Reklama

5 tipov na perfektné letné dezerty: Nemusíte zapínať rúru a príprava bude trvať len pár minút!

Limetovo-avokádový cheesecake

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Zapínať rúru je to posledné, čo sa nám počas horúcich dní žiada. Preto sme si pre vás pripravili recepty, pri ktorých stačí dezert dobre vychladiť.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V kuchyni s Peťou: postup ako si doma uvariť skvelú čerstvú paradajkovú polievku ako od Taliana

    Čučoriedkové ombré rezy

    9 kúskov

    NA KORPUS: 160 g maslových sušienok ● 50 g hnedého cukru   ● 120 g rozpusteného masla ● štipka soli 

    NA KRÉM: 1 pohár zaváraných čučoriedok (540 g) ● 250 g   nízkotučného tvarohu ● 9 plátkov želatíny ● 500 g mascarpone   ● 160 g krupicového cukru ● 2 balíčky vanilkového cukru   ● šťava z 1/2 citróna ● 1 PL čučoriedkového džemu  

    NA OZDOBU: čerstvé čučoriedky ● bylinky

    Sušienky rozdrvíme a premiešame so soľou, s cukrom a rozpusteným maslom. Natlačíme na dno štvorcovej formy vystlanej papierom na pečenie. Dáme do chladničky. Čučoriedky scedíme a rozmixujeme. Do troch misiek rozdelíme po tri plátky želatíny a necháme napučať v studenej vode. Vo väčšej miske vymiešame mascarpone, tvaroh, cukor, vanilkový cukor a šťavu z citróna dohladka. Krém rozdelíme do troch misiek. Do prvej pridáme 2/3 čučoriedkového pyré a čučoriedkový džem. Do druhej pridáme 2/3 zvyšného čučoriedkového pyré a do poslednej zvyšok. Prvé tri plátky želatíny vymačkáme a rozpustíme na miernom ohni. Primiešame 2 PL krému a celé zamiešame do zvyšku krému. S ostatnými želatínami postupujeme rovnako a zamiešame ich do zvyšných krémov. Jednotlivé vrstvy natrieme na seba od najtmavšej po najsvetlejšiu, pričom vždy necháme danú vrstvu stuhnúť v chladničke alebo mrazničke. Pred podávaním nakrájame nožom namočeným v teplej vode a ozdobíme čučoriedkami a bylinkami.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas chladenia: 12 hodín

    Zdroj: shutterstock

    Čučoriedkové ombré rezy

    Zmrzlinové tortičky

    4 porcie

    300 g menších jahôd● 1 vanilkový struk ● 2 až 3 vetvičky bazalky ● 1 vajce ● 2 PL cukru ● 200 g smotany na šľahanie ● 50 g horkej čokolády

    Jahody umyjeme, osušíme a očistíme. Štyri dáme bokom, zvyšok nakrájame na polovice. Pripravíme štyri vyššie misky ako na suflé. Do stredu vložíme celé jahody a okolo nich rozložíme prepolené jahody reznou plochou k okrajom misky. Tretinu vanilkového struku rozpolíme a vyškrabeme dreň. Bazalku opláchneme, odtrhneme šesť najväčších lístkov a nasekáme najemno. Žĺtok vyšľaháme s lyžicou cukru a vanilkovou dreňou dokrémova. Bielok vyšľaháme na tuhý sneh. Potom doň zašľaháme lyžicu cukru. Vyšľaháme 150 g smotany dotuha a zamiešame spolu s nasekanou bazalkou do žĺtkového krému. Zľahka zapracujeme sneh. Krém nalejeme do misiek na jahody a vrch zarovnáme. Dáme aspoň na 4 až 6 hodín do mrazničky, ideálne na celú noc. Čokoládu nasekáme a spolu s 50 g smotany na šľahanie rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Zamrznuté tortičky vyberieme z mrazničky, necháme trocha roztopiť alebo rýchlo vložíme do horúcej vody a ihneď vyberieme. Vyklopíme, polejeme ešte teplou čokoládovou omáčkou a ozdobíme bazalkou.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas mrazenia: 6 hodín

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Zmrzlinové tortičky

    Banánový koláč

    9 porcií

    2 balíčky vanilkového pudingu ● 1 l mlieka ● 100 g masla ● 1/3 šálky arašidového masla ● 240 ml smotany na šľahanie ● 27 ks maslových sušienok ● 3 banány

    NA POLEVU: 60 g horkej čokolády ● 2 šálky práškového cukru ● 1 šálka masla ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 2 PL mlieka ● mleté orechy na posypanie

    Z pudingových práškov a mlieka uvaríme puding po­dľa návodu. Do vlažného pudingu primiešame zmäknuté maslo a arašidové maslo. Necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku a zľahka ju primiešame do vychladnutého pudingu. Malú formu na pečenie, na ktorej dno sa zmestí 9 sušienok, vyložíme sušienkami. Rozotrieme na ne pudingový krém, pokryjeme ho sušienkami a banánmi nakrájanými na kolieska. Navrch koláča opäť poukladáme sušienky. Na polevu rozpustíme čokoládu vo vodnom kúpeli a necháme ju mierne vychladnúť. Potom pridáme práškový cukor, zmäknuté maslo, vanilkovú esenciu a zopár lyžíc mlieka. Dobre rozmiešame. Polevou polejeme koláč, posypeme orechmi a odložíme do chladničky. Po 4 hodinách vyberieme a môžeme krájať.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 10 minút
    Čas chladenia: 4 hodiny

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Banánový koláč

    Limetovo-avokádový cheesecake

    8 kúskov

    150 g maslových sušienok ● 125 g masla ● 1 limeta● 1 avokádo ● 3 balenia smotanového syra (po 175 g)● 300 g plnotučného jogurtu ● 1 balenie želatíny ● 100 g krupicového cukru ● 30 ml bazového sirupu

    NA OZDOBU: čerstvé ovocie ● medovka alebo bazalka

    Sušienky rozdrvíme v igelitovom vrecúšku pomocou valčeka na čo najmenšie kúsky. Maslo rozpustíme a premiešame so sušienkami. Natlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Dáme do chladničky. Limetu umyjeme, kôru nastrúhame a z dužiny vytlačíme šťavu. Avokádo ošúpeme, odstránime kôstku a dužinu rozmixujeme spolu s limetovou šťavou. Smotanový syr vymiešame spolu s jogurtom. Želatínu zalejeme 150 ml studenej vody a necháme 10 minút napučať. Pridáme cukor a za stáleho miešania ohrievame, kým sa cukor aj želatína nerozpustia. Rýchlo zapracujeme do smotanového krému. Krém rozdelíme na dve rovnaké časti. Do jednej zamiešame avokádové pyré a do druhej zasa bazový sirup. Na vychladený korpus natrieme avokádový krém a naň opatrne nanesieme bazový krém. Zľahka premiešame, aby nám vznikol pekný špirálovitý efekt. Dáme na noc do chladničky. Pred podávaním ozdobíme ovocím alebo bylinkami. 

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas chladenia: 8 hodín

    Zdroj: shutterstock

    Limetovo-avokádový cheesecake

    Arašidové rezy

    12 kúskov

    130 g rozpusteného masla ● 1 balenie celozrnných ovsených sušienok ● 200 g + 2 PL arašidového masla ● 150 g horkej čokolády ● 140 g práškového cukru ● 1 balenie slanýchpraclíkov

    Sušienky pomelieme najemno a premiešame s rozpusteným maslom a práškovým cukrom. Pridáme arašidové maslo a zapracujeme. Hranatú formu vystelieme alobalom a nanesieme arašidovú zmes. Povrch zarovnáme a dáme do chladničky. Medzitým rozpustíme čokoládu nad horúcim vodným kúpeľom a premiešame s 2 PL arašidového masla. Natrieme na povrch dezertu a obložíme slanými praclíkmi. Dáme do chladničky stuhnúť.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas chladenia: 4 hodiny

    Zdroj: shutterstock

    Arašidové rezy

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.