sekúnd otočíme. Vnútri môže ryba zostať len jemne neprepečená. Tesne pred podávaním premiešame uvarené pšeno s paradajkami, petržlenovou vňaťou, mladou cibuľkou a mätou. Dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Podávame s opečenými rybími filetami.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Zo pšena a z petržlenovej vňate so pstruhom

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.