Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

5 tipov na fantastické drobné pečivo: Na sviatky sa dokonale hodia, určite budú všetkým chutiť

Figové prstíky

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Keďže dobrých receptov na drobné sviatočné pečivo nie je nikdy dosť, ponúkame vám ďalšiu dávku skvelých koláčikov, ktoré si isto zamilujete.

Orechové parížske tyčinky

40 kúskov

250 g krupicového cukru ● 250 g mletých lieskovcov ● 1/4 ČL mletej škorice ● štipka nového korenia ● štipka muškátového orieška ● 1 vajce ● krupicový cukor na posypanie dosky ● 1 žĺtok

Na polevu: 1 bielok ● štipka soli ● 125 g práškového cukru ● 1 ČL citrónovej šťavy

V mise zmiešame 250 g cukru, mleté lieskovce a všetky koreniny. Jedno vajce a žĺtok pridáme k orieškovej zmesi a vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladničky. Pracovnú dosku posypeme cukrom a rozvaľkáme na nej cesto na obdĺžnik s hrúbkou 0,5 cm. Bielok vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Potom postupne prisypávame práškový cukor a šľaháme ďalej, na záver vmiešame citrónovú šťavu. Pripravenú polevu natrieme rovnomerne na orieškové cesto. Plát nakrájame na tyčinky 6 x 2 cm a poukladáme ich na plechy vystlané papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre pri 150 °C upečieme dobleda a necháme vychladnúť na plechu. Potom skladujeme vo vzduchotesnej nádobe a jednotlivé vrstvy oddelíme papierom na pečenie.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 12 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Orechové parížske tyčinky

Figové prstíky

35 kúskov

125 g hladkej múky ● štipka prášku do pečiva ● soľ ● 1 ČL perníkového korenia ● 1 vajce ● 90 g práškového cukru ● 75 g sušených fíg  ● 75 g celých mandlí Na ● 25 g masla

Múku, prášok do pečiva, perníkové korenie a štipku soli zmiešame a vysypeme na pracovnú dosku. Do stredu vyhĺbime jamku, dáme do nej cukor a vajce, na okraje dáme kúsky masla a najlepšie nožom spracujeme na posýpkovú zmes. Potom rukami rýchlo spracujeme na cesto. Figy nakrájame nadrobno a spolu s mandľami zapracujeme do cesta. Z cesta vytvoríme 3 rovnako veľké valčeky hrubé asi 3 cm. Všetky s odstupom uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, môžeme ich jemne roztlačiť. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 25 až 30 minút dozlatista. Vyberieme a necháme trochu vychladnúť. Jednotlivé upečené valčeky nakrájame ostrým nožom alebo nožom na chlieb na 1 cm hrubé plátky (prstíky), opäť poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ešte 15 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 30 + 15 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Figové prstíky

Pekanové rožteky

45 kúskov

50 g pekanových orechov ● 110 g masla ● 50 g práškového cukru ● 1 PL medu ● 1/2 ČL mletej škorice ● štipka soli ● strúhaná kôra z 1 biopomaranča ● 140 g hladkej múky ● 1 žĺtok ● 70 g práškového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 1 balíček škoricového cukru

Pekanové orechy pomelieme najemno. Mäkké maslo, med, 50 g cukru, škoricu, soľ a pomarančovú kôru spolu vymiešame na hladké cesto mixérom s nadstavcami na miesenie. Pridáme žĺtok, krátko pomiesime a potom už len ručne vmiešame múku a mleté oriešky. Cesto zabalíme do fólie a dáme na 2 hodiny do chladničky. Z vychladeného cesta odoberáme kúsky veľké asi ako čerešňa a tvarujeme rožky. Poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie. Pečieme 12 až 14 minút v rúre vyhriatej na teplotu 180 °C. Ešte zahorúca obaľujeme rožky v zmesi práškového, vanilkového a škoricového cukru.

Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Čas pečenia: 14 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Pekanové rožteky

Kokosové venčeky s ananásom

40 kúskov

50 g kandizovaného (sušeného) ananásu ● 1 vajce ● 100 g práškového cukru ● 200 g masla ● 2 PL mlieka ● 1 balíček vanilkového cukru ● 300 g hladkej múky
● 50 g marhuľového džemu ● 3 PL kokosovej múčky

Ananás nasekáme najemno. Práškový cukor a maslo vyšľaháme dopenista mixérom s nadstavcami na miesenie. Postupne pridáme mlieko, vajce, vanilkový cukor a dobre spojíme. Na záver vsypeme múku, kúsky ananásu a krátko premiešame mixérom. Cesto dáme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovým nadstavcom a vytlačíme venčeky na plechy vystlané papierom na pečenie. Pečieme 10 až 12 minút pri teplote 200 °C. Vyberieme a necháme vychladnúť. Marhuľový džem zohrejeme, prepasírujeme cez sitko a potrieme ním venčeky. Na záver posypeme kokosovou múčkou a necháme zaschnúť.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 10 až 12 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Kokosové venčeky s ananásom

Srdiečka s medom a čokoládovou polevou

60 kúskov

300 g medu ● 150 g kryštálového cukru ● 100 g masla ● 1 PL kakaa ● 1 balíček perníkového korenia (20 g) ● 1 vajce ● 600 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 200 g marcipánu ● 2 PL šípkového lekváru ● 250 g čokolády na varenie ● 1 balíček bielej čokoládovej polevy ● 20 g stuženého tuku

Med, cukor a nakrájané maslo spolu zohrejeme a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Necháme trochu vychladnúť. Primiešame kakao, perníkové korenie a vajce. Múku zmiešame s práškom do pečiva a spojíme s medovou zmesou. Vyšľaháme mixérom s nadstavcami na miesenie na hladké cesto. Cesto rozdelíme na 3 časti a postupne rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm na dobre pomúčenej doske. Vykrojíme 60 srdiečok veľkých asi 6 cm a poukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie. Marcipán premiešame so šípkovým lekvárom a vyformujeme z neho 60 rovnako veľkých guľôčok (ruky si poprášime práškovým cukrom, lebo celá zmes sa dosť lepí). Tie prilepíme do stredu pripravených srdiečok a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 10 až 12 minút. Necháme vychladnúť. Nasekanú čokoládu rozpustíme aj s tukom. Postupne do nej namáčame srdiečka, a to stranou s guľôčkou, a necháme stuhnúť. Potom rozpustíme bielu polevu a postriekame ňou každé srdiečko.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 12 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Srdiečka s medom a čokoládovou polevou

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.
Výber pre vás