5 tipov na perfektné letné dezerty: Nemusíte zapínať rúru a príprava bude trvať len pár minút!
26. 7. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 2:52)

Zdroj: shutterstock
Zapínať rúru je to posledné, čo sa nám počas horúcich dní žiada. Preto sme si pre vás pripravili recepty, pri ktorých stačí dezert dobre vychladiť.

Čučoriedkové ombré rezy
9 kúskov
NA KORPUS: 160 g maslových sušienok ● 50 g hnedého cukru ● 120 g rozpusteného masla ● štipka soli
NA KRÉM: 1 pohár zaváraných čučoriedok (540 g) ● 250 g nízkotučného tvarohu ● 9 plátkov želatíny ● 500 g mascarpone ● 160 g krupicového cukru ● 2 balíčky vanilkového cukru ● šťava z 1/2 citróna ● 1 PL čučoriedkového džemu
NA OZDOBU: čerstvé čučoriedky ● bylinky
Sušienky rozdrvíme a premiešame so soľou, s cukrom a rozpusteným maslom. Natlačíme na dno štvorcovej formy vystlanej papierom na pečenie. Dáme do chladničky. Čučoriedky scedíme a rozmixujeme. Do troch misiek rozdelíme po tri plátky želatíny a necháme napučať v studenej vode. Vo väčšej miske vymiešame mascarpone, tvaroh, cukor, vanilkový cukor a šťavu z citróna dohladka. Krém rozdelíme do troch misiek. Do prvej pridáme 2/3 čučoriedkového pyré a čučoriedkový džem. Do druhej pridáme 2/3 zvyšného čučoriedkového pyré a do poslednej zvyšok. Prvé tri plátky želatíny vymačkáme a rozpustíme na miernom ohni. Primiešame 2 PL krému a celé zamiešame do zvyšku krému. S ostatnými želatínami postupujeme rovnako a zamiešame ich do zvyšných krémov. Jednotlivé vrstvy natrieme na seba od najtmavšej po najsvetlejšiu, pričom vždy necháme danú vrstvu stuhnúť v chladničke alebo mrazničke. Pred podávaním nakrájame nožom namočeným v teplej vode a ozdobíme čučoriedkami a bylinkami.
Čas prípravy: 35 minút
Čas chladenia: 12 hodín
Zdroj: shutterstock
Čučoriedkové ombré rezy
Zmrzlinové tortičky
4 porcie
300 g menších jahôd● 1 vanilkový struk ● 2 až 3 vetvičky bazalky ● 1 vajce ● 2 PL cukru ● 200 g smotany na šľahanie ● 50 g horkej čokolády
Jahody umyjeme, osušíme a očistíme. Štyri dáme bokom, zvyšok nakrájame na polovice. Pripravíme štyri vyššie misky ako na suflé. Do stredu vložíme celé jahody a okolo nich rozložíme prepolené jahody reznou plochou k okrajom misky. Tretinu vanilkového struku rozpolíme a vyškrabeme dreň. Bazalku opláchneme, odtrhneme šesť najväčších lístkov a nasekáme najemno. Žĺtok vyšľaháme s lyžicou cukru a vanilkovou dreňou dokrémova. Bielok vyšľaháme na tuhý sneh. Potom doň zašľaháme lyžicu cukru. Vyšľaháme 150 g smotany dotuha a zamiešame spolu s nasekanou bazalkou do žĺtkového krému. Zľahka zapracujeme sneh. Krém nalejeme do misiek na jahody a vrch zarovnáme. Dáme aspoň na 4 až 6 hodín do mrazničky, ideálne na celú noc. Čokoládu nasekáme a spolu s 50 g smotany na šľahanie rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Zamrznuté tortičky vyberieme z mrazničky, necháme trocha roztopiť alebo rýchlo vložíme do horúcej vody a ihneď vyberieme. Vyklopíme, polejeme ešte teplou čokoládovou omáčkou a ozdobíme bazalkou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas mrazenia: 6 hodín
Zdroj: archív Dobré jedlo
Zmrzlinové tortičky
Banánový koláč
9 porcií
2 balíčky vanilkového pudingu ● 1 l mlieka ● 100 g masla ● 1/3 šálky arašidového masla ● 240 ml smotany na šľahanie ● 27 ks maslových sušienok ● 3 banány
NA POLEVU: 60 g horkej čokolády ● 2 šálky práškového cukru ● 1 šálka masla ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 2 PL mlieka ● mleté orechy na posypanie
Z pudingových práškov a mlieka uvaríme puding podľa návodu. Do vlažného pudingu primiešame zmäknuté maslo a arašidové maslo. Necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku a zľahka ju primiešame do vychladnutého pudingu. Malú formu na pečenie, na ktorej dno sa zmestí 9 sušienok, vyložíme sušienkami. Rozotrieme na ne pudingový krém, pokryjeme ho sušienkami a banánmi nakrájanými na kolieska. Navrch koláča opäť poukladáme sušienky. Na polevu rozpustíme čokoládu vo vodnom kúpeli a necháme ju mierne vychladnúť. Potom pridáme práškový cukor, zmäknuté maslo, vanilkovú esenciu a zopár lyžíc mlieka. Dobre rozmiešame. Polevou polejeme koláč, posypeme orechmi a odložíme do chladničky. Po 4 hodinách vyberieme a môžeme krájať.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 10 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: archív Dobré jedlo
Banánový koláč
Limetovo-avokádový cheesecake
8 kúskov
150 g maslových sušienok ● 125 g masla ● 1 limeta● 1 avokádo ● 3 balenia smotanového syra (po 175 g)● 300 g plnotučného jogurtu ● 1 balenie želatíny ● 100 g krupicového cukru ● 30 ml bazového sirupu
NA OZDOBU: čerstvé ovocie ● medovka alebo bazalka
Sušienky rozdrvíme v igelitovom vrecúšku pomocou valčeka na čo najmenšie kúsky. Maslo rozpustíme a premiešame so sušienkami. Natlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Dáme do chladničky. Limetu umyjeme, kôru nastrúhame a z dužiny vytlačíme šťavu. Avokádo ošúpeme, odstránime kôstku a dužinu rozmixujeme spolu s limetovou šťavou. Smotanový syr vymiešame spolu s jogurtom. Želatínu zalejeme 150 ml studenej vody a necháme 10 minút napučať. Pridáme cukor a za stáleho miešania ohrievame, kým sa cukor aj želatína nerozpustia. Rýchlo zapracujeme do smotanového krému. Krém rozdelíme na dve rovnaké časti. Do jednej zamiešame avokádové pyré a do druhej zasa bazový sirup. Na vychladený korpus natrieme avokádový krém a naň opatrne nanesieme bazový krém. Zľahka premiešame, aby nám vznikol pekný špirálovitý efekt. Dáme na noc do chladničky. Pred podávaním ozdobíme ovocím alebo bylinkami.
Čas prípravy: 25 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Zdroj: shutterstock
Limetovo-avokádový cheesecake
Arašidové rezy
12 kúskov
130 g rozpusteného masla ● 1 balenie celozrnných ovsených sušienok ● 200 g + 2 PL arašidového masla ● 150 g horkej čokolády ● 140 g práškového cukru ● 1 balenie slanýchpraclíkov
Sušienky pomelieme najemno a premiešame s rozpusteným maslom a práškovým cukrom. Pridáme arašidové maslo a zapracujeme. Hranatú formu vystelieme alobalom a nanesieme arašidovú zmes. Povrch zarovnáme a dáme do chladničky. Medzitým rozpustíme čokoládu nad horúcim vodným kúpeľom a premiešame s 2 PL arašidového masla. Natrieme na povrch dezertu a obložíme slanými praclíkmi. Dáme do chladničky stuhnúť.
Čas prípravy: 15 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: shutterstock
Arašidové rezy