5 tipov na fantastické drobné pečivo: Na sviatky sa dokonale hodia, určite budú všetkým chutiť
28. 12. 2019, 6:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 19:59)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Keďže dobrých receptov na drobné sviatočné pečivo nie je nikdy dosť, ponúkame vám ďalšiu dávku skvelých koláčikov, ktoré si isto zamilujete.
Orechové parížske tyčinky
40 kúskov
250 g krupicového cukru ● 250 g mletých lieskovcov ● 1/4 ČL mletej škorice ● štipka nového korenia ● štipka muškátového orieška ● 1 vajce ● krupicový cukor na posypanie dosky ● 1 žĺtok
Na polevu: 1 bielok ● štipka soli ● 125 g práškového cukru ● 1 ČL citrónovej šťavy
V mise zmiešame 250 g cukru, mleté lieskovce a všetky koreniny. Jedno vajce a žĺtok pridáme k orieškovej zmesi a vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladničky. Pracovnú dosku posypeme cukrom a rozvaľkáme na nej cesto na obdĺžnik s hrúbkou 0,5 cm. Bielok vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Potom postupne prisypávame práškový cukor a šľaháme ďalej, na záver vmiešame citrónovú šťavu. Pripravenú polevu natrieme rovnomerne na orieškové cesto. Plát nakrájame na tyčinky 6 x 2 cm a poukladáme ich na plechy vystlané papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre pri 150 °C upečieme dobleda a necháme vychladnúť na plechu. Potom skladujeme vo vzduchotesnej nádobe a jednotlivé vrstvy oddelíme papierom na pečenie.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 12 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Orechové parížske tyčinky
Figové prstíky
35 kúskov
125 g hladkej múky ● štipka prášku do pečiva ● soľ ● 1 ČL perníkového korenia ● 1 vajce ● 90 g práškového cukru ● 75 g sušených fíg ● 75 g celých mandlí Na ● 25 g masla
Múku, prášok do pečiva, perníkové korenie a štipku soli zmiešame a vysypeme na pracovnú dosku. Do stredu vyhĺbime jamku, dáme do nej cukor a vajce, na okraje dáme kúsky masla a najlepšie nožom spracujeme na posýpkovú zmes. Potom rukami rýchlo spracujeme na cesto. Figy nakrájame nadrobno a spolu s mandľami zapracujeme do cesta. Z cesta vytvoríme 3 rovnako veľké valčeky hrubé asi 3 cm. Všetky s odstupom uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, môžeme ich jemne roztlačiť. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 25 až 30 minút dozlatista. Vyberieme a necháme trochu vychladnúť. Jednotlivé upečené valčeky nakrájame ostrým nožom alebo nožom na chlieb na 1 cm hrubé plátky (prstíky), opäť poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ešte 15 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 30 + 15 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Figové prstíky
Pekanové rožteky
45 kúskov
50 g pekanových orechov ● 110 g masla ● 50 g práškového cukru ● 1 PL medu ● 1/2 ČL mletej škorice ● štipka soli ● strúhaná kôra z 1 biopomaranča ● 140 g hladkej múky ● 1 žĺtok ● 70 g práškového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 1 balíček škoricového cukru
Pekanové orechy pomelieme najemno. Mäkké maslo, med, 50 g cukru, škoricu, soľ a pomarančovú kôru spolu vymiešame na hladké cesto mixérom s nadstavcami na miesenie. Pridáme žĺtok, krátko pomiesime a potom už len ručne vmiešame múku a mleté oriešky. Cesto zabalíme do fólie a dáme na 2 hodiny do chladničky. Z vychladeného cesta odoberáme kúsky veľké asi ako čerešňa a tvarujeme rožky. Poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie. Pečieme 12 až 14 minút v rúre vyhriatej na teplotu 180 °C. Ešte zahorúca obaľujeme rožky v zmesi práškového, vanilkového a škoricového cukru.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Čas pečenia: 14 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Pekanové rožteky
Kokosové venčeky s ananásom
40 kúskov
50 g kandizovaného (sušeného) ananásu ● 1 vajce ● 100 g práškového cukru ● 200 g masla ● 2 PL mlieka ● 1 balíček vanilkového cukru ● 300 g hladkej múky
● 50 g marhuľového džemu ● 3 PL kokosovej múčky
Ananás nasekáme najemno. Práškový cukor a maslo vyšľaháme dopenista mixérom s nadstavcami na miesenie. Postupne pridáme mlieko, vajce, vanilkový cukor a dobre spojíme. Na záver vsypeme múku, kúsky ananásu a krátko premiešame mixérom. Cesto dáme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovým nadstavcom a vytlačíme venčeky na plechy vystlané papierom na pečenie. Pečieme 10 až 12 minút pri teplote 200 °C. Vyberieme a necháme vychladnúť. Marhuľový džem zohrejeme, prepasírujeme cez sitko a potrieme ním venčeky. Na záver posypeme kokosovou múčkou a necháme zaschnúť.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 10 až 12 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Kokosové venčeky s ananásom
Srdiečka s medom a čokoládovou polevou
60 kúskov
300 g medu ● 150 g kryštálového cukru ● 100 g masla ● 1 PL kakaa ● 1 balíček perníkového korenia (20 g) ● 1 vajce ● 600 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 200 g marcipánu ● 2 PL šípkového lekváru ● 250 g čokolády na varenie ● 1 balíček bielej čokoládovej polevy ● 20 g stuženého tuku
Med, cukor a nakrájané maslo spolu zohrejeme a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Necháme trochu vychladnúť. Primiešame kakao, perníkové korenie a vajce. Múku zmiešame s práškom do pečiva a spojíme s medovou zmesou. Vyšľaháme mixérom s nadstavcami na miesenie na hladké cesto. Cesto rozdelíme na 3 časti a postupne rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm na dobre pomúčenej doske. Vykrojíme 60 srdiečok veľkých asi 6 cm a poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie. Marcipán premiešame so šípkovým lekvárom a vyformujeme z neho 60 rovnako veľkých guľôčok (ruky si poprášime práškovým cukrom, lebo celá zmes sa dosť lepí). Tie prilepíme do stredu pripravených srdiečok a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 10 až 12 minút. Necháme vychladnúť. Nasekanú čokoládu rozpustíme aj s tukom. Postupne do nej namáčame srdiečka, a to stranou s guľôčkou, a necháme stuhnúť. Potom rozpustíme bielu polevu a postriekame ňou každé srdiečko.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 12 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Srdiečka s medom a čokoládovou polevou