Grilované broskyne s oštiepkom a prosciuttom

4 porcie

4 broskyne ● 1 oštiepok ● 500 g rukoly ● pár plátkov prosciutta ● tymian na ozdobu NA DRESING: 3 PL medu ● 8 PL olivového oleja ● 3 PL octu ● soľ ● korenie

Na dresing vymiešame všetky uvedené suroviny. Broskyne umyjeme, osušíme, rozkrojíme na polovice a vyberieme kôstky. Potom ich položíme na mriežku grilu alebo grilovaciu panvicu a grilujeme 2 až 3 minúty, aby skaramelizovali. Pridáme aj nakrájaný syr, aby sa pekne opiekol. Zatiaľ v miske zmiešame rukolu s polovicou dresingu a uložíme na servírovací tanier. Na rukolu poukladáme grilované broskyne, syr a prosciutto. Pokvapkáme zvyšným dresingom a ozdobíme tymianom.

Čas prípravy: 10 minút
Čas grilovania: 3 minúty

Grilované broskyne s oštiepkom a prosciuttom
Zdroj: archív Dobré jedlo

S brokolicou a grilovaným steakom

2 porcie

200 g steaku (z roštenky) ● 1/2 ČL sušeného rozmarínu ● 1/2 ČL sušeného tymianu ● 1/2 ČL horčičných semiačok  ● olivový olej ● 300 g brokolice ● 1 viazanička reďkoviek ● 150 g listového šalátu ● citrónová šťava ● soľ ● mleté čierne korenie

Najprv urobíme marinádu. Rozmarín, tymian a horčičné semiačka rozmixujeme. Potom zmiešame s olejom. Steak osušíme papierovým obrúskom a polejeme polovicou pripravenej marinády. Necháme aspoň 30 minút marinovať. Potom opäť osušíme papierovým obrúskom, aby sa korenie nespálilo. Grilovaciu panvicu jemne potrieme olejom a sprudka na ňom opekáme steak z každej strany 2 až 3 minúty. Otáčame ho len raz. Ugrilovaný steak vložíme do alobalu, zabalíme a necháme aspoň 5 minút postáť. Brokolicu nakrájame na malé ružičky a blanšírujeme vo vriacej vode približne 5 minút. Reďkovky nakrájame na štvrtky a zľahka opečieme na suchej panvici. Stačia iba 2 minúty. Oddýchnutý steak nakrájame na tenké prúžky, prelejeme zvyšnou marinádou, jemne osolíme a okoreníme. Listový šalát premiešame s trochou citrónovej šťavy, pridáme reďkovku, brokolicu a jemne premiešame. Podávame s nakrájaným steakom.

Čas prípravy: 20 minút
Čas marinovania: 30 minút
Čas pečenia: 5 minút

S brokolicou a grilovaným steakom
Zdroj: archív Dobré jedlo


Tarhoňový s grilovanou balzamovou zeleninou

5 porcií

500 g tarhone z tvrdej pšenice ● 2 stredne veľké cibule ● 2 pretlačené strúčiky cesnaku ● 900 ml vývaru alebo vody ● rôzna letná zelenina na grilovanie (baklažán, cuketa, šampiňóny, červená cibuľa, farebná paprika, jarná cibuľka, mladý pór) ● 100 až 150 ml balzamového octu ● hrsť nasekanej petržlenovej vňate ● 1/2 ČL sušeného tymianu ● citrónová šťava ● plátky slaniny na podávanie ● soľ ● korenie ● olivový olej

Cibuľu osmažíme na mierne rozpálenom oleji dosklovita, pridáme tarhoňu a opražíme spolu s nasekanou cibuľou. Ku koncu pridáme pretlačený cesnak a po chvíli aj vývar alebo vodu. Dochutíme soľou, prikryjeme, privedieme do varu a stíšime plameň takmer na minimum. Cestovinu varíme asi 5 minút, potom odstavíme a necháme prikryté dôjsť. Ešte teplú tarhoňu zľahka premiešame, znovu prikryjeme a necháme mierne vychladnúť. Zatiaľ nakrájame zeleninu na grilovanie na rovnako veľké kusy, obalíme v olivovom oleji a tymiane, osolíme, okoreníme a postupne, sprudka a krátko opečieme na rozpálenom grile. Balzamový ocot zvaríme na hustejšiu omáčku a prelejeme ňou ugrilovanú zeleninu. Tú ešte dochutíme podľa potreby soľou, korením a citrónovou šťavou. Vo veľkej mise premiešame mierne vychladnutú tarhoňu spolu s balzamovou zeleninou, nasekanou petržlenovou vňaťou, olivovým olejom a ďalšou citrónovou šťavou podľa chuti. Podávame ihneď s opečenými plátkami slaniny alebo necháme pred podávaním odstáť.

Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 20 minút

Tarhoňový s grilovanou balzamovou zeleninou
Zdroj: archív Dobré jedlo

 Z quinoy so špargľou a s mozzarellou

4 porcie

1/2 hrnčeka quinoy ● 500 g zelenej špargle ● 1 cibuľa ● 1 červená paprika ● 50 ml sójovej omáčky ● citrónová šťava ● 2 jarné cibuľky ● 150 g mozzarelly ● korenie ● soľ ● maslo

Quinou uvaríme podľa návodu. Na panvici rozpustíme lyžičku masla a orestujeme na ňom pozdĺžne rozkrojenú špargľu na polovice. Potom špargľu vyberieme a do panvice pridáme ďalšiu lyžičku masla. Opečieme nakrájanú cibuľu a papriku, pridáme sójovú omáčku a trochu citrónovej šťavy. Necháme vychladnúť. Cibuľovú zmes premiešame s uvarenou quinoou. Primiešame nakrájanú jarnú cibuľku, opečenú špargľu a kúsky mozzarelly. Šalát dochutíme soľou a korením.

Čas prípravy: 30 minút

Z quinoy so špargľou a s mozzarellou
Zdroj: archív Dobré jedlo

Zo pšena a ​z petržlenovej vňate so pstruhom

2 porcie

300 g farebných paradajok ● 2 až 3 veľké hrste hladkolistej petržlenovej vňate ● 200 g pšena ● 4 filety zo pstruha lososovitého ● 2 mladé cibuľky ● lístky mäty ● šťava z 1 až 2 citrónov ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

Paradajky nakrájame na drobné kúsky, nasolíme a necháme v sitku nad miskou stiecť. Petržlenovú vňať umyjeme, dôkladne vysušíme a nasekáme nadrobno. Nakrájame mladú cibuľku aj lístky mäty. Do stečenej šťavy z paradajok primiešame toľko vody, aby sme mali 360 g tekutiny. Do rajnice vsypeme pšeno opláchnuté horúcou vodou, zalejeme ho tekutinou, privedieme do varu, prikryjeme, stíšime plameň a uvaríme. Necháme takmer vychladnúť. Očistené filety zo pstruha potrieme olejom, posypeme soľou a opečieme na horúcej panvici. Začneme kožou (filety k panvici pritlačíme) a na záver na pár sekúnd otočíme. Vnútri môže ryba zostať len jemne neprepečená. Tesne pred podávaním premiešame uvarené pšeno s paradajkami, petržlenovou vňaťou, mladou cibuľkou a mätou. Dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Podávame s opečenými rybími filetami.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 30 minút

Zo pšena a z petržlenovej vňate so pstruhom
Zdroj: archív Dobré jedlo