Reklama

5 tipov na ľahké a rýchle jedlá: Skúste svojim večným hladošom pripraviť tieto dobroty, mňamka!

Bylinkové guľky s orieškami

Zdroj: Vermillon

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Cez sviatky sme v kuchyni strávili väčšinou viac času, než nám bolo milé. Preto skúste svojim večným hladošom pripraviť tieto dobroty. Hotové sú raz-dva!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami prvý novoročný koláčik: Bude sa vám rozplývať na jazyku!

    Galetka s kuracím mäsom

    8 porcií

    NA CESTO: 1 a 1/4 šálky hladkej múky ● 1/2 šálky nastrúhaného čedaru ● 2 PL čerstvého tymianu ● 1/4 ČL soli ● 1/2 šálky studenéhomasla (nakrájaného na kocky ● 1/4 šálky ľadovej vody

    NA PLNKU: 3 PL masla ● 2 veľké mrkvy ● 1 stopka zeleru ● 1 malá cibuľa ● 200 g šampiňónov● 3 šálky špicatej kapusty● 3 strúčiky cesnaku ● 1 šálka kuracieho vývaru ● 3 PL hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● 1/4 ČLmletého čierneho korenia● 2 šálky nakrájaného vareného kuracieho mäsa ● 1/2 ČL mletého čerstvého oregana ● 2 PLnakrájanej čerstvej petržlenovej vňate

    Na cesto v mise zmiešame múku, syr, tymian a soľ. Pridáme studené maslo nakrájané na kocky a miesime, kým zmes nebude drobivá. Postupne prilievame ľadovú vodu a miesime, aby cesto držalo pokope. Vytvarujeme ho do disku a dáme na hodinu do chladničky. Pripravíme plnku. Vo veľkom hrnci na strednej teplote rozpustíme maslo. Pridáme mrkvu nastrúhanú nahrubo, zeler nakrájaný na kocky a cibuľu nakrájanú nadrobno. Opekáme, kým zelenina mierne nezmäkne (5 až 7 minút). Pridáme šampiňóny nakrájané na plátky a dusíme 3 minúty. Pridáme kapustu a prelisovaný cesnak a dusíme domäkka. Zmiešame vývar, múku, soľ a korenie a pomaly za stáleho miešania prilejeme do hrnca k zelenine. Varíme do zhustnutia 2 až 3 minúty. Primiešame nakrájané kuracie mäso a oregano. Rúru predhrejeme na 200 °C. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na kruh s priemerom 30 cm (vaľkáme ho zakryté fóliou). Preložíme ho na plech. Lyžicou rozložíme plnku tak, aby 5-centimetrový okraj zostal prázdny. Preložíme ho cez plnku a vytvarujeme. Galetku pečieme v rúre na dolnom rošte, kým nie je kôrka zlatohnedá – 30 až 35 minút. Pred krájaním necháme 15 minút postáť. Pred podávaním ju posypeme petržlenovou vňaťou.

    Čas varenia: 25 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: Vermillon

    Galetka s kuracím mäsom

    Bravčové rebierka v marináde

    6 porcií

    1,4 kg bravčových rebierok ● 3 PL nasekaného čerstvého oregana ● 2 PL bielehobalzamového octu ● 3 PL olivového oleja ● 4 PL + 2 ČL melasy z granátového jablka● 3 PL feniklových semienok ● 3 buľvy fenikla ● 1 cibuľa ● 1 granátové jablkona servírovanie ● soľ ● mleté čierne korenie

    Na marinádu v malej miske zmiešame nasekané oregano, olivový olej, balzamový ocot, melasu z granátového jablka a 2 PL feniklových semienok. Dochutíme soľou a korením. Rebierka potrieme marinádou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi hodinu. Preložíme na dosku na krájanie, zakryjeme alobalom a necháme aspoň 10 minút odpočívať. Do pekáča dáme buľvy fenikla prekrojené po dĺžke, cibuľu nakrájanú na plátky, zvyšné feniklové semienka a zvyšné 2 lyžičky melasy. Dochutíme soľou a korením. V rúre pri 180 °C pečieme asi 30 minút. Rebierka nakrájame na porcie a podávame s pečeným feniklom a so zrniečkami z granátového jablka.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas pečenia: 90 minút
    Čas varenia: 12 minút

    Zdroj: Vermillon

    Bravčové rebierka v marináde

    Rolády z bravčovej sviečkovice

    10 kúskov

    1,2 kg bravčovej sviečkovice ● 1 šálka sušených fíg● 1 šálka sušených marhúľ ● 1 šálka sušených čerešní (višní) ● 2 a 1/2 šálkysuchého červeného vína● 3 drievka škorice● 2 a 1/2 PL čerstvéhorozmarínu nasekanéhonadrobno ● 1 a 1/4 ČL soli● 1 ČL mletého čiernehokorenia ● 2 strúčikycesnaku ● 2 PL extrapanenského olivového oleja

    Sušené ovocie, víno a celú škoricu dáme do malého hrnca a privedieme do varu. Stiahneme z ohňa a necháme 20 minút lúhovať. Ovocie scedíme, škoricové tyčinky odstránime. Mäso umyjeme, osušíme a opatrne ho narežeme tak, aby vznikol plát. Zľahka naklepeme cez fóliu. Spolu zmiešame rozmarín, soľ, korenie, prelisovaný cesnak i olej a dvoma lyžicami tejto zmesi potrieme mäso. Rovnomerne rozložíme ovocie, roládu pevne zvinieme a zaistíme kuchynskými ihlicami alebo špagátikom. Roládu zvonka potrieme zvyšnou rozmarínovou zmesou a dáme na rošt vložený do pekáča. Rúru predhrejeme na 250 °C. Teplotu znížime na 160 °C a vložíme do nej pekáč s mäsom. Pečieme asi 20 minút. Pred nakrájaním necháme roládu vychladnúť.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 15 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: Vermillon

    Rolády z bravčovej sviečkovice

    Bylinkové guľky s orieškami

    12 až 16 kúskov

    250 g jemného tvarohu ● 230 g smotanového syra ● 1 PL petržlenovej vňate ● 1 PL pažítky ● 1 PL čerstvého tymianu ● 1 PL citrónovej kôry nastrúhanej najemno ● soľ ● mletéčierne korenie

    NA OBALENIE: opekané píniové oriešky ● tekvicové semienka ● ľan ● zlatý ľan● bageta alebo krekry na podávanie

    Tvaroh, syr, nasekanú petržlenovú vňať, pažítku, tymian a citrónovú kôru šľaháme elektrickým mixérom na stredných otáčkach asi 1 minútu, kým sa nespoja. Zmes dochutíme soľou a korením a odložíme do chladu asi na 30 minút. Do plytkých misiek dáme oriešky opečené nasucho a semienka. Navlhčenými rukami urobíme zo syrovej zmesi guľky a celé ich obalíme v pripravenej zmesi. Guľky dáme opäť do chladničky na 1 až 2 hodiny, aby sa dobre vychladili. Podávame s plátkami bagety alebo so slanými krekrami.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas chladenia: 2 a pol hodiny

    Zdroj: Vermillon

    Bylinkové guľky s orieškami

    Orechová paštéta

    8 porcií

    1 cibuľa ● 1 stopka zeleru ● 1 strúčik cesnaku ● 150 g šampiňónov ● 125 g vlašských orechov ● 100 g kešu orechov ● 1 ČL tymianovýchlístkov ● 50 g zmäknutého masla ● 1/4 ČL mletej údenej papriky ● extra panenskýolivový olej ● chlieb a zelenina na podávanie

    Na panvici na strednom ohni rozohrejeme olej. Pridáme cibuľu nakrájanú najemno, zeler nakrájaný na malé kocky a podusíme 3 až 4 minúty, kým zľahka nezmäknú. Pridáme prelisovaný cesnak a spolu dusíme 1 až 2 minúty, kým nezačne voňať. Pozor, aby sa nepripiekol, inak zhorkne. Pridáme očistené šampiňóny nakrájané na veľmi tenké plátky a opekáme 5 minút alebo do zmäknutia. Panvicu odložíme z ohňa a necháme vychladnúť. K zelenine primiešame veľmi jemne nasekané alebo rozmixované vlašské a kešu orechy, tymian, zmäknuté maslo a údenú papriku. Dáme do misky a odložíme do chladu. Paštétu podávame s čerstvým chlebom a so zeleninou.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 12 minút

    Zdroj: Vermillon

    Orechová paštéta

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.